پیرترین رئیس‌جمهوری جهان در ۹۲ سالگی در پی هشتمین دوره ریاست‌جمهوری است

پل بیا، رئیس‌جمهوری کامرون، نخستین بار در سال ۱۹۸۲ به قدرت رسید و از آن زمان در هیچ انتخاباتی شکست نخورده است

پل بیا، رئیس‌جمهوری کامرون‌ــ AFP

رئیس‌جمهوری کامرون، که مسن‌ترین رئیس کشور جهان است، قصد دارد در انتخابات ماه اکتبر دوباره نامزد شود، اقدامی که دوره ۴۳ ساله حضورش در قدرت را تمدید خواهد کرد.

پل بیا در حال حاضر ۹۲ سال دارد، و یک دوره هفت‌ساله دیگر می‌تواند به این معنا باشد که تا آستانه ۱۰۰ سالگی در قدرت باقی بماند.

دوران زمامداری او تاکنون تصویری دوگانه ارائه داده است، هم حمایت شده است و هم آماج انتقاد بوده است.

پل بیا نخستین بار در سال ۱۹۸۲ به قدرت رسید و از آن زمان تاکنون در هیچ انتخاباتی در این کشور آفریقای مرکزی شکست نخورده است.

در دوران حکومت بیا، کامرون یک بحران اقتصادی را پشت سر گذاشت و از نظام تک‌حزبی فاصله گرفت.

بیا همچنین در پستی در ایکس (توییتر سابق) مدعی شد که تصمیم اخیرش برای نامزدی دوباره، در پی «درخواست‌های فراوان و مصرانه» مردم در ۱۰ منطقه کامرون و همچنین جامعه مهاجران کامرونی بوده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

با این حال، دولت بیا طی دهه‌ها حکومت با انتقادهای جدی در زمینه اختلاس، فساد، سوء‌مدیریت و ناامنی مواجه بوده است.

در سال ۲۰۰۸، عقب‌گرد از دموکراسی که به لغو محدودیت دوره‌‌های ریاست‌جمهوری منجر شد و به او اجازه داد تا پی‌در‌پی در انتخابات شرکت کند.

نگرانی‌هایی نیز درباره وضعیت سلامت و توانایی‌اش برای اداره کشور مطرح شده است.

سال گذشته، در جریان یک غیبت مرموز شش‌هفته‌ای از انظار عمومی، مقام‌های کامرون رسانه‌ها را از پرداختن به وضعیت سلامت رئیس‌جمهوری منع کردند.

در حالی که شایعاتی درباره ناخوش‌احوالی او به‌سرعت پخش شد، پل آتانگا نجی، وزیر کشور، اعلام کرد چنین گزارش‌هایی «آرامش مردم کامرون را بر هم می‌زند». سلامت رئیس‌جمهوری مسئله‌ای مربوط به امنیت ملی اعلام شد و «متخلفان» تهدید شدند که با آن‌ها برخورد قانونی خواهد شد.

بیا که شهرت بدی در گذراندن دوره‌های طولانی در خارج از کشور دارد، در سال ۲۰۱۸ برای نخستین‌ بار طی بیش از دو سال، جلسه‌ای با هیئت دولت برگزار کرد.

تحقیقی با حمایت «پروژه گزارش فساد و جرایم سازمان‌یافته» (OCCRP) انجام شد، نشان داد که بیا در برخی سال‌ها، مانند ۲۰۰۶ و ۲۰۰۹، یک‌سوم سال را در خارج از کشور سپری کرده است.

در این مدت، او در رویدادهای مهمی غایب بود، از جمله سانحه قطار در سال ۲۰۱۶ که ۷۵ کشته به جا گذاشت و همچنین، سرکوب خشونت‌آمیز اعتراض‌هایی که علیه به‌ حاشیه‌ راندن اقلیت انگلیسی‌زبان صورت گرفت.

این اعتراض‌ها سرآغاز شورشی جدایی‌طلبانه در استان‌های انگلیسی‌زبان شد، مناطقی که از دیرباز از تبعیض در نهادهای دولتی تحت سلطه فرانسوی‌زبان‌ها شکایت داشته‌اند.

انتخابات امسال در حالی برگزار می‌شود که مردم کامرون با افزایش هزینه‌های زندگی و آمار بالای بیکاری مواجه‌اند.

تایید نامزدی بیا روز یکشنبه در پستی در ایکس، و در پی شکاف با متحدان دیرینه‌ در مناطق شمالی صورت گرفت، کسانی که پیش‌تر نقش کلیدی در کسب آرا در شمال ایفا کرده بودند.

ایسا چیروما باکاری، وزیر سرشناس، و بلو بوبا مایگاری، نخست‌وزیر پیشین، از ائتلاف حاکم جدا شده‌اند و به‌طور مستقل نامزدی‌شان را اعلام کرده‌اند.

چیروما گفت: «یک کشور نمی‌تواند در خدمت یک نفر باشد.»

چیروما وعده داده است که در صورت انتخاب، برای حل  به‌اصطلاح بحران انگلیسی‌زبان‌ها یک همه‌پرسی‌ برای تفویض قدرت برگزار می‌کند.

در سایر نقاط کشور، حامیان بیا و اعضای حزب حاکم «جنبش دموکراتیک خلق کامرون» از سال گذشته به‌‌‌صورت علنی از نامزدی بیا حمایت کرده‌اند.

گروه‌های حقوق بشری از سرکوب مخالفان انتقاد کرده‌اند. انتخابات پارلمانی که قرار بود در سال ۲۰۲۴ برگزار شود نیز به سال ۲۰۲۶ موکول شده است.

© The Independent

بیشتر از جهان