وزرای خارجه چین، پاکستان و رژیم طالبان در نشستی در پکن، پایتخت چین، بر افزایش همکاریهای منطقهای در زمینههای امنیت، اقتصاد و سیاست تاکید و توافق کردند که تلاشهای خود را برای توسعه پروژههای اقتصادی، از جمله پروژه «یک کمربند و یک راه» که ابتکار چین در راستای رشد اقتصاد منطقه است، افزایش دهند.
وزارت خارجه چین، پاکستان و طالبان در بیانیههایی جداگانه، برگزاری این نشست سهجانبه را گامی روبهجلو در روابط سه کشور نامیدند و تاکید کردند که این نشستها برای اجرایی شدن توافقهای انجامشده ادامه خواهند یافت.
اسحاق دار، وزیر خارجه پاکستان، با انتشار عکسی از خود کنار وانگ یی، وزیر خارجه چین و امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان، در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «پاکستان، چین و افغانستان برای صلح، ثبات و پیشرفت منطقهای کنار هم میایستند.»
Pakistan, China, and Afghanistan stand together for regional peace, stability, and development. pic.twitter.com/MX9fLJCG6L
— Ishaq Dar (@MIshaqDar50) May 21, 2025
حمدالله فطرت، معاون سخنگوی رژیم طالبان، هم در بیانیهای اعلام کرد که نشست سهجانبه با حضور امیرخان متقی در راستای گسترش روابط و افزایش همکاریهای اقتصادی برگزار شد. در این بیانیه به نقل از وزیر خارجه طالبان آمده که «چین یکی از مهمترین شرکای اقتصادی افغانستان است» و تلاشها برای افزایش حجم تجارت میان دو کشور ادامه دارد.
متقی در دیدار با وانگ یی، وزیر خارجه چین، خواستار یافتن راهحلی جامع برای چالشهایی شد که بازرگانان افغان در روند صادرات محصولات زراعتی و سایر کالاها با آن مواجهاند.
ضیاء احمد تکل، سخنگوی وزارت خارجه طالبان، نیز در بیانیهای گفت که وزیر خارجه این گروه در زمینه حملونقل، روابط بانکی و ایجاد توازن تجاری به طرف چینی، پیشنهادهایی ارائه کرده و برای بررسیهای فنی و تصمیمگیریهای عملی، خواستار تشکیل کمیسیونهای مشترک میان دو کشور شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
متقی در این دیدار بار دیگر اطمینان داد که هرگز از خاک افغانستان علیه کشورهای همسایه استفاده نخواهد شد. این در حالی است که از زمان بازگشت این گروه به قدرت، کشورهای تاجیکستان، ازبکستان و ایران با درگیریهای مرزی و حملات شبهنظامیان از خاک افغانستان مواجه بودهاند.
در بیانیه وزارت خارجه طالبان آمده که وانگ یی از افغانستان بهعنوان «همسایه خوب چین» یاد کرده و وعده داده است که این کشور در روند بازسازی و توسعه اقتصادی افغانستان از هیچگونه همکاری دریغ نخواهد کرد.
وزارت خارجه پاکستان نیز با انتشار بیانیهای رسمی از برگزاری نشست غیررسمی سهجانبه میان امیرخان متقی، محمد اسحاق دار (معاون نخستوزیر و وزیر خارجه پاکستان) و وانگ یی در پکن خبر داد. بر اساس این بیانیه، سه وزیر خارجه همکاری سهجانبه را بستری حیاتی برای ارتقای امنیت منطقهای و پیوند اقتصادی دانستهاند و بر لزوم «تعامل دیپلماتیک، تقویت ارتباطات و اجرای اقدامهای عملی در زمینه تجارت، زیرساخت و توسعه» تاکید کردهاند.
در این بیانیه همچنین آمده است که سه کشور توافق کردهاند همکاریهایشان در چارچوب پروژه کمربند و راه (بیآرآی) تعمیق یابد و مسیر کریدور اقتصادی چینــپاکستان (سیپیایسی) به افغانستان نیز گسترش پیدا کند؛ طرحی که پیشتر چین مطرح کرده بود، اما به دلیل وضعیت امنیتی افغانستان و ملاحظات سیاسی پاکستان، تاکنون بهطور کامل اجرایی نشده است.
وزرای خارجه سه کشور همچنین به «تعهد مشترک به مبارزه با تروریسم و تقویت ثبات و توسعه در منطقه» اشاره و در بیانیههای جداگانه، بر ادامه این نشستها و پیگیری توافقهای صورتگرفته تاکید کردند. بر اساس توافق اخیر، دور بعدی نشست سهجانبه وزیران خارجه قرار است در کابل، پایتخت افغانستان، برگزار شود.
نشست سهجانبه وزرای خارجه پاکستان، چین و طالبان در حالی برگزار شد که تنش و درگیری میان هند و پاکستان بهتازگی و با پادرمیانی رهبران جهانی به آتشبس انجامید و فروکش کرد.
روز جمعه ۲۶ اردیبهشت، وزرای خارجه طالبان و هند برای نخستینبار در گفتگویی تلفنی بر توسعه روابط میان کابل و دهلی نو تاکید کردند. در این گفتگو، سابراهام جایشانکار از موضعگیری طالبان در محکوم کردن حمله مرگبار شبهنظامیان به گردشگران هندی در منطقه پهلگام کشمیر قدردانی کرد.
طالبان در حاکمیت دور نخست (۲۰۰۱ تا ۱۹۹۶)، از مخالفان سرسخت حکومت هند تلقی میشدند و از گروههای جهادی فعال در کشمیر حمایت میکردند، اما اکنون میکوشند روابطشان را با هند توسعه دهند.
در شرایطی که چین و پاکستان بر سر مسائل مرزی و اقتصادی با هند دچار اختلافاند، طالبان میکوشند با حفظ توازن میان سه قدرت بزرگ منطقهای، روابط خود را با همه طرفها گسترش دهند. امیرخان متقی در آغاز هفته جاری، در جریان سفر به ایران، در مجمع گفتگوهای تهران گفت که رویکرد رژیم تحت رهبری این گروه در برقراری روابط با دولتهای جهان، «اقتصادمحور» است و به همین دلیل، خواستار رابطه با تمامی کشورها هستند.