آمریکا در حال تقویت نیروی هوایی در جزیره‌ای نزدیک ایران است

بر اساس تصاویر ماهواره‌ای، نیروی هوایی ایالات متحده قابلیت‌های سوخت‌گیری هوایی در دیه‌گو گارسیا را افزایش داده است

هم‌زمان با ادامه مذاکرات میان تهران و واشینگتن بر سر برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی، تصاویر ماهواره‌ای جدید نشان می‌دهد که نیروهای آمریکایی در حال افزایش قدرت هوایی خود در پایگاهی در اقیانوس هندند که می‌تواند نقطه شروعی برای هرگونه حمله به ایران باشد.

نیوزویک با انتشار گزارشی در این زمینه نوشت که فعالیت‌های مداوم و شدت‌گرفته آمریکا در پایگاه هوایی دیه‌گو گارسیا، جزیره عملیاتی راهبردی برای ارتش‌های بریتانیا و ایالات متحده، در بحبوحه تنش‌ها با ایران بر سر برنامه هسته‌ای این کشور انجام می‌شود.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، تهدید کرده است که اگر دیپلماسی با ایران برای محدود کردن برنامه هسته‌ای این کشور موفق نباشد، اقدام نظامی خواهد کرد. در همین حال، جمهوری اسلامی نیز در حال تقویت قدرت نظامی‌اش است و تهدید کرده است که در صورت هرگونه حمله، اهداف ایالات متحده در منطقه را هدف قرار خواهد داد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اختلاف بر سر سطح غنی‌سازی اورانیوم همچنان مانع اصلی توافق جمهوری اسلامی و آمریکا به‌ شمار می‌رود. آمریکا نگران سطحی از غنی‌سازی است که می‌تواند به تولید سلاح هسته‌ای منجر شود، در حالی که تهران ادعا می‌کند برنامه هسته‌ای‌اش کاملا صلح‌آمیز است.

 

بر اساس تصاویر ماهواره‌ای که ام‌تی اندرسون، یک تحلیلگر اطلاعاتی، در شبکه اجتماعی ایکس به اشتراک گذاشت، نیروی هوایی ایالات متحده به‌تازگی ظرفیت سوخت‌گیری هوایی در پایگاه دیه‌گو گارسیا را افزایش داده و تانکرهای کی‌سی‌ــ۱۳۵ (KC-135 Stratotanker) بیشتری را در این پایگاه راهبردی در اقیانوس هند مستقر کرده است.

پیش از این، استقرار جت‌های جنگنده اف‌ــ‌۱۵ (F-15) در روزهای اخیر نیز به بحث‌ها درباره افزایش حضور نظامی ایالات متحده در دیه‌گو گارسیا دامن زده بود؛ جایی که چهار بمب‌افکن بی‌ــ۵۲ (B-52) و شش بمب‌افکن‌ رادارگریز بی‌ــ۲ (B-2) پیش‌تر مستقر شده‌اند. 

شرکت ماهواره‌ای تجاری چینی «مایزارویژن» (MizarVision) در تاریخ ۱۵ مه ۲۰۲۵ و در بحبوحه تنش‌ها بین تهران و واشینگتن، تصاویری از جنگنده‌های آمریکایی اف‌ــ۱۵ منتشر کرد که در پایگاه مشترک بریتانیا و آمریکا در دیه‌گو گارسیا، واقع در قلمرو بریتانیایی اقیانوس هند، مستقرند.

اف‌ــ‌۱۵ یک جنگنده چندمنظوره مافوق صوت است که برای برتری هوایی طراحی شده و به دلیل قدرت مانور بالا، سرعت زیاد (بیش از ۲.۵ برابر سرعت صوت)، برد طولانی و توانایی حمل تسلیحات متنوع از جمله موشک‌های هوابه‌هوا و بمب‌های هدایت‌شونده، یکی از موفق‌ترین جنگنده‌های تاریخ محسوب می‌شود. اف‌ــ۱۵ تاکنون در نبردهای مختلفی شرکت داشته است و در درگیری‌های هوایی رکوردی تقریبا بدون شکست دارد.

تصاویر ماهواره‌ای در ماه مارس هم استقرار هواپیماهای باری سی‌ــ۱۷ (C-17) و تانکرهای سوخت‌گیری کی‌سی‌ــ۱۳۵ (KC-135) را در این جزیره نشان داد.

این پایگاه هوایی دورافتاده که بیش از دو هزار مایل (۳۲۰۰ کیلومتر) از ایران فاصله دارد، پایگاهی کلیدی برای نیروی هوایی آمریکا و همچنین کشتی‌های نیروی دریایی این کشور، از جمله زیردریایی‌های هسته‌ای، محسوب می‌شود. متیو کومر، سخنگوی فرماندهی هند و اقیانوسیه، پیش از این به نیوزویک گفته بود: «ما سیستم‌های دفاعی چندلایه‌ای در دیه‌گو گارسیا داریم که امنیت و حفاظت از نیروها و تجهیزات ما را تضمین می‌کند.»

در صورت شکست دیپلماسی با ایران و بروز رویارویی، دیه‌گو گارسیا به‌عنوان سکوی اجرای عملیات نظامی ایالات متحده عمل خواهد کرد، اما به باور کارشناسان، ادامه استقرار نیروهای ایالات متحده در دیه‌گو گارسیا، فراتر از برخورد با ایران و به نوعی قدرت‌نمایی گسترده‌تر با نگاهی به تهدیدهای بالقوه در دریای سرخ، فعالیت حوثی‌های تحت حمایت جمهوری اسلامی در یمن و افزایش نفوذ دریایی چین در اقیانوس هند است.

دیه‌گو گارسیا بزرگ‌ترین جزیره در مجمع‌الجزایر چاگوس، قلمرو مستقل، بریتانیا است که این دولت می‌خواهد آن را به جمهوری موریس تحویل دهد. تاسیسات نظامی مشترک بریتانیا و ایالات متحده از دهه ۱۹۷۰ در این پایگاه قرار دارد و یکی از نقاط اصلی اختلاف در معامله برای واگذاری این جزیره است.

تخمین زده می‌شود که حدود چهار هزار نیروی آمریکایی و انگلیسی متشکل از نظامیان و پیمانکاران غیرنظامی‌ در این جزیره حضور داشته باشند.