چرا اهدای خون برای سلامت بدن اهدا‌کننده مفید است؟

افرادی که سطح هموگلوبین بالایی دارند می‌توانند از مزایای اهدای خون بهره‌مند شوند

عکس تزئینی - شخصی در حال اهدای خون است - Canva

بسیاری از متخصصان از مزیت‌های اهدای خون و تاثیر آن بر سلامت جسمی اهداکننده سخن گفته‌اند. بر این اساس، برخی هر سال به مراکز درمانی مراجعه می‌کنند تا هم سهمی در نجات جان افرادی داشته باشند که نیازمند دریافت خون‌اند و هم به بهبود سلامت خودشان کمک کنند.

آماندا فوچ، که از دوران نوجوانی‌ اهدای خون کرده است، به یاهو لایف می‌گوید: «وقتی نخستین بار در دوران دبیرستان در مدرسه‌ام در اهدای خون شرکت کردم، از اینکه می‌توانم با این کار جان کسی را نجات دهم هیجان‌زده شدم. اما بعدها به مزیت آن هم پی بردم.»

او که در حال حاضر ۴۲ سال دارد و همچنین گروه خونش اُ (O) منفی است می‌‌گوید: «از اینکه این گروه خون را دارم خوشحالم، زیرا افرادی که این گروه خونی را دارند دهنده عمومی‌اند و بسیاری از افراد نیازمند به خون می‌توانند از خون آن‌ها بهره‌مند شوند.»

به گزارش صلیب سرخ آمریکا، اهدای خون سالانه جان افراد زیادی را نجات می‌دهد. یکی از سخنگویان صلیب سرخ در همین مورد به یاهو لایف گفت: «با اهدای خون می‌توانید به قربانیان تصادف‌ها، مادرانی که در زایمان دچار خون‌ریزی شده‌اند، بیماران مبتلا به سرطان، و کسانی که نیاز به جراحی و پیوند دارند کمک شایانی کنید.»

شخص اهدا‌کننده خون می‌تواند وضع جسمانی و سلامتش را زیر نظر داشته باشد

دکتر انجلی بهاراتی، پزشک اورژانس در مرکز سلامت لنوکس گرینیچ ویلج، می‌گوید: «وقتی برای اهدای خون به مراکز درمانی و اهدای خون مراجعه می‌کنید، اولین اقدام متخصصان مراقبت‌های بهداشتی بررسی علامت‌های حیاتی و فشار خون و ضربان قلب است تا ببیند واجد شرایط اهدای خون هستید یا خیر. متخصصان برای بررسی کم‌خونی و کمبود آهن و بیماری‌های عفونی مانند هپاتیت و ایدز نیز خون را آزمایش می‌کنند.»

به گزارش صلیب سرخ، فهرست موارد حیاتی و ضروری مربوط به سلامت اهدا‌کنندگان خون در پرونده آنلاین آن‌ها خصوصی و محرمانه می‌ماند. بدین ترتیب، موارد مربوط به وضع جسمانی افراد مانند فشار خون زیاد را به‌راحتی می‌توان در طول زمان ردیابی کرد و اهدا‌کنندگان می‌توانند این اطلاعات را با متخصص و پزشک خانواده در میان بگذارند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

اهدای خون خطر حمله قلبی و فشار خون را کاهش می‌دهد

مغز استخوان تولیدکننده پروتئین هموگلوبین است که در گلبول‌های قرمز خون نگهداری می‌شود و به این سلول‌ها در انتقال اکسیژن از ریه‌ها به بقیه بدن، از راه شریان‌‌ها و رگ‌ها، کمک می‌کند. نشانه‌های سطح بالا یا پایین هموگلوبین در خون با خستگی و سرگیجه یا تنگی نفس بروز می‌کند.

افرادی که سطح هموگلوبین بالایی دارند می‌توانند از مزایای اهدای خون بهره‌مند شوند، زیرا کاهش هموگلوبین باعث کاهش خطر حمله قلبی و سکته می‌شود.

بهاراتی می‌گوید: «اهدای خون فشار خون را نیز کاهش می‌دهد.»

اهدای خون بر برخی از بیماری‌های ارثی اثر می‌گذارد

هموکروماتوز اختلالی ژنتیکی است که باعث تجمع آهن اضافی در خون می‌شود و اهدای خون در جلوگیری از این عارضه نقش موثری دارد.

به گفته بهاراتی، اهدای خون منظم این آهن‌های اضافی را از بین می‌برد و می‌تواند وضع جسمانی و سلامت فرد را بهبود بخشد.

اهدای خون در افزایش سلامت روان نیز نقش موثری دارد

طبق پژوهش‌های صورت‌گرفته، کمک به دیگران- که اهدای خون نیز یکی از موارد آن است- اثر مثبتی بر سلامت روان دارد و موجب کاهش استرس و بهبود خلق‌وخو و عزت‌نفس می‌شود.

بهاراتی در این‌باره می‌گوید: «آگاهی بر این نکته که با اهدای یک واحد خون موجب نجات جان سه فرد دیگر می‌شوید خودش مزیتی بزرگ است و سخاوت و انسان‌دوستی شما را می‌رساند، که بر سلامت روان نیز اثر مثبتی خواهد گذاشت.»

اهدای کامل (یک واحد) خون را می‌توان هر ۱۶ هفته یک‌ بار تکرار کرد. کل فرایند اهدای خون معمولا حدود یک ساعت طول می‌کشد.

مواردی که قبل از اهدای خون باید به آن‌ها توجه کرد

  • اگر آهن بدنتان کم است، از نوشیدن کافئین پرهیز کنید و در هفته‌های نزدیک به اهدای خون، غذاهای غنی از آهن مصرف کنید.
  • از روز قبل از اهدای خون آب زیادی بنوشید.
  • شب قبل از اهدای خون خواب راحتی داشته باشید.
  • قبل از مراجعه برای اهدای خون، وعده غذایی‌ را حتما بخورید.
  • قبل و بعد از اهدای خون از مصرف الکل و کافئین خودداری کنید.
  • اگر قصد دارید ورزش کنید، قبل از اهدای خون ورزش کنید، نه بعد از آن، زیرا پس از اهدای خون، معمولا احساس سرگیجه و ضعف خواهید داشت.
  • سعی کنید یکی از دوستان یا افراد خانواده را همراه ببرید و آن‌ها را هم برای اهدای خون تشویق کنید.

بیشتر از بهداشت و درمان