جمهوری اسلامی حتی با سرکوب معترضان در لبه پرتگاه است

شاید به نظر برسد که اعتراض‌ها در ایران فروکش کرده اما فقط مسئله زمان در میان است و ممکن است قیامی حتی شدیدتر علیه جمهوری اسلامی برپا شود

جمهوری اسلامی با قطع اینترنت و خطوط ارتباطی و توسل به خشونت تلاش کرد با معترضان مقابله کند اما به نوشته دنی سیترینوویچ در اسرائیل هیوم، حتی با این سرکوب خشن نیز جمهوری اسلامی در آستانه سقوط است.

جمهوری اسلامی از طریق مانورهای دیپلماتیک پیچیده با میانجیگری برخی کشورهای حوزه خلیج فارس، که نگران پیامدهای عملیات نظامی ایالات متحده برای منطقه بودند، به ایالات متحده پیام فرستاد که از اعدام معترضان منصرف شده است. این اقدام سبب شد دونالد ترامپ از تصمیمش برای حمله (فعلا) کوتاه بیاید و از توقف اعدام‌ها ابراز خرسندی کند.

با تمام اینها، باید گفت جمهوری اسلامی همچنان در آستانه سقوط است، زیرا این راه فرار موقتی است و مشکلات اساسی همچنان پابرجاست. از سویی هیچ افق اقتصادی روشنی برای این کشور وجود ندارد و از سوی دیگر، مشروعیت عمومی این رژیم در داخل و خارج، که پیش از این نیز کاهش پیدا کرده بود، در پی خشونت شدید اخیر تقریبا از بین رفته است. از این رو، در غیاب تغییر اساسی در سیاست، فقط مسئله زمان است و باید منتظر ماند که اعتراض‌ها از سر گرفته شود و چالشی حتی شدیدتر برای رژیم ایجاد کند.

به‌رغم نمایش ظاهری هم‌عقیده بودن و اتحاد میان مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی، به‌ویژه این ادعا که اعتراض‌ها از سوی عوامل خارجی هدایت شده است، بسیاری در درون حاکمیت به این موضوع واقف‌اند که این فوران واقعی خشم مردمی بوده که به ستوه آمده‌اند.

علاوه بر این، در آمریکا نیز مشخص است که ترامپ گزینه استفاده از توان نظامی علیه جمهوری اسلامی را به طور کامل کنار نگذاشته است. به عبارت دیگر، احتمال رویارویی با واشینگتن، که تهران می‌کوشد از آن اجتناب کند، همچنان بر سر رژیم حاکم بر ایران سایه افکنده و ممکن است در غیاب پیشرفت دیپلماتیک میان دو کشور تحقق یابد.

ممکن است به نظر برسد که جمهوری اسلامی می‌تواند برای دور کردن خطر تلاش کند با ایالات متحده به نوعی توافق برسد‌ و انعطاف‌پذیری بیشتری در مذاکرات با آمریکا نشان دهد، اما مسئله این است که علی خامنه‌ای حاضر نیست از مرز ایدئولوژیکی که به تصویر کشیده، یعنی ادامه غنی‌سازی اورانیوم در خاک ایران و ادامه برنامه موشکی، عبور کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

 مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی خودشان به‌خوبی می‌دانند که برای نجات رژیم از اعتراض‌های بعدی چه کارهایی می‌توانند انجام دهند، اما انعطاف‌ناپذیری ایدئولوژیک خامنه‌ای درنهایت حکومتش را به نابودی خواهد کشاند.

تنها در صورتی که علی خامنه‌ای مجبور به تغییر رویکرد ایدئولوژیک و سیاست‌های کلان خود شود، احتمال توافق با ایالات متحده وجود خواهد داشت. تا زمانی که رهبر جمهوری اسلامی به دلیل نگرانی از اینکه مانند کسی که در برابر غرب به دادن امتیازهای راهبردی تسلیم شده تلقی شود، به مواضع جنگ‌طلبانه‌اش ادامه می‌دهد، آینده رژیم در معرض تهدید جدی قرار خواهد داشت؛ لجاجت خامنه‌ای نشان داده که دیر یا زود چنین اتفاقی خواهد افتاد و این رژیم از بین خواهد رفت.

برگرفته از اسرائيل‌هیوم

دیدگاه و نظرات ابراز شده در این مقاله لزوماً سیاست یا موضع ایندیپندنت فارسی را منعکس نمی کند.

بیشتر از دیدگاه