مقامهای اسرائیل میگویند شماری از کشورهای جهان پس از آنکه سامانه دفاع موشکی پیکانــ۳ در رهگیری و خنثی کردن حمله موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی موفق عمل کرد، برای خرید آن راغب شدهاند.
جمهوری اسلامی روز سیزدهم آوریل ۲۰۲۴ (نیمهشب ۲۵ فروردین) در عملیاتی موسوم به «وعده صادق» با دهها پهپاد، راکت و موشک بالیستیک به اسرائیل حمله هوایی کرد. سامانه دفاع هوایی اسرائیل با استفاده از سامانههای دفاعی گنبد آهنین و پیکانــ۳ توانست این حملات را دفع کند. حالا آنطور که بواز لوی، مدیرعامل شرکت دولتی صنایع هوافضای اسرائیل و پیمانکار اصلی پروژه، خبر داده، این «موفقیت» علاقهمندی کشورهای جهان را برای بهرهبرداری از این فناوری در پی داشته است.
لوی به خبرگزاری رویترز گفت: «شماری از کشورها برای دریافت اطلاعات به ما مراجعه کردهاند و من به افزایش معاملات برای خرید این سامانه بهخصوص پس از نمایش ویژهای (دفع حمله هوایی تهران) که انجام دادیم، بسیار خوشبینم.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
مدیرعامل شرکت دولتی صنایع هوافضای اسرائیل از اعلام اسامی کشورهایی که برای خرید سامانه دفاعی پیکانــ۳ درخواست دادهاند، خودداری کرد و گفت که مذاکرات فعلا در مراحل اولیه است.
سامانه دفاعی پیکان از سالها پیش در اسرائیل تولید و استفاده شد. نوع قدیمیتر این سامانه به نام پیکانــ۲ در رهگیری موشکهای بالیستیک دوربرد کاربرد دارد اما سامانه بسیار دوربرد پیکانــ۳ این قابلیت را دارد که موشکهای خارج از جو زمین را هم رهگیری و خنثی کند. در واقع، این سامانه با استفاده از یک کلاهک جداشدنی که به هدف برخورد میکند، برای رهگیری موشکهای بالیستیک با کلاهک هستهای در خارج از جو زمین طراحی شده است؛ ارتفاعی که امکان مقابله ایمن با هر کلاهک غیرمتعارف را فراهم میکند.
ایالات متحده آمریکا در پروژه سامانه دفاعی پیکانــ۳ با اسرائیل شریک است و شرکت هوافضای بویینگ در تولید آن مشارکت دارد.
اسرائیل در سال ۲۰۲۳ بر مبنای توافق با ایالات متحده آمریکا، تصمیم گرفت سامانه پیکانــ۳ را در قراردادی به ارزش ۳.۵ میلیارد دلار به آلمان بفروشد. این توافق در حالی نهایی شضد که آلمان و همسایگانش در اتحادیه اروپا به دلیل تهاجم روسیه به اوکراین، برای تامین امنیتشان، بودجه دفاعیشان را افزایش دادهاند.
لوی گفت که امضای قرارداد با آلمان به دلیل چارچوب زمانی قراردادهای جدید در دست ساخت دو سال طول کشید. به گفته او، فرایند کار به این گونه است اسرائیل با کشورهای درخواستکننده توافق میکند ولی این قراردادها منوط به تایید آمریکا است.
وزارت دفاع اسرائیل تابستان گذشته اعلام کرد که آمریکا با قرارداد فروش سامانه پیکانــ۳ به آلمان موافقت کرده است و نیروی هوایی آلمان انتظار دارد تا سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۵ سامانه پیکانــ۳ را تحویل بگیرد.
هزینه رهگیریهای سامانه دفاعی گنبد آهنین در اسرائیل برای سرنگونی موشکهایی که از غزه و لبنان به سمت این کشور پرتاب میشوند، حدود ۵۰ هزار دلار است اما گفته میشود که هزینه رهگیری سامانه دفاعی پیکانــ۳ متفاوت است.
لوی بدون اشاره به جزئیات گفت که هزینه رهگیری سامانه دفاعی پیکانــ۳ برابر با سایر رهگیرهای سراسر جهان «و حتی ارزانتر» است و مبلغ آن از یک میلیون دلار عبور میکند.
حمله هوایی جمهوری اسلامی به اسرائیل این کشور را مصمم کرد که سامانههای دفاعی پیکان را تقویت کند و آنطور که مقامهای اسرائیلی میگویند، قرار است سامانه دفاعی پیکانــ۴ جایگزین سامانه دفاعی پیکانــ۲ شود.
مدیرعامل شرکت دولتی صنایع هوافضای اسرائیل از اعلام زمان دقیق تکمیل ساخت سامانه دفاعی پیکانــ۴ خودداری کرد اما گفت که تولید این سامانه بهسرعت شروع میشود. او افزود: «ما این کار را با هماهنگی کامل نهادهای امنیتی اسرائیل و آژانس دفاع موشکی آمریکا انجام میدهیم.»