پس از سقوط هلیکوپتر حامل ابراهیم رئيسی و همراهانش در روز یکشنبه ۳۰ اردیبهشت که برای بازدید از سد خداآفرین به آذربایجان شرقی رفته بودند و تمام سرنشینان آن از جمله حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه، کشته شدند، بحثهای زیادی درباره علت وقوع این حادثه درگرفت. بهویژه با توجه به اینکه دو هلیکوپتر دیگر که همزمان با هلیکوپتر حامل ابراهیم رئیسی از زمین برخاسته بودند، بدون مشکل به مقصد رسیدند، این موضوع در شبکههای اجتماعی مطرح شد که بدی آبوهوا نمیتوانسته است علت وقوع حادثه باشد و گزینههای دیگری را مطرح کردند، از جمله خرابکاری عمدی در هلیکوپتر حامل رئیسجمهوری ایران یا احتمال خطای انسانی.
اسامی و سوابق کادر پرواز هلیکوپتر سانحهدیده ابراهیم رئیسی
بر اساس اعلام رسانههای دولتی، کادر هدایت این پرواز خلبان سیدطاهر مصطفوی، کمکخلبان محسن دریانوش و بهروز قدیمی مسئول فنی، نیروهای آشیانه جمهوری اسلامی ایران متعلق به نیروی هوایی ارتش بودند.
سیدطاهر مصطفوی، خلبانــ عنوان رسمی مصطفوی، خلبان اول پرواز ابراهیم رئیسی، «سرتیپ دوم» ذکر شده است. این خلبان ۵۵ ساله متولد شهرستان گنبدکاووس استان گلستان بود و ۱۵ سال سابقه خلبانی در نیروهای مسلح داشت و با تجربه دو هزار ساعت پرواز با هلیکوپتر، بهعنوان مدرس و مربی خلبانی نیز فعالیت میکرد. تخصص او خلبانی هلیکوپتر ۲۱۴ و یگان خدمتی او آشیانه جمهوری اسلامی ایران بود.
درباره اینکه او پیش از این در پروازی دچار مشکل شده باشد، اطلاعاتی منتشر نشده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
محسن دریانوش، کمکخلبانــ محسن دریانوش نیز سرتیپ دوم بود. او سال ۱۳۵۹ در شهرستان نجفآباد اصفهان به دنیا آمد، سال ۱۳۷۸ وارد نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی شد و یک هزار و ۴۵۰ ساعت سابقه پرواز داشت.
بهروز قدیمی، تکنسین فنیــ بهروز قدیمی با درجه سرهنگ دوم، سومین عضو کادر پرواز ابراهیم رئیسی و همراهانش بود که دچار سانحه شد. او متولد سال ۱۳۵۸ در شهرستان ابهر بود و شهریور ۱۳۷۴ وارد نیروی هوایی ارتش شد. این کارشناس فنی با تخصص الکترومکانیک در پایگاه شکاری همدان، چابهار، مهرآباد و آشیانه جمهوری اسلامی ایران خدمت کرده بود و ۷۲۰ ساعت پرواز در سابقه کاریاش داشت.
صبا و مهرداد بختیاری، خواهر و برادر منوچهر بختیاری، زندانی سیاسی و پدر پویا بختیاری، جوان معترضی که در اعتراضهای آبان ۱۳۹۸ کشته شد، روز چهارشنبه با انتشار عکسی از بهروز قدیمی، ادعا کردند که تکنسین این پرواز پسرعمه آنها بوده است. مقامها یا رسانههای حکومتی هنوز به این موضوع واکنشی نشان ندادهاند.
طاهر مصطفوی، محسن دریانوش و بهروز قدیمی که به همراه ابراهیم رئیسی و هیئت همراهش جان باختند، روز سانحه هلیکوپتر بل ۲۱۲ را هدایت میکردند. از دیگر سرنشینان جانباخته این هلیکوپتر، آلهاشم امام جمعه تبریز، مالک رحمتی استاندار آذربایجانشرقی و همچنین محمدمهدی موسوی، فرمانده یگان حفاظت نهاد ریاستجمهوری، بود.
هلیکوپتر بل ۲۱۲ که برای جابهجایی رئیسجمهوری ایران در نظر گرفته شد، مدل غیرنظامی هلیکوپترهای موسوم به تویين هوی (Twin Huey) است که از دوران جنگ ویتنام به کار گرفته شدند و همچنان هم استفاده میشوند.
مقامهای جمهوری اسلامی درباره کادر پرواز و همچنین هلیکوپتر حامل رئیسی و همراهانش اطلاعات دقیق و کاملی منتشر نکردهاند. با این حال گفته میشود که این هلیکوپتر در اختیار جمعیت هلال احمر و قدیمی بوده است. برخی کارشناسان میگویند جزئیات موجود، هرچند اندک، نشان میدهد که بیشتر هلیکوپترهای حامل مقامهای ارشد جمهوری اسلامی احتمالا ۴۰ تا ۵۰ سال قدمت دارد زیرا اغلب ناوگان هلیکوپتری و هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران از دوران پهلوی باقی ماندهاند.
شرکت پشتیبانی و نوسازی هلیکوپترهای ایران موسوم به «پنها» در سالهای گذشته مدلهای بومی را ارائه کرده است که تحلیلگران غربی میگویند با روش مهندسی مجدد هلیکوپترهای بل ساخته شدهاند اما هلیکوپتر ۲۱۲ از مدلهایی نبود که مهندسی مجدد شده باشند.