شهروندان افغانستان از مداخلات مستقیم و یا غیر مستقیم دولت ایران در امورات داخلی کشورشان شکایت دارند، میگویند ایران دوست و همسایه نزدیک ما است. دولت مردان آن کشور نباید در امورات داخلی ما مداخله کند و یا اینکه در رابطه به وضعیت سیاسی افغانستان ابراز نظرهای غیر مسئولان بکنند. ما میخواهیم که ایران مانند یک همسایه خوب با ما رفتار کند.
نادیه عمری، فعال مدنی افغانستان است. وی از مداخلات دولت ایران در امورات داخلی کشور خود سخت انتقاد میکند و به ایندیپندنت فارسی میگوید:«جمهوری اسلامی ایران دوست، همسایه و هم فرهنگ ما است که روابطه تاریخی عمیق باهم داریم، اما بداند که افغانستان یک کشور مستقل و دارای یک حکومت قانونی است و خود میتواند در امورات داخلی و روابطه خارجیاش تصمیم بگیرد، نه اینکه دیگران با استفاده از موقع مداخلات مغرضانه شان را مانند گذشته ادامه دهند. ما از دولت ایران میخواهیم که اگر توانایی دوستی خوب را ندارد، حد اقل کاری نکند که باعث ایجاد تنش میان دو کشور شود.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بانو عمری افزود:«اگر واقعا دل دولت ایران برای مردم افغانستان میسوزد، همین اکنون دهها مهاجر افغان در کشورشان مبتلا به ویروس کرونا شده اند، که باید به آنها توجه کنند و نگذارند که پرستارهای شان مانند بیگانهها با آنها رفتار کنند که متاسفانه میکنند.»
حامد شهیر، ساکن شهر کابل است میگوید:«ایران هیچگاه دوست واقعی مردم افغانستان نبوده و نیست و در وضعیت بد و نگران کننده مردم ما را تنها رها کردند. همین حالا خبرهای به نشر رسیده است که دهها افغان مهاجر که مبتلا به ویروس کرونا شده اند، مورد بیمهری و کمتوجهی دولت ایران قرار گرفتند که این خود پیام واضع و روشن را میرساند. اکنون هر دیدگاهی که حکومت این کشور در قبال افغانستان دارد بدون شک مغرضانه و برمبنای منافع ملی کشورشان است و حکومت ما نباید به ایران اجازه چنین رفتارهایی را بدهد.»
اعتراض این شهروندان افغانستان در رابطه به مداخلات مستقیم و یا غیر مستقیم دولت ایران در امورات داخلی کشورشان در حالی صورت میگیرد که روز یکشنبه، سوم فروردین، وزارت خارجه ایران با نشر یک بیانیه گفته است: «تهران تحولات سیاسی و امنیتی افغانستان را از نزدیک دنبال میکند و در مورد تبعات اختلافات پیش آمده در پیوند به نتایج انتخابات ریاست جمهوری آن کشور نیز نگران است.»
وزارت خارجه ایران، در این بیانیه ایالات متحده آمریکا را مسئول وضعیت سیاسی کنون در افغانستان دانسته و نوشته است:«مشکلات پیش آمده در افغانستان (تنشهای انتخاباتی)، ناشی از بیتوجهی آمریکا در قبال موضوعات داخلی آن کشور است.»
در این بیانیه، دولت ایران از رهبران سیاسی افغانستان و کشورهای منطقه نیز خواسته است که «تمامی تلاشهای شان را برای یافتن راه بیرون رفت از اختلاف موجود میان محمد اشرف غنی احمدزی، رئیس جمهور افغانستان و عبدالله عبدالله نامزد معترض انتخابات ریاست جمهوری گذشته، روی دست بگیرند.»
در همین حال، وزارت خارجه افغانستان نیز در رابطه به اظهارات اخیر وزارت خارجه ایران در مورد اختلافات سیاسی در افغانستان گفته است:«جمهوری اسلامی افغانستان روابط رو به توسعه با جمهوری اسلامی ایران دارد. هر دو کشور (ایران و افغانستان)، مشترکات زیادی تاریخی دینی و فرهنگی دارند. با این وصف، توقع نمیرفت که دولت ایران چنین دید سطحی نسبت به قضایا و مسایل افغانستان داشته باشد.»
این واکنشهای تند مردم افغانستان و حکومت این کشور در رابطه به اظهارات وزارت خارجه ایران در قبال تنشهای انتخابات ۱۳۹۸ افغانستان در حالی صورت میگیرد که محمد اشرف غنی احمدزی، با دست آورد ۵۰.۶۴ درصد آرای ریخته شده و بر مبنای قانون اساسی این کشور پیروز این روند اعلام شد، اما عبدالله عبدالله، یکی از نامزدان معترض، پیروز آقای غنی را نپذیرفت و در مقابل حکومت موازی را اعلام کرد.
ظاهرآ از محتوای پیام وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران چنان معلوم میشود که دولت این کشور تلاش دارد تا راهی را برای متعهد ساختن عبدالله عبدالله و آقای غنی دریافت کند، اما بر بنیاد قانون اساسی افغانستان انتخابات ریاست جمهوری این کشور پایان یافته است و غنی رئیس جمهور قانونی این کشور است.