رهایی گروگان آمریکایی از سوی طالبان؛ «دیپلماسی گروگان‌گیری مرده است؟»

رژیم طالبان خواستار آزادی محمدرحیم افغانی است که به‌‌عنوان رابط و مترجم اسامه بن‌لادن، رهبر وقت شبکه القاعده، شناخته می‌شود

زلمی خلیل‌زاد و دنیس کویل در هنگام مصاحبه با خبرنگاران در کابل‌ــ ToloNews

رژیم طالبان هشدار دولت دونالد ترامپ درباره لزوم پایان دادن به گروگان‌گیری شهروندان آمریکا و آزادی آنان را جدی گرفت و با میانجی‌گری دولت امارات متحده عربی، روز سه‌شنبه ۴ فروردین (۲۴ مارس) دنیس کویل، شهروند آمریکا، را آزاد کرد. 

پیش از آزادی کویل، امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، در کابل با زلمی خلیل‌زاد، نماینده ویژه پیشین آمریکا در امور صلح افغانستان، سیف الکتبی، سفیر امارات متحده عربی، و همچنین لی، یکی از اعضای خانواده دنیس کویل، دیدار کرده بود. 

در اطلاعیه وزارت خارجه طالبان آمده که پس از نامه خانواده دنیس کویل، به‌ویژه مادرش، به ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان، برای درخواست «عفو و آزادی» پسرش به مناسبت عید فطر، دادگاه عالی طالبان مدت حبس این شهروند آمریکا را کافی دانست و حکم به آزادی او داد.  

امیرخان متقی دراین‌باره مدعی شد که امارت اسلامی طالبان شهروندان هیچ کشوری را به دلایل سیاسی بازداشت نمی‌کند. او گفت: «خارجی‌ها پس از طی محکومیت قضایی به دلیل نقض قوانین، آزاد می‌شوند.» 

وزیر خارجه طالبان همچنین بار دیگر خواستار آغاز خدمات کنسولی ایالات متحده آمریکا در افغانستان شد. 

در اطلاعیه وزارت خارجه طالبان ادعا شده که «امارت اسلامی افغانستان این اقدام را از روی همدردی انسانی و حسن نیت انجام می‌دهد و معتقد است که چنین اقدام‌هایی می‌تواند فضای اعتماد بین کشورها را بیشتر تقویت کند و امیدوار است که دو کشور در آینده از طریق تفاهم و گفتگوهای سازنده، برای مشکلات باقی‌مانده هم راه‌حل‌ پیدا کنند.»  

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در سوی دیگر، آدام بولر، نماینده ویژه دونالد ترامپ در امور گروگان‌ها، در حساب ایکس خود تصریح کرد که دیپلماسی گروگان‌گیری «مرده» است.

او اعلام کرد که دنیس کویل در حال بازگشت به آمریکا است و از دونالد ترامپ به دلیل این اقدام قدردانی کرد. او گفت: «متشکرم که اولویت را به بازگشت همه آمریکایی‌ها به خانه دادید. هیچ معامله‌ای در کار نیست. پولی در کار نیست. دیپلماسی گروگانگیری مرده است. ما تا زمانی که همه به خانه برنگردند، متوقف نخواهیم شد.»  

حساب رسمی مربوط به نماینده ویژه ترامپ در امور گروگان‌ها نیز تاکید کرد که ایالات متحده به آزادی تمامی شهروندان آمریکا که به «ناحق» در خارج بازداشت شده‌اند، متعهد است. در این پیام آمده است: «امروز طالبان گامی مهم در مسیر درست برداشتند. اکنون آن‌ها باید فورا همه آمریکایی‌های باقی‌مانده، از جمله محمود حبیبی و پاول اوربی را آزاد کنند.» 

