با گذشت چهار روز از اعتراضات صنفی کامیونداران و رانندگان خودروهای باری در ایران، دامنه این حرکت اعتراضی به دهها شهر دیگر در کشور رسید.
از برخورد نیروهای امنیتی با معترضان و بازداشت چند راننده نیز گزارشهایی منتشر شده است. تصاویر و ویدیوهای منتشرشده در شبکههای اجتماعی و ویدیوهای ارسالشده برای ایندیپندنت فارسی در روز یکشنبه، از توقف فعالیت کامیونداران در استانهای مختلف ازجمله فارس، گیلان، بوشهر، یزد، مازندران، سیستانوبلوچستان، آذربایجان غربی، اصفهان و خراسان رضوی حکایت دارد و تصاویر شاهزاده رضا پهلوی هم روی برخی از کامیونها دیده شد.
در یکی از ویدیوهای ارسالی، در بزرگراه کمربندی یزد هیچ کامیونی دیده میشود که نماد هماهنگی و اتحاد در این اعتراضات به شمار میآید.
براساس بیانیه جدید اتحادیه تشکلهای کامیونداران و رانندگان سراسر ایران، نیروهای نظامی و لباسشخصی در برخی از شهرها با استفاده از اسپری فلفل به رانندگان معترض حمله و چند نفر را بازداشت کردهاند.
شاهزاده رضا پهلوی روز جمعه دوم خرداد با انتشار پیامی در شبکههای اجتماعی، از اعتصاب گسترده کامیونداران در ایران حمایت کرد و نوشت: «شما با متوقف کردن چرخهای حملونقل، حقیقتی روشن را نمایان کردید؛ اینکه قدرت در دست شماست و این قدرت، وقتی به همبستگی ملی تبدیل شود، میتواند سرنوشت یک ملت را دگرگون کند. امروز کامیوندار، نانوا، معلم، پرستار، کاسب، صنعتگر، کارگر پالایشگاه و بازنشسته، همگی قربانیان یک رژیم اشغالگر، مافیایی، فاسد و ناکارآمد هستند که منابع ایران را صرف حماس و حزبالله و انصارالله و گشت ارشاد و فیلترینگ اینترنت و سرکوب میکند و ثروت مردم را برای یادبود جنایتکارانی چون رئیسی و خمینی و هنیه و نصرالله هدر میدهد.»
آغاز این اعتراضات به ۲۹ اردیبهشت در بندرعباس بازمیگردد، جایی که تعدادی از رانندگان با توقف فعالیت در مبادی بندر این شهر، زمینه شروع موج جدیدی از اعتصابات را فراهم کردند. از اول خرداد هم اعتصابات بهشکل سازمانیافتهتری در شهرهایی نظیر شیراز، کرمانشاه، تبریز، سیرجان، ایلام و اراک ادامه پیدا کرد.
خواستههای اصلی این صنف افزایش سهمیه سوخت، رفع مشکلات بیمهای، بهبود نرخ کرایه حمل بار و رسیدگی به مطالبات عقبافتاده است. برخی از اعضای صنف اعلام کردهاند که اعتصاب حداقل تا یک هفته ادامه خواهد داشت.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
در واکنش به این اعتصاب تاثیرگذار، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، با اشاره به نقش کلیدی رانندگان در زنجیره تامین کالا، خواستار رسیدگی فوری به مسائل آنان شد. او مشکلاتی مانند کمبود کامیون، گرانی قطعات، توزیع ناعادلانه بار و دشواریهای بیمهای را از دغدغههای اصلی این قشر دانست.
مهدی خضری، معاون سازمان راهداری ایران، نیز وعده داد که سهمیه سوخت رانندگان کاهش نخواهد یافت. او مدعی شد که در جلسات اخیر با سازمان تامین اجتماعی، پیشنهاد تخفیف بیمه رانندگان بررسی شده است. به گفته او، برخی رانندگان بهدلیل اصلاحات اخیر از فهرست مشمولان تخفیف حذف شدهاند و دولت میکوشد این مشکل را رفع کند.
بهرغم این وعدهها، معاون سازمان تامین اجتماعی ایران اعلام کرد که سهم مشارکت دولت در پرداخت بیمه تغییری نکرده و همچنان ۵۰ درصد سهم ۲۷ درصدی بیمه رانندگان را تقبل میکند. این در حالی است که رسانههای حکومتی، ازجمله خبرگزاری فارس، هرگونه افزایش چند برابری حق بیمه را شایعه دانسته و تاکید کردهاند که تغییرات اخیر صرفا به محدودسازی حمایت دولت تا سقف حداقل دستمزد مربوط میشود.
اما بهرغم تلاش نهادهای حکومتی برای عادی جلوه دادن وضعیت، گستردگی اعتصاب و انتشار مستمر گزارشهای میدانی نشان میدهد که نارضایتی کامیونداران همچنان در سطح بالایی قرار دارد و تا اطلاع ثانوی، بهرغم برخوردها و بازداشتهای امنیتی، این اعتصاب ادامه خواهد داشت.