رسانه‌های آمریکایی از حمله قریب‌الوقوع آمریکا به جمهوری اسلامی خبر می‌دهند

بر خلاف آن که نمایندگان تهران و واشنگتن از پیشرفت در مذاکرات سخن می‌گویند، مقام‌های آمریکایی به برطرف شدن چالش‌ها خوش‌بین نیستند

پایگاه خبری آکسیوس روز چهارشنبه ۲۹ بهمن (۱۸ فوریه)، یک روز پس از مذاکرات تهران و واشنگتن که در ژنو برگزار شد، گزارش داد که دولت ترامپ بیش از آنچه آمریکایی‌ها تصور می‌کنند، به اقدام نظامی گسترده علیه جمهوری اسلامی در خاورمیانه نزدیک است.

این رسانه به نقل از منابع آگاه نوشت که عملیات نظامی ایالات متحده علیه جمهوری اسلامی احتمالا یک کارزار عظیم چندهفته‌ای خواهد بود که بیشتر شبیه یک جنگ تمام‌عیار است تا عملیاتی که در ونزوئلا اجرا شد.

این منابع خاطرنشان کردند که این کارزار نظامی را احتمالا ایالات متحده و اسرائیل به طور مشترک اجرا خواهند کرد و از جنگ ۱۲ روزه‌ای که به رهبری اسرائیل آغاز شد و ایالات متحده نیز برای از بین بردن تاسیسات هسته‌ای زیرزمینی جمهوری اسلامی به آن پیوست، بسیار گسترده‌تر خواهد بود.

دونالد ترامپ در پی کشتار هزاران معترض در ایران، از اقدام نظامی علیه رژيم جمهوری اسلامی ایران سخن گفت و به معترضان وعده داد که کمک در راه است. با این حال به سمت مذاکرات هسته‌ای همراه با تقویت نظامی گسترده در منطقه حرکت کرد.

در پی به تاخیر انداختن حمله از یک سو و اعزام ناوگانی عظیم به سمت منطقه، این پرسش مطرح است که در صورت دست نیافتن تهران و واشنگتن به توافق، چه چیزی اتفاقی می‌افتد و جنگ احتمالی چگونه خواهد بود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

آکسیوس در ادامه نوشت که در حال حاضر، دستیابی به توافق محتمل به نظر نمی‌رسد. جرد کوشنر و استیو ویتکاف، مشاوران ترامپ، روز سه‌شنبه به مدت سه ساعت در ژنو با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، دیدار کردند و در حالی که هر دو طرف گفتند مذاکرات «پیشرفت» داشت، آنچه به نظر می‌رسد این است که اختلاف میان تهران و واشنگتن همچنان عمیق است و آمریکایی‌ها درباره رسیدن به تفاهم خوش‌بین نیستند.

جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهوری آمریکا، به فاکس‌نیوز گفت که مذاکرات از برخی جهات خوب پیش رفت، اما رئیس‌جمهوری ترامپ خط قرمزهایی را تعیین کرده است که جمهوری اسلامی هنوز حاضر به پذیرش آن‌ها نیست.

 ونس در ادامه تصریح کرد که اگرچه ترامپ خواهان توافق است، می‌تواند تشخیص دهد که دیپلماسی چه زمانی «به پایان طبیعی خود رسیده است».

در حال حاضر حضور نظامی ایالات متحده در منطقه به دو ناو هواپیمابر، ۱۲ کشتی جنگی، صدها جت جنگنده و چندین سامانه دفاع هوایی افزایش یافته و بخشی دیگر از تجهیزات نظامی نیز در راه است. بیش از ۱۵۰ پرواز باری‌نظامی هم سامانه‌های تسلیحاتی و مهمات را به خاورمیانه منتقل کرده‌اند و فقط در ۲۴ ساعت گذشته، ۵۰ جت جنگنده اف۳۵، اف۲۲ و اف۱۶ به منطقه اعزام شده‌اند.

