طالبان کودکان یتیم را به مدارس جهادی می‌فرستد

محتوای آموزشی این مدارس متمرکز بر آموزش‌های دینی بر اساس قرائت طالبان از اسلام است.

یوسف وفا، استاندار طالبان در بلخ، در یتیم‌خانه ابو هریره در مزارشریف‌ــ اداره اطلاعات و فرهنگ بلخ

طالبان در چارچوب برنامه‌ای تازه برای جذب نیرو در مدارس جهادی، کودکان یتیم شش تا ۱۸ ساله را به «دارالایتام الجهاد» که بخشی از شبکه مدارس جهادی این گروه است، می‌فرستند.

در اطلاعیه‌ای که «اداره عمومی مدارس جهادی و دارالایتام‌ها»، زیرمجموعه وزارت معارف (آموزش و پرورش) طالبان، در شهرها و روستاها توزیع کرده، از خانواده‌ها خواسته شده است کودکان یتیمشان را به این مراکز بفرستند. بر اساس این اطلاعیه، تمامی هزینه‌ها بر عهده «امارت اسلامی» خواهد بود و به کودکان در آنجا قرآن و علوم اسلامی آموزش داده می‌شود. همچنین تاکید شده که سن پذیرش تنها بین شش تا ۱۸ سال است و کودکان خارج از این محدوده سنی پذیرفته نمی‌شوند.

یک منبع در ولایت سرپل در شمال افغانستان، با به‌اشتراک‌گذاری نسخه‌ای از این اطلاعیه با ایندیپندنت فارسی، گفت کودکانی از خانواده نظامیان پیشین یا آن‌هایی که پدرانشان به دلیل فقر و بیکاری به کشورهای دیگر مهاجرت کرده‌اند و اکنون بی‌سرپرست‌اند، به این مدارس جذب می‌شوند. به گفته این منبع، اطلاعیه‌ها به روحانیون مساجد ارسال شده است تا هنگام نماز جماعت برای مردم قرائت شوند.

اطلاعیه طالبان در مورد جذب کودکان یتیم به یتیم‌خانه‌های الجهاد-ایندیپندنت فارسی
 

در این اطلاعیه تاکید شده که آموزش در مدارس جهادی و یتیم‌خانه‌های «الجهاد» بر اساس محتوای آموزشی موردتایید وزارت معارف طالبان است. این وزارتخانه از زمان بازگشت طالبان به قدرت، با حذف فقه جعفری از برنامه‌های درسی مدارس و دانشگاه‌ها، تمامی محتوای آموزشی را بر اساس فقه حنفی تنظیم کرده است.

ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان، نیز اواسط مارس در فرمانی درباره نحوه برگزاری مراسم عروسی، عزاداری و بازگشت از زیارت حج، تاکید کرد که تمامی امور در افغانستان باید بر اساس فقه حنفی اجرا شوند و همه نهادهای طالبان به پیروی از آن ملزم‌اند.

با این حال، منابع مطلع می‌گویند طالبان در تلاش‌اند کودکان یتیم خانواده‌های شیعه را نیز به مدارس و یتیم‌خانه‌های جهادی جذب کنند. ایندیپندنت فارسی پیش‌تر در گزارشی از تلاش طالبان برای تغییر مذهب اجباری شیعیان دوازده‌امامی و اسماعیلی در ولایت بدخشان پرده برداشته بود. بر اساس یافته‌های این گزارش، تاکنون حدود ۵۰ نفر از شیعیان دوازده‌امامی و ۵۰ نفر از شیعیان اسماعیلی شامل کودکان و بزرگسالان به‌دلیل تهدید و فشارهای ملا جمعه‌خان فاتح، فرمانده قدرتمند طالبان در منطقه دروازهای بدخشان، به مذهب حنفی گرویده‌اند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

کودکان این خانواده‌ها پس از اجبار به تغییر مذهب، به مدرسه جهادی «الفتح» که ملا جمعه‌خان فاتح تاسیس کرده است، جذب شده‌اند و علوم اسلامی را بر اساس فقه حنفی فرا می‌گیرند.

در کنار یتیم‌خانه‌هایی که وزارت معارف طالبان در چارچوب مدارس جهادی ایجاد کرده، شبکه حقانی به رهبری سراج‌الدین حقانی نیز مجموعه‌ای از یتیم‌خانه‌ها را راه‌اندازی کرده است. این مراکز را سعید خوستی، سخنگوی پیشین وزارت داخله (کشور)، اداره می‌کند. بر اساس اطلاعات منابع، در یتیم‌خانه‌های شبکه حقانی صدها کودک بازمانده از نیروهای انتحاری این شبکه و همچنین کودکان متعلق به نیروهای امنیتی دولت پیشین افغانستان نگهداری می‌شوند.

طالبان در مکاتبات رسمی خود از این مراکز با عنوان «یتیم‌خانه الجهاد» و از مدارس مرتبط با آن‌ها به‌عنوان «مدارس جهادی» یاد می‌کنند. بودجه این مراکز را وزارت خزانه‌داری طالبان تامین می‌کند. محتوای آموزشی این مدارس نیز با سایر مراکز آموزشی متفاوت و تمرکز آن‌ بر آموزش‌های دینی بر اساس قرائت طالبان از اسلام است.