خرده‌فروشان بازار مد آسیب‌های زیست‌محیطی وارد می‌کنند

اعضای دولت بریتانیا به «همفکر نبودن» با جامعە متهم شده‌اند

گزارش نمایندگان پارلمان که در آن از دولت خواسته شده خرده‌فروشان بازار مد را وادار کند تا زیان‌های زیست‌محیطی ناشی از فعالیت‌های خود را کاهش دهند، توسط دولت رد شد.

اوایل سال جاری، نمایندگان عضو «کمیسیون نظارت زیست‌ محیطی» در پارلمان بریتانیا از دولت خواستند اقداماتی را انجام دهد تا خرده‌فروشان بازار مد را مجبور کند که بیشتر برای حل مشکلاتی مانند کار اجباری، آسیب زیست‌محیطی و حجم زیاد ضایعات در این صنعت تلاش کنند.

نمایندگان پارلمان ۱۸ پیشنهاد، از جمله اصلاح قوانین مالیاتی و ملزم کردن شرکت‌ها به پرداخت هزینه پاکسازی ضایعات پوشاک را به دولت ارائه کردند.

اما دولت در پاسخ رسمی خود به این گزارش که روز سه‌شنبه منتشر شد هیچ یک از پیشنهادات کمیسیون مذکور را نپذیرفت.

طبق آمار گوگل، صنعت مد مسبب تولید ۲۰ درصد فاضلاب و ۱۰ درصد انتشار کربن در سطح جهان است.

علاوه بر این، طبق گزارش منتشر شده توسط «بنیاد اِلن مک‌آرتور» - که یک نهاد خیریه است و برای ایجاد تغییرات اقتصادی مبارزه می‌کند - نیم میلیون تُن از میکروفیبرهای تجزیه‌ناپذیر که هر سال وارد اقیانوس‌ها می‌شوند از صنعت پوشاک ناشی می‌شود. این حجم زباله معادل ۵۰ میلیارد بطری پلاستیکی است.

نمایندگان عضو کمیسیون نظارت زیست‌محیطی می‌گویند لازم است به ازای هر قطعه پوشاک ۱ پنی مالیات اعمال شود تا سالیانه مبلغ ۳۵ میلیون پوند برای جمع کردن و دسته‌بندی بهتر پوشاک گردآوری شود.

اما دولت از دادن چنین تعهدی خودداری می‌کند و می‌گوید شاید تا سال ۲۰۲۵ بتوانند این پیشنهاد را بررسی کند.

کمیسیون نظارت زیست‌محیطی همچنین می‌گوید باید سوزاندن و دفن البسه فروخته نشده که قابل استفاده دوباره یا بازیافت هستند ممنوع شود.

 اما، دولت می‌گوید: «ما معتقدیم باید راهکارهای مثبتی برای فروش پسماند صنعت پوشاک پیدا کنیم نه اینکه تنها دفن ضایعات را ممنوع کنیم.»

بهترین پیشنهادهای ما برای #fixfashion عبارتند از:

۱. خرده‌فروش‌ها را وادار کنید که مسئولیت زباله‌ای که تولید می‌کنند را بپذیرند

۲. نظام مالیاتی را اصلاح کنید به گونه‌های که به شرکت‌هایی که محصولات سازگارتر با محیط زیست تولید می‌کنند مشوق و پاداش داده شود

۳. مالیات بر ارزش افزوده را در حوزه خدمات تعمیر و ترمیم کاهش دهید

 

علاوه بر این، نمایندگان مجلس پیشنهاد کرده‌اند که عضویت در «طرح اقدام پایدار در زمینه پوشاک» (سکاپ) برای شرکت‌هایی که گردش مالی سالانه آنها بیش از ۳۶ میلیون دلار است اجباری شود.

در حال حاضر، تنها ۱۱ شرکت خرده‌فروشی پوشاک داوطلبانه عضو سکاپ شده‌اند - طرحی که توسط سازمان محیط زیستی WRAP با هدف به حداقل رساندن تأثیرات منفی پوشاک بر محیط زیست اجرا می‌شود.

کمیسیون نظارت زیست‌محیطی، پس از تحقیقات گسترده‌ای که اوایل سال جاری در مورد بخش مد سریع (فست فشن) انجام داد، به این نتیجه رسید که طرح عضویت داوطلبانه در سکاپ «ناموفق» بوده است.

این تحقیقات نشان داده که صعنت تولید پوشاک هر سال تقریبا معادل ۱.۲ میلیارد تُن دی‌اکسید کربن تولید می‌کند، که بیشتر از مجموع میزان تولید شده توسط پروازهای بین‌المللی و  صنعت کشتیرانی است.

اما، دولت این درخواست را رد کرده و در عوض بر استراتژی خود برای «تشویق کل صنعت» جهت مشارکت در این طرح پافشاری می‌کند.

ماری کری، رئیس کمیسیون نظارت زیست‌محیطی، دولت را به «همفکر نبودن» با جامعه متهم کرده است. کری می‌گوید: «تولیدکنندگان مد باید وادار شوند کوه زباله‌ای را که تولید می‌کنند پاکسازی کنند. دولت با رد درخواست ما نشان داد که بدون هیچ دغدغه‌ای فعالیت‌هایی را که محیط زیست را به زباله‌دانی تبدیل کرده و نیروی کار را استثمار می‌کنند تحمل می‌کند، در حالی که خود دولت اخیرا تعهد داده که در راستای به صرف رساندن انتشار کربن گام بردارد. دولت با مردم جامعه که خبر سوزاندن و دفن کردن ۳۰۰ هزار تُن پوشاک در سال آنها را شوکه کرده است، همفکر و همراه نیست.»

«دولت بدون هیچ دغدغه‌ای فعالیت‌هایی را که محیط زیست را به زباله‌دانی تبدیل کرده و نیروی کار را استثمار می‌کنند تحمل می‌کند، در حالی که خود دولت هفته گذشته متعهد شد که در راستای به صفر رساندن انتشار کربن گام بردارد. این کافی نیست...

 

 کری در ادامه گفت به باور او اعضای کابینه نمی‌توانند درک کنند که لازم است کارهای فوری انجام شود تا الگوی تجاری بازار مد سریع، تغییر کند.

دولت در پاسخ گفته است: «ما درک می‌کنیم که مدیریت پیامدهای زیست‌محیطی و اجتماعی، به ویژه در زمینه مد سریع چقدر حیاتی است. ما در پاسخ خود توضیح داده‌ایم که در حوزه پوشاک اقداماتی در دست انجام است و برنامه‌های [کنونی] خود برای آینده را تشریح کرده‌ایم.»

طبق یک نظرسنجی که اخیرا برای مجله مد «دریپرز» انجام شده است، ۸۵ درصد از ۳۷۰ برند، خرده‌فروش و عرضه‌کننده‌ای که در این نظرسنجی شرکت کرده‌اند معتقدند دولت به اندازه کافی به صنعت مد کمک نکرده که به پایداری بیشتری دست یابد.

 و عجیب‌تر از آن، این است که ۶۹ درصد از شرکت‌کنندگان گفته‌اند از طرح اعمال ۱ پنی مالیات بر هر قطعه پوشاک حمایت می‌کنند.

همچنین، بیش از نصف شرکت‌کنندگان (۶۰ درصد) گفته‌اند که مانع اصلی آنها برای رسیدن به پایداری بیشتر این است که هزینه‌های آنها افزایش می‌یابد و ۳۶ درصد می‌گویند خریداران مایل نیستند برای پایداری و ثبات صنعت مد هزینه کنند.

© The Independent

بیشتر از مُد و زیبایی