اسکندر مومنی، وزیر کشور ایران، شنبه ۱۲ آبان ماه در حاشیه بازدید از روند ساخت دیوار حائل در مرز پاکستان گفت که انسداد مرزهای شرقی تا نیمه اول سال آینده تکمیل میشود.
او در صحبت با خبرنگاران گفت که فاز نخست طرح انسداد مرز در منطقه میرجاوه استان سیستان و بلوچستان اواخر خرداد ماه سالجاری آغاز شده است و حدود ۹۰ کیلومتر طول دارد.
او افزود: «انسداد مرز تنها فیزیکی نیست، بلکه بخشی از دیوار به صورت سیم خاردار و بخش هوشمند آن شامل رادارها میشود، بنابراین زمانی که ترکیبی از دیوار و سیستمهای هوشمند را داشته باشیم که همدیگر را کامل میکند، انسداد مرز را شاهد خواهیم بود.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
وزیر کشور ایران تاکید کرد که طرح انسداد مرزی، افزون بر جلوگیری از قاچاق مواد مخدر و کالا، بازگشت و تردد اتباع را نیز کنترل میکند.
او گفت که تکمیل این طرح در تامین امنیت سیستان و بلوچستان «نقش مهمی» دارد.
پیشتر رژیم طالبان به طرح انسداد مرزی جمهوری اسلامی ایران با افغانستان واکنش نشان داده بود. ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، گفته بود که طرح انسداد مرزی ایران و افغانستان باید با تفاهم دو طرف عملی شود. او ادعا کرده بود که خاک افغانستان امن است و برای هیچ کشوری تهدید محسوب نمیشود.
اما جمهوری اسلامی ایران از گسترش فعالیت شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) در امتداد مرزهای شرقیاش با افغانستان و پاکستان نگران است. در ماههای اخیر، داعش در آن دو کشور مسئولیت چندین حمله را برعهده گرفته است. از سویی دیگر، در استان سیستان و بلوچستان، گروه موسوم به جیشالعدل نیز برای جمهوری اسلامی تهدید قلمداد میشود. این گروه اسلامگرای سنی مخالف حکومت ایران است و گفته میشود که در مسیر ایالت بلوچستان پاکستان و استانهای غربی و جنوبی افغانستان در تردد است.
همزمان، قاچاقچیان انسان و مواد مخدر نیز در بخشهایی از مرز مشترک ایران با افغانستان و پاکستان تردد دارند و جمهوری اسلامی نتوانسته است این گروهها را مهار کند. با سلطه طالبان، صدها هزاران تن از شهروندان افغانستان از ترس طالبان یا بیکاری کشورشان را به مقصد ایران ترک کردند و غیرقانونی وارد خاک ایران شدند. تهران از افزایش تعداد مهاجران افغان بدون اقامت قانونی نگران است و به همین دلیل طرح اخراج اجباری آنها را تشدید کرده است.