به نوشته آکسیوس، افزایش قدرت نظامی و وعده‌های ترامپ درباره حمایت از معترضان ایرانی، عقب‌نشینی او را بدون گرفتن امتیازهای اساسی از جمهوری اسلامی در مورد برنامه هسته‌ای‌اش دشوار می‌کند؛ به ویژه آنکه مشاوران او استقرار این همه تجهیزات را بلوف نمی‌دانند.

اگرچه کارشناسان می‌گویند ترامپ در موقع لزوم، انعطاف نشان خواهد داد، در شرایط کنونی و در مورد جمهوری اسلامی، همه نشانه‌ها حاکی از آن است که اگر مذاکرات شکست بخورد، رئيس‌جمهوری آمریکا ماشه را خواهد کشید.

اکسیوس به نقل از دو مقام اسرائیلی، نوشت دولت اسرائیل هم در حال پیشبرد سناریویی با هدف تغییر رژیم و همچنین توقف برنامه‌های هسته‌ای و موشکی تهران است و برای جنگی چندروزه آماده می‌شود.

برخی منابع آمریکایی به اکسیوس گفته‌اند که ایالات متحده ممکن است به زمان بیشتری نیاز داشته باشد. سناتور لیندسی گراهام از جمله افرادی است که تاکید کرده حملات علیه جمهوری اسلامی ممکن است چند هفته طول بکشد، اما برخی دیگر می‌گویند زمان می‌تواند کوتاه‌تر باشد.

یکی از مشاوران ترامپ دراین‌باره گفت: «بعضی اطرافیان رئیس‌جمهوری آمریکا او را از جنگ با جمهوری اسلامی برحذر می‌دارند، اما من فکر می‌کنم ۹۰ درصد احتمال دارد که در چند هفته آینده شاهد اقدام‌های عملی باشیم.»

مقام‌های آمریکایی پس از مذاکرات روز سه‌شنبه گفتند که جمهوری اسلامی باید ظرف دو هفته با یک پیشنهاد دقیق بازگردد، اما مشخص نیست در طول این مدت چه رخ خواهد داد. هنوز هیچ چشم‌اندازی مبنی بر دستیابی به راهکاری دیپلماتیک در مواجهه با جمهوری اسلامی وجود ندارد، در حالی که شواهدی که نشان می‌دهد جنگ قریب‌الوقوع است، هر روز بیشتر می‌شود.

نیویورک‌تایمز روز چهارشنبه به نقل از سه مقام جمهوری اسلامی که نامشان را فاش نکرد، نوشت که تهران آمادگی خود را برای تعلیق غنی‌سازی هسته‌ای به مدت سه تا پنج سال‌ــ که دوره ریاست‌جمهوری ترامپ را در برمی‌گیرد‌ــ و سپس پیوستن به یک کنسرسیوم منطقه‌ای برای غنی‌سازی در سطح غیرنظامی، اعلام کرده است.

به نوشته نیویورک تایمز، این سه مقام آگاه اعلام کردند جمهوری اسلامی ایران حاضر است ذخایر اورانیومش را در خاک خود و در حضور بازرسان بین‌المللی رقیق کند و در مقابل از واشنگتن خواسته است که تحریم‌های مالی و بانکی و ممنوعیت فروش نفت را لغو کند.

رئیس‌جمهوری آمریکا تصریح کرده است «تا زمانی که لازم بداند» با تهران گفتگو می‌کند تا ببیند امکان توافق وجود دارد یا نه، اما اگر توافق نشود، فاز دوم برای جمهوری اسلامی «بسیار سخت و سریع و داستان متفاوتی» خواهد بود.

جمهوری اسلامی اصرار دارد مذاکرات صرفا به برنامه هسته‌ای محدود شود و علی خامنه‌ای هم روز سه‌شنبه بار دیگر ترامپ را تهدید کرد که ممکن است ناوهای آمریکایی «به قعر دریا فرستاده شوند». به رغم این لفاظی‌ها و تهدیدها،‌ جمهوری اسلامی برای رسیدن به توافق با آمریکا به‌شدت تحت فشار است، زیرا اقتصاد این کشور تحت تحریم‌های بین‌المللی فلج‌کننده آسیب دیده و همین امر به موج تازه اعتراض‌ها در داخل دامن زده است.