پیام مسکو به «خلیفه طالبان»

طالبان، به‌ویژه سراج‌الدین حقانی، از این نگران‌اند که مسکو به مخالفان‌ سیاسی و نظامی‌شان تریبون می‌دهد، تا حاکمیت این گروه را به چالش بکشند

ضمیر کابلوف، نماینده ویژه رئیس‌جمهوری روسیه (ولادیمیر پوتین)، روز چهارشنبه ۲۹ آذر (۲۰ دسامبر) به دیدار سراج‌الدین حقانی، وزیر داخله (کشور) طالبان، رفته بود. سراج‌الدین، رهبر شبکه حقانی، مسئول «خونین‌ترین و مرگبارترین‌» حمله‌ها در افغانستان است و در میان طالبان به لقب «خلیفه» مشهور است. در بیانیه وزارت داخله آمده است: «در این نشست ازسوی هر دو جانب، درباره روابط دو کشور، مسائل امنیتی، توسعه روابط تجاری بین دو کشور و در فرم‌های منطقه‌ای و بین‌المللی حمایت روسیه از افغانستان، بحث‌های همه‌جانبه صورت گرفت.» 

در این بیانیه آمده است که حقانی روابط میان افغانستان و روسیه را «مثبت» ارزیابی کرده و رفت‌و‌آمد نمایندگان دو کشور را باعث تقویت روابط دوجانبه دانسته است. در ادامه بیانیه ذکر شده است: «‌آقای حقانی همچنین گفت امنیت به‌وجود آمده در افغانستان به نفع کل منطقه به‌شمول روسیه است. نماینده روسیه امنیت به‌وجود آمده در افغانستان را به نفع منطقه عنوان کرد و تلاش‌های حکومت را مثبت خواند.» در بیانیه طالبان به نقل از ضمیر کابلوف ذکر شده است که روسیه برای اقدامات «حکومت افغانستان» احترام قائل است و سازمان ملل متحد باید در تفاهم با «حکومت» اقدام کند.  

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

سراج‌الدین حقانی مشهور به «خلیفه طالبان» با داشتن گردان‌های انتحاری، یکی از چهره‌های «مقتدر» در رژیم طالبان است. او رویای افزایش صلاحیت و نفوذ در امارت اسلامی را دارد.

هر چند که شبکه حقانی مسئول پیچیده‌ترین و «مرگ‌بارترین» حمله‌ها به نظامیان و غیرنظامیان در دوران حکومت پیشین افغانستان است، سراج‌الدین حقانی تلاش می‌کند تا چهره‌ای «نرم» از خود به نمایش بگذارد. او چندین بار غیرمستقیم از عملکرد ملا هیبت‌الله آخوندزاده، رهبر طالبان، درخصوص ممنوعیت آموزش و کار زنان و انحصار قدرت انتقاد کرده است.  

نام سراج‌الدین حقانی در فهرست افراد و سازمان‌های تروریستی آمریکا ثبت شده و برای دادن اطلاعات و اقدامی که به دستگیری او منجر شود، ۱۰ میلیون دلار پاداش تعیین شده است.

 حقانی به همین دلیل از سفر به خارج از افغانستان پرهیز می‌کند، اما در داخل افغانستان با مقام‌های خارجی، ازجمله هئیت‌های روسی، دیدار می‌کند و از این طریق روابطش را با کشورها بهبود می‌بخشد تا  نفوذ و قدرتش در رژیم طالبان افزایش یابد.  

روسیه از کشورهای نزدیک به رژیم طالبان است و میزبان چندین نشست هیئت‌های طالبان هم در نظام پیشین و هم در دوره امارت اسلامی طالبان بوده است. مسکو میزان نفت صادراتی به افغانستان را افزایش داده است.  

