پیشنهاد پوتین برای مذاکرات مستقیم آتش‌بس با اوکراین در استانبول

پیشنهاد رئیس‌جمهوری روسیه ساعاتی پس از آن مطرح شد که قدرت‌های بزرگ اروپایی در کی‌یف از او خواستند یا با آتش‌بس ۳۰ روزه موافقت کند یا با تحریم‌های جدید روبه‌رو شود

ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، روز یکشنبه پیشنهاد مذاکرات مستقیم با اوکراین را با هدف پایان دادن به جنگ مطرح کرد. ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، از این پیشنهاد استقبال کرد و گفت که کی‌یف مایل به مذاکره است اما مسکو باید پیش از آن با آتش‌بس موافقت کند.

به گزارش رویترز، پوتین در بیانیه‌ای تلویزیونی گفته است: «ما پیشنهاد می‌کنیم که کی‌یف مذاکرات مستقیم را بدون هیچ پیش‌شرطی از سر بگیرد. پیشنهاد ما انجام مذاکرات از روز پنجشنبه در استانبول است.»

پس از آن، ولودیمیر زلنسکی در شبکه اجتماعی ایکس اعلام کرد که گفته‌های پوتین «نشانه‌ای مثبت است که روس‌ها بالاخره در حال بررسی خاتمه دادن به جنگ هستند» اما «اولین قدم برای پایان دادن واقعی به هر جنگی آتش‌بس است».

زلنسکی در ادامه تاکید کرد: «ما انتظار داریم روسیه آتش‌بس کامل، پایدار و قابل اعتماد را از فردا ۱۲ مه تایید کند و پس از آن اوکراین آماده ملاقات است.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، که بارها قول پایان دادن به جنگ اوکراین را داده است، گفت که اگر «حمام خون» این جنگ پایان یابد، روز بزرگی برای روسیه و اوکراین در حال شکل گرفتن است.

ترامپ در شبکه تروث سوشال نوشت: «یک روز بزرگ برای روسیه و اوکراین! به صدها هزار انسانی فکر کنید که با پایان یافتن این «حمام خون» بی‌پایان نجات خواهند یافت.»

پیشنهاد پوتین برای مذاکرات مستقیم با اوکراین ساعاتی پس از آن مطرح شد که قدرت‌های بزرگ اروپایی روز شنبه در کی‌یف از پوتین خواستند یا با آتش‌بس ۳۰ روزه بدون قید و شرط موافقت کند یا تحریم‌های جدید و «عظیم» را بپذیرد. پوتین اعلام کرد که این «اولتیماتوم» را نمی‌پذیرد.

او در ادامه گفت که احتمالا در طول مذاکرات پیشنهادی‌اش در ترکیه، هر دو طرف برسر «برخی توافق‌های جدید و یک آتش‌بس» توافق کنند، اما آتش‌بس جدیدی که اولین گام به سوی صلح «پایدار» باشد.

وزیر امور خارجه اوکراین، روز شنبه، پیش از اظهارات پوتین اعلام کرد کی‌یف و متحدان اروپایی‌اش توافق کرده‌اند که از روسیه بخواهند آتش‌بس ۳۰ روزه و بدون قید و شرط را از روز دوشنبه اجرا کند.

آندری سیبیگا در ایکس نوشت: «اوکراین و همه متحدانش آماده آتش‌بس کامل و بدون قید و شرط در زمین، هوا و دریا به مدت حداقل ۳۰ روز از دوشنبه هستند.»

طرح آتش‌بس ۳۰ روزه را دونالد ترامپ برای خاتمه این مناقشه ارائه کرده است. رهبران سه قدرت اروپایی، آلمان، فرانسه و بریتانیا، نیز روز شنبه هم‌زمان با سفر به کی‌یف، از این طرح حمایت کردند. با این حال امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، گفت که پیشنهاد پوتین برای مذاکرات مستقیم صلح نشان می‌دهد او به دنبال راهی برای پیشرفت است، اما از سوی دیگر می‌خواهد زمان بخرد.

پوتین گفته است که روسیه چندین آتش‌بس ازجمله توقف حمله به تاسیسات انرژی، آتش‌بس عید پاک و اخیرا آتش‌بس ۷۲ ساعته در جشن‌های پیروزی در جنگ جهانی دوم را پیشنهاد کرده است. او افزود که در طول آتش‌بس ماه مه، اوکراین با ۵۲۴ پهپاد هوایی، ۴۵ شهپاد و تعدادی موشک غربی به روسیه حمله کرده و مسکو پنج حمله به مناطق روسیه را دفع کرده است. این در حالی است که اوکراین نیز روسیه را به نقض آتش‌بس‌های موقت متهم می‌کند.

مقام‌های اوکراینی اعلام کردند که به‌رغم درخواست پوتین برای مذاکرات صلح، روسیه روز یکشنبه نیز به کی‌یف و سایر نقاط اوکراین حمله پهپادی انجام داده که به زخمی شدن یک نفر در حومه پایتخت اوکراین و آسیب‌دیدن چندین خانه شخصی منجر شده است.

پوتین گفت که مذاکرات باید به ریشه‌های جنگ بپردازد. او افزود روز یکشنبه با رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، درمورد مذاکراتی که به گفته او ممکن است به آتش‌بس منجر شود صحبت خواهد کرد.

او در ادامه گفت: «همان طور که گفته شد، پیشنهاد ما روی میز است. تصمیم اکنون به مقام‌های اوکراینی و نزدیکان آن‌ها بستگی دارد که البته به نظر می‌رسد جاه‌طلبی‌های سیاسی شخصی‌شان آنان را هدایت می‌کند نه منافع مردمشان.»

رئیس‌جمهوری روسیه با اشاره به شکست مذاکرات پیشین در سال ۲۰۲۲ گفت: «این اوکراین بود که گفت‌وگوها را متوقف کرد، نه روسیه. با این حال، ما آماده‌ایم مذاکرات را بدون پیش‌شرط از سر بگیریم.»

پوتین، که نیروهایش یک‌پنجم اوکراین را در تصرف دارند و در حال پیشروی‌اند، به‌رغم فشارهای دونالد ترامپ و هشدارهای مکرر قدرت‌های اروپایی، بر شروط خود برای پایان دادن به جنگ پافشاری می‌کند.

او در ژوئن ۲۰۲۴ گفت که اوکراین باید رسما جاه‌طلبی‌هایش را کنار بگذارد و نیروهایش را از چهار منطقه اوکراین، که روسیه مدعی مالکیت آنها است، خارج کند.

مقام‌های روس همچنین پیشنهاد داده‌اند که ایالات متحده کنترل روسیه بر بخش‌هایی از اوکراین را به رسمیت بشناسد، اگرچه مسکو گفته است که با کی‌یف برای پیوستن به اتحادیه اروپا مخالف نیست.

پوتین در دفاع از اقدام نظامی کشورش، این جنگ را نقطه عطفی در روابط مسکو با غرب می‌خواند و می‌گوید، گسترش ناتو پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، به‌ویژه در منطقه نفوذ تاریخی روسیه، به‌نوعی تحقیر این کشور بوده است.

بیشتر از جهان