کارمند ایرانی شورای فرهنگی بریتانیا به اتهام جاسوسی به ۱۰ سال حبس محکوم شد

ارس امیری ایرانی دو ملیتی سال گذشته بازداشت شده بود

ایران یکی از شهروندان این کشور را به اتهام جاسوسی برای بریتانیا به ده سال حبس محکوم کرده است.

یک مقام دولت ایران به خبرگزاری فارس گفته است محکوم که هویتش افشاء نشده، مسئول میز ایران در شورای فرهنگی بریتانیا در تهران، موسوم به بریتیش کانسل بوده است.

غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه ایران گفت:«یک شهروند ایرانی که مسئول میز ایران در شورای فرهنگی بریتانیا (بریتیش کانسل) بوده و با سرویس امنیتی این کشور همکاری می کرده، پس از اعتراف کامل، به ده سال حبس محکوم شده است.»

شورای فرهنگی بریتانیا (بریتیش کانسل) یک نهاد بین‌المللی است که با هدف ایجاد رشته‌های آموزشی و فرهنگی، در بیش از یکصد کشور جهان شعبه دارد.

سال گذشته، یکی از کارمندان بریتیش کانسل به نام خانم ارس امیری، سی و دو ساله، که برای دیدار با خانواده‌اش به ایران سفر کرده بود، بازداشت شد.

رئیس شورای فرهنگی بریتانیا، سر کی ران دو وین، با اشاره به این که شورا از بازداشت این فرد مطلع بوده، گفت نمی‌تواند تأيید کند شخص بازداشت شده خانم امیری است یا نه.

سی کی ران گفت:«امنیت و سلامت همکارمان نخستین دغدغه ما در تمام طول بازداشتش بوده و (در این مورد) با وزارت خارجه در تماس نزدیک بوده‌ایم.»

بریتیش کانسل، همچنین، اعلام کرد خانم امیری رئیس میز ایران این نهاد نبوده بلکه نقشی محدود در به نمایش گذاشتن هنر معاصر ایران در بریتانیا داشته است.

سخنگوی قوه قضائیه اما گفت محکوم، مسئول پروژه‌های نفوذ فرهنگی (بریتانیا) در ایران بوده است. غلامحسین اسماعیلی به این نکته اشاره نکرد که آیا متهم همچنین دارای تابعیت بریتانیا هم هست یا نه.  

شورای فرهنگی بریتانیا، در بیانیه ای، گفته است این نهاد «در ایران نمایندگی نداشته و در این کشور فعال نیست.»

سر کی ران افزود:«ما یک نهاد غیر سیاسی هستیم که با مردم کار می‌کنیم. کارمندان ما با سرویس‌های جاسوسی ارتباط ندارند.»

«به اعتقاد ما، جايی که روابط سیاسی و دیپلماتیک دشوار می‌شود، تبادلات فرهنگی می‌تواند به باز نگاه داشتن درهای گفتگو میان مردم و نهادها کمک کند.»

ایران دارای سابقه‌ای طولانی در بازداشت و ارعاب کارمندان ایرانی نهادهای بریتانیایی است.

در سال ۲۰۰۹، به دنبال اقدام دولت در جهت ارعاب کارمندان محلی بریتیش کانسل برای ترک مشاغل‌شان، شورای فرهنگی بریتانیا کلیه فعالیت‌های خود را در این کشور تعطیل کرد.

در عین حال، بسیاری از کارمندان بخش فارسی بی بی سی، یا خود یا افراد خانواده‌شان در ایران  مورد ارعاب قرار گرفته و حساب‌های بانکی آن‌ها مسدود شده است.

در میان دیگر افراد بازداشت شده، باید از نازنین زاغری رتکلیف، ایرانی دو تابعیتی، نام برد که سه سال است به اتهام جاسوسی در حبس است. خانم زاغری که به دنبال سفر به ایران برای دیدار با خانواده‌اش بازداشت شد، برای بازوی غیر انتفاعی آژانس خبری تامسون رویترز کار می‌کرد.

امیدواری‌هایی که ماه گذشته برای آزادی خانم زاغری رتکلیف در تبادل زندانی میان دو کشور وجود داشت، با تغییر عقیده مقامات ایران از میان رفت.

با وزارت خارجه بریتانیا برای اعلام نظرشان تماس گرفته شده است.

© The Independent