نتایج تحقیقات جدید پس از سال‌ها توصیه گوشت سفید به جای قرمز: مصرف زیاد گوشت مرغ عمر را کوتاه می‌کند

خطر مرگ ناشی از سرطان‌های گوارشی در افرادی که بیشتر از ۳۰۰ گرم گوشت سفید در هفته مصرف می‌کنند، در مقایسه با افرادی که کمتر از ۱۰۰ گرم در هفته می‌خورند، دو برابر بیشتر است

عکس تزیینی‌ــ تصویر مرغ کامل سرخ‌شده در ظرف‌ــ Canva

یک مطالعه بزرگ چندساله در ایتالیا نشان داد که مصرف بیش از ۲۸۰ گرم گوشت سفید مانند مرغ، در هفته با افزایش ۲۷ درصدی مرگ‌ومیر ناشی از علل مختلف مرتبط است و نرخ ابتلا به سرطان‌های دستگاه گوارش را بیش از دو برابر می‌کند. 

سال‌ها است که باور رایج این است که گوشت قرمز را با گوشت‌ سفید مانند گوشت مرغ جایگزین کنیم تا علاوه بر بهره‌مندی از این منابع پروتئینی، به کاهش خطرات برای سلامتی مانند افزایش کلسترول، سرطان و التهاب کمک کنیم، اما مطالعه جدید دریافته که خوردن مرغ و سایر طیور با افزایش قابل‌توجه خطر مرگ از سرطان دستگاه گوارش و سایر علل مرتبط است.

مطالعه جدید چه می‌گوید؟

به‌ گزارش ریل‌ سیمپل، محققان در این مطالعه که در نشریه «مواد مغذی» (Nutrients) منتشر شد، چهار هزار و ۸۶۹ شرکت‌کننده از جنوب ایتالیا را که بخشی از مطالعات طولانی‌مدت بزرگ‌تری بودند و موافقت کردند نظرسنجی‌های مربوط به رژیم غذایی و سبک زندگی را پر کنند، پیگیری کردند.

در طول دوره مطالعه که از سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۲۴ ادامه داشت، اطلاعاتی در مورد مصرف گوشت، با تقسیم‌بندی به گوشت‌ قرمز و سفید، به اشتراک گذاشته شد و محققان علت مرگ افرادی را که فوت کردند، پیگیری کردند.

این مطالعه نشان داد کسانی که در هفته بیش از ۳۰۰ گرم گوشت پرندگان می‌خوردند، نسبت به کسانی که کمتر از ۱۰۰ گرم گوشت مرغ یا طیور در هفته مصرف می‌کردند، ۲۷ درصد بیشتر در خطر مرگ قرار داشتند. این خطر برای کسانی که بیش از این مقدار مصرف می‌کردند، بیشتر می‌شد و علل مرگ آنان انواع سرطان‌ها و بیماری‌های قلبی‌عروقی بود.

در افرادی که بیش از ۳۰۰ گرم گوشت سفید در هفته مصرف می‌کردند، نسبت به کسانی مصرف هفتگی‌شان کمتر از ۱۰۰ گرم بود، خطر مرگ در اثر سرطان‌های دستگاه گوارش هم بیش از دو برابر بود.

از آنجا که این مطالعه با مطالعات قبلی که نشان داده‌اند مصرف گوشت سفید به جای گوشت قرمز در برابر سرطان‌های دستگاه گوارش محافظت بیشتری ایجاد می‌کند، در تضاد است، متخصصان خاطرنشان می‌کنند که این مطالعه وجود یک ارتباط را پیدا کرده است، نه رابطه مستقیم بین مصرف بالای طیور و افزایش مرگ‌ومیر، به‌ویژه از سرطان‌های دستگاه گوارش را و این الزاما به این معنی نیست که گوشت طیور سرطان‌زا است.

در مطالعاتی که به بررسی سبک زندگی افراد می‌پردازند (مانند تحقیق موردنظر)، ممکن است عواملی وجود داشته باشند که باعث اشتباه یا سردرگمی در نتایج شوند. در عین حال سبب شوند تفاوت‌های موجود در نتایج مطالعه به‌درستی توضیح داده نشوند. در زیر به برخی از این عوامل اشاره می‌شود.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

۱ــ برخی روش‌های پخت مرغ مانند تنوری کردن، کباب کردن یا سرخ کردن می‌توانند ترکیبات مضر مانند آمین‌های هتروسیکلیک و هیدروکربن‌های آروماتیک پلی‌سیلیکلی ایجاد کنند که به نقش داشتن در افزایش خطر سرطان شناخته شده‌اند. مصرف مرغ فراوری‌شده که حاوی سدیم بالا، مواد نگهدارنده و چربی‌های اشباع‌شده‌اند، هم می‌تواند در این دستیابی به این نتیجه تاثیرگذار باشد.

۲ــ شرکت‌کنندگان در مطالعه رژیم غذایی خود را خودشان گزارش می‌دهند. این یک مشکل رایج در مطالعات طولانی‌مدت است، زیرا ثبت تمامی وعده‌های غذایی که هزاران شرکت‌کننده طی ده‌ها سال می‌خورند، قطعا عملی نیست. اما این می‌تواند بر دقت این نوع مطالعات هم تاثیر بگذارد. 

۳ــ سایر عوامل موثر بر سلامتی در این مطالعه ارزیابی نشده‌اند. البته فشار خون و برخی شاخص‌های دیگر بخشی از ارزیابی بودند اما چیزهای دیگر که تاثیر زیادی بر سلامتی دارند، ارزیابی نشده‌اند. مثلا میزان فعالیت بدنی در این مطالعه ثبت نشده است. سایر عوامل تغذیه‌ای نیز در نظر گرفته نشده‌اند. برای مثال با اینکه شرکت‌کنندگان به طور کلی رژیم مدیترانه‌ای را دنبال می‌کردند، مردان معمولا گوشت بیشتر، الکل بیشتر و میوه و سبزیجات کمتری مصرف می‌کنند.

آیا باید مصرف مرغ را کنار بگذاریم؟

پاسخ به این سوال چندان ساده نیست، اما متخصصان می‌گویند توقف کامل خوردن مرغ رفتاری شتاب‌زده‌ای خواهد بود، زیرا این مطالعه ثابت نمی‌کند مرغ به‌طور ذاتی مضر است، بلکه نشان می‌دهد برخی الگوهای مصرف ممکن است با بالاتر بودن نرخ مرگ‌ومیر مرتبط باشند، به‌ویژه در مردان مسن‌تر که بیش از ۳۰۰ گرم مرغ در هفته می‌خورند. یک فرد معمولی که چند وعده مرغ در هفته مصرف و رژیم غذایی مدیترانه‌ای را دنبال می‌کند، نباید نگران باشد، هرچند همیشه باید به این موضوع توجه داشته باشد. 

برای کاهش آثار مضر مرغ، پیشنهاد می‌شود:

- مرغ آزاد یا پرورش یافته در شرایط طبیعی انتخاب کنید
- از محصولات مرغ فراوری‌شده اجتناب کنید
- روش‌های پخت با دمای پایین‌تر مانند پخت در فر یا آبپز کردن را انتخاب کنید.
- از پروتئین‌های گیاهی یا غذای دریایی غافل نشوید 

بیشتر از بهداشت و درمان