نام زلمی خلیل‌زاد، نماینده پیشین ویژه آمریکا در امور افغانستان، همچنان در هر گفتگو یا روند آزادی گروگان‌های آمریکایی با طالبان مطرح است. خلیل‌زاد که شهروند آمریکا و افغان‌تبار است، به دلیل تسلط به زبان پشتو و شناخت و ارتباط نزدیک با طالبان، در این گفتگوها نقش مهمی ایفا می‌کند. او حتی در دوران حاکمیت مجدد طالبان، سفرهای مستقلی به افغانستان انجام داده و با امیرخان متقی دیدار کرد.   

زلمی خلیل‌زاد پس از آزادی دنیس کویل در کابل به خبرنگاران گفت که از این رویداد خوشحال است. او افزود: «دلیل خوشحالی من این است که یک آمریکایی که در زندان بود، اینجا امروز آزاد شد و به خانه و وطن خود آمریکا می‌رود. این جای بسیار خوشحالی است و این توافق که او آزاد شود، یک توافق خوب بود.»  

خلیلزاد در حالی به‌عنوان میانجی میان طالبان و ایالات متحده در موضوع آزادی شهروندان آمریکایی عمل می‌کند، که در حال حاضر هیچ مقام رسمی در دولت آمریکا ندارد.  

توافق‌ دوحه میان طالبان و ایالات متحده آمریکا که فوریه ۲۰۲۰ امضا شد، نیز در زمانی صورت گرفت که زلمی خلیل‌زاد به‌عنوان نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان فعالیت داشت و پس از مذاکرات او با طالبان، به نتیجه رسید. 

سباستین گورگا، مدیر ارشد مبارزه با تروریسم در شورای امنیت ملی آمریکا، تاکید کرده است که تلاش‌ها برای بازگرداندن محمود حبیبی و پل اوربی همچنان ادامه دارد. 

پرونده محمود شاه حبیبی، شهروند آمریکایی افغان‌تبار، همچنان پیچیده و جنجالی باقی مانده است و یکی از محورهای اصلی فشار واشنگتن بر طالبان به شمار می‌رود.  

رژیم طالبان بازداشت محمود شاه حبیبی را تایید نمی‌کند. این در حالی است که محمود شاه حبیبی ۱۰ روز پس از کشته شدن ایمن‌الظواهری، رهبر پیشین شبکه القاعده، در منطقه وزیر اکبرخان کابل بازداشت شد. او متهم است که به منظور شناسایی محل اختفای ایمن الظواهری با سازمان اطلاعات مرکزی ایالات متحده آمریکا (سیا) همکاری کرده است.  

رژیم طالبان خواستار آزادی محمدرحیم افغانی است که به‌‌عنوان رابط و مترجم اسامه بن‌لادن، رهبر وقت شبکه القاعده، شناخته می‌شود. او از سال ۲۰۰۸ در گوآنتانامو زندانی است و آخرین زندانی طالبان در این زندان به شمار می‌رود. طالبان با گروگان گرفتن آمریکایی‌ها می‌کوشد که به واشنگتن فشار وارد کند تا این زندانی آزاد شود.

در همین حال، حدود دو هفته پیش وزارت خارجه آمریکا افغانستان تحت حاکمیت طالبان را در فهرست «کشورهای حامی بازداشت‌های غیرقانونی» قرار داد؛ اقدامی که نشان‌دهنده افزایش فشار واشنگتن بر طالبان است. مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا، در توضیح این تصمیم گفت که طالبان در ماه‌های اخیر بارها درخواست‌های مربوط به آزادی شهروندان آمریکا را رد کرده‌اند. او تصریح کرد: «طالبان برای گرفتن امتیازهای سیاسی همچنان از تاکتیک‌های تروریستی استفاده می‌کنند، اما این کار موفق نخواهد شد.»  

پس از این اظهارات، به نظر می‌رسد طالبان تهدیدهای ایالات متحده را جدی‌تر گرفته و در همین چارچوب دنیس کوئیل را آزاد کرده‌اند.  

بیشتر از جهان