بازگشت جنگ جمهوری اسلامی و اسرائیل به سایه‌ها

تا زمانی که فعالیت‌های نامتقارن یا پنهانی جمهوری اسلامی به‌عنوان حمله مستقیم تهران تلقی نشود، بعید است که رژیم مسیرش را تغییر دهد

خامنه‌ای و نتانیاهو‌ــ AFP/Independent Persian Combo

جنگ میان جمهوری اسلامی ایران و اسرائیل دوباره به سایه‌ها بازگشته است. شورشیان حوثی تحت حمایت جمهوری اسلامی حملات به خاک اسرائیل را از سر گرفته‌اند و به کشتی‌های تجاری در دریای سرخ حمله کرده‌اند. در فاصله نزدیک‌تر، مقام‌های آمریکایی درباره سلول‌های خفته تحت حمایت جمهوری اسلامی و حملات سایبری احتمالی هشدار داده‌اند.

اما همه حملات از جانب یک طرف نیست. در ایران، از زمان برقراری آتش‌بس شکننده میان جمهوری اسلامی و اسرائیل از ۲۴ ژوئن، چندین انفجار گزارش شده است. مقام‌های جمهوری اسلامی فقط توانستند درباره برخی از این انفجارها توضیحی بدهند.

بهنام بن طالب‌لو و بریجت تومی، از بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها، در مطلبی می‌نویسند این خشونت در محدوده خاکستری و انکارپذیر است، اما نادیده گرفتنش دستاوردهای متعارفی را که اسرائیل و آمریکا به‌دشواری در خاورمیانه پس از ۷ اکتبر به دست آورده‌اند، به خطر می‌اندازد.

انفجارهای پس از آتش‌بس در ایران

چهار روز پس از آتش‌بس، انفجارهایی در غرب تهران رخ داده است. در ۲۹ ژوئن نیز انفجاری در پالایشگاه تبریز گزارش شد. سپاه پاسداران علت انفجار دوم را حادثه‌ای مربوط به مخزن نیتروژن اعلام کرد؛ با این حال، مقام‌های محلی گفتند که مهمات عمل‌نکرده اسرائیلی هنگام خنثی‌سازی منفجر شده است. 

اسرائیل در اوایل ماه، پالایشگاه تبریز را هدف قرار داده بود، اما مقام‌های جمهوری اسلامی هرگونه خسارت به این مجموعه را رد کرده بودند. ویدیوهایی از انفجار در شهر ری در اول ژوییه منتشر شد؛ این منطقه در جنوب‌شرقی تهران واقع است و محل یک پالایشگاه کلیدی و پایگاه نظامی است. این انفجارها یک هفته پس از آتش‌بس میان جمهوری اسلامی و اسرائیل رخ داد. اسرائیل در طول درگیری، چندین بار این منطقه را هدف قرار داده بود.

با اینکه اسرائیل مسئولیت این حملات احتمالی را به عهده نگرفته است، با توجه به مکان‌های راهبردی انفجارهای اخیر و شبکه‌های جاسوسی اسرائیل در ایران، نمی‌توان فرضیه خرابکاری خارجی را نادیده گرفت.

ادامه جنگ نیابتی علیه اسرائیل

در ۶ ژوئیه، شورشیان حوثی تحت حمایت جمهوری اسلامی، یک موشک بالستیک به سمت اسرائیل شلیک کردند. این اقدام پس از حملات گسترده اسرائیل به مواضع حوثی‌ها در روزهای گذشته انجام شد. این گروه ادعا می‌کند از پایان آتش‌بس در غزه در مارس ۲۰۲۵، حدود ۷۵ پهپاد و موشک به سمت اسرائیل شلیک کرده است. این موارد دست‌‌کم یک حمله هماهنگ با جمهوری اسلامی در طول جنگ را نیز شامل می‌شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

رهبران حوثی حملات اخیر را در حمایت از آرمان فلسطین معرفی کرده‌اند، اما به احتمال زیاد، این حملات راهی برای جمهوری اسلامی است تا بدون پرداخت هزینه جنگی دیگر در خاک ایران، ضرباتی به اسرائیل وارد کند؛ موضوعی که رسانه‌های داخلی ایران نیز با آب‌وتاب گزارش داده‌اند.

تهدید جمهوری اسلامی فراتر از خاورمیانه است

در جریان عملیات اسرائیل، رادنی اسکات، کمیسر گمرک و حفاظت مرزی آمریکا، هشدار داد: «خطر سلول‌های خفته یا هوادارانی که به دستور جمهوری اسلامی یا خودسرانه دست به اقدام می‌زنند، هرگز تا این اندازه بالا نبوده است.» 

جمهوری اسلامی طی ۱۵ سال گذشته، چندین بار برای آدم‌ربایی و ترور در خاک آمریکا تلاش کرده است، از جمله یک تلاش ناموفق و ناشیانه برای ترور دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا. گزارش‌هایی از فعالیت‌های عوامل جمهوری اسلامی در بریتانیا و آلمان نیز منتشر شده است.

افزون بر این، دولت آمریکا هشدار داده است: «به‌رغم اعلام آتش‌بس و ادامه مذاکرات برای راه‌حلی دائمی، بازیگران سایبری وابسته به ایران و گروه‌های هکری همچنان ممکن است فعالیت‌های مخرب سایبری انجام دهند.» هکرهای وابسته به جمهوری اسلامی بیش از یک دهه است که آمریکایی‌ها و زیرساخت‌های حیاتی آمریکا را هدف حمله قرار می‌دهند.

آمریکا و اسرائیل نباید جنگ در سایه را نادیده بگیرند

بن طالب‌لو و تومی در پایان می‌نویسند در حالی که هر دو کشور در سایه عمل می‌کنند، جمهوری اسلامی شایسته توجه ویژه است. اهداف تهران فراتر از اسرائیل است. تا زمانی که فعالیت‌های نامتقارن یا پنهانی جمهوری اسلامی به‌عنوان حمله مستقیم تهران تلقی نشود، بعید است که رژیم مسیرش را، چه در مهار نیروهای نیابتی‌اش در منطقه و چه در پایان دادن به ساختار تروریستی فراملی‌اش، تغییر دهد.

رژیم تهران باید بداند برای هر حمله‌ای که عناصر «محور مقاومت» یا مزدورانش انجام می‌دهند، بیش از آنکه برایش دستاورد داشته باشد، برایش هزینه خواهد داشت. همان‌طور که چرخه خشونت منتهی به حمله ۷ اکتبر به اسرائیل نشان داد، حتی فعالیت‌های نیابتی در سطح پایین و انکارپذیر هم می‌توانند به درگیری آشکار منجر شوند.