طالبان، به‌ویژه سراج‌الدین حقانی، درباره اینکه مسکو به مخالفان‌ سیاسی و نظامی این گروه فرصت بدهد و حاکمیت این گروه را به چالش بکشد نگران‌اند. احمد مسعود، رهبر جبهه مقاومت ملی افغانستان، با شماری دیگر از مخالفان طالبان، دوم آذر‌ماه در نشست مسکو به میزبانی حزب «عدالت» روسیه شرکت کرده بود. احمد مسعود در این نشست بر مبارزه با طالبان تاکید کرد.

ملا یعقوب، وزیر دفاع طالبان، پیش‌تر از برگزاری نشست‌‌های مخالفان این گروه انتقاد کرده بود.  

روسیه و متحدانش در آسیای میانه از گسترش تروریسم و به‌ویژه فعالیت‌های شاخه خراسان دولت اسلامی (داعش) در استان‌های شمالی افغانستان نگران‌اند و از طالبان خواسته‌اند که تهدید تروریست‌ها را مهار کنند. داعش در دوران طالبان شماری از مقام‌های امارت اسلامی را در استان‌های شمالی هدف قرار داده است.  

مقام‌های پاکستانی از طالبان خواسته‌اند تا مهاجران وزیرستانی را که در خاک افغانستان و در نزدیکی مرز با پاکستان زندگی می‌کنند، به نقاط دیگر افغانستان بفرستند. از سوی دیگر، طالبان گفته‌اند که برخی از این مهاجران به استان‌های شمالی فرستاده می‌شوند.

علاوه بر مهاجران وزیرستانی، شماری از خانواده‌های افغان که از پاکستان اخراج شده‌اند نیز در این استان‌ها جابه‌جا می‌شوند. کشورهای آسیای میانه از طالبان خواسته بودند که از تغییر بافت جمعیتی در افغانستان به‌ویژه استان‌های شمالی پرهیز کنند. 

جابه‌جایی مهاجران وزیرستانی که به ادعای پاکستان شامل جنگجویان و خانواده‌های تحریک طالبان پاکستانی (تی‌تی‌پی‌) می‌شوند، یک تهدید جدی امنیتی برای کشورهای آسیای میانه محسوب می‌شود. تی‌تی‌پی و متحدان آن در پاکستان بیش از یک سال است که حمله‌هایشان را افزایش داده‌اند. به نظر می‌رسد که جابه‌جایی مهاجران وزیرستانی تهدید را در مرزهای کشورهای آسیای میانه افزایش داده است.  

کشورهای آسیای میانه به‌استثنای تاجیکستان، با طالبان روابط سیاسی و اقتصادی دارند و به همین دلیل تلاش می‌کنند از ایجاد تنش با رژیم طالبان پرهیز کنند. اما تاجیکستان نگرانی‌های امنیتی خود درباره افغانستان را با روسیه و به‌ویژه ولادیمیر پوتین مطرح کرده و خواستار رسیدگی به این نگرانی شده است. مسکو از زمان روی کار آمدن رژیم طالبان در اوت ۲۰۲۱‌، استحکامات مرزی تاجیکستان با افغانستان را تقویت کرده‌ و چندین رزمایش مشترک هم برگزار کرده‌اند.

مسکو به‌شدت بر همکاری مرزی با تاجیکستان در مرز با افغانستان تاکید کرده است. از سوی دیگر، مقام‌های ارشد امنیتی و دفاعی طالبان نیز سفرهای متعددی به استان‌های شمالی، به‌ویژه مناطق هم‌مرز با تاجیکستان، انجام داده‌اند تا وضعیت مرزها را بررسی کنند. روسیه و کشورهای آسیای میانه علاوه‌بر گسترش فعالیت‌های تروریستی، از قاچاق مواد مخدر از افغانستان نیز نگران‌اند و از طالبان خواسته‌اند که برای حل این چالش اقدام کنند.  

روسیه پایان ماموریت نظامی آمریکا در افغانستان را دستاوردی برای سیاست خارجی خود می‌داند. مسکو در دوران حضور نیروهای واشنگتن در افغانستان، به ارسال کمک مالی و تسلیحاتی به طالبان متهم بود. برخی از مقام‌های پیشین حکومت مدعی بودند که تