پژوهشی جدید نشان داده است که نواختن ساز موسیقی میتواند به محافظت از مغز در برابر افت مرتبط با افزایش سن کمک کند.
بر اساس پژوهشی که در نشریه «نشریه زیستشناسی پلاس» (PLOS Biology) منتشر شده است، افراد مسنی که سابقه آموزش موسیقی طولانیمدت داشتند در درک گفتار در محیطهای پرسروصدا عملکرد بهتری داشتند و الگوهای اتصال مغزی آنها به افراد جوانتر شباهت بیشتری داشت.
پژوهشگران «آکادمی پژوهش و آموزش بیکرست» در کانادا و «آکادمی علوم چین» از اسکنهای تصویربرداری تشدید مغناطیسی کارکردی یا افآمآرآی (fMRI) برای مقایسه فعالیت مغزی ۲۵ فرد مسن موسیقیدان، ۲۵ فرد مسن غیرموسیقیدان و ۲۴ فرد جوان غیرموسیقیدان استفاده کردند.
از شرکتکنندگان خواسته شد هجاهایی را که با صدای پسزمینه پوشانده شده بودند شناسایی کنند، کاری که معمولا با افزایش سن دشوارتر میشود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در حالی که افراد مسن غیرموسیقیدان افزایش معمول فعالیت و اتصال عصبی مرتبط با افزایش سن را نشان دادندــ نشانهای از اینکه مغز برای جبران افت [ناشی از پیری] سختتر کار میکندــ موسیقیدانهای مسن الگویی که بیشتر «شبیه جوانان» است حفظ کرده بودند.
این بررسی همچنین نشان داد که قدرت ارتباط در برخی شبکههای مغزی با عملکرد بهتر در وظیفه تشخیص گفتار در سروصدا رابطه متقابل دارد.
این یافتهها آنچه پژوهشگران فرضیه «ممانعت از فراتنظیم» (Hold-Back Upregulation) مینامند را تایید میکند. در این حالت، ذخیره شناختی ایجادشده از طریق آموزش موسیقی به مغز کمک میکند تا ویژگیهای عملکردی جوانترش را حفظ کند، بهجای آنکه صرفا در تلاش برای جبران کاهش عملکرد باشد.
دکتر یی دو، یکی از نویسندگان این پژوهش، گفت: «درست همانطور که یک ساز خوب کوکشده نیازی ندارد با صدای بلندتر نواخته شود تا شنیده شود، مغز موسیقیدانهای مسن نیز به لطف سالها آموزش، بهخوبی کوک باقی میماند.
«پژوهش ما نشان میدهد که این تجربه موسیقایی باعث ایجاد ذخیره شناختی میشود، و به مغز آنها کمک میکند تا هنگام تلاش برای درک گفتار در محیطهای پرسروصدا، از فشار زیاد معمول مرتبط با افزایش سن اجتناب کنند.»
به گفته نویسندگان، اگرچه این پژوهش نمیتواند رابطه علت و معلولی را اثبات کند، شواهد فزایندهای را تقویت میکند که گزینههای انتخابی سبک زندگی مثبت، مانند آموزش موسیقی، تحصیلات عالی و دوزبانگی، میتوانند به مغز در مقابله بهتر با روند پیری کمک کنند.
دکتر لی ژانگ، یکی دیگر از نویسندگان این پژوهش، افزود: «سبک زندگی مثبت به افراد مسن کمک میکند تا بهتر با پیری شناختی مواجه شوند، و هیچوقت برای شروع و ادامه یک سرگرمی پربار مانند یادگیری ساز موسیقی دیر نیست.»
دانشمندان اکنون در نظر دارند بررسی کنند آیا فعالیتهای دیگری مانند ورزش و چندزبانگی نیز میتوانند فواید مشابهی داشته باشند یا خیر.
© The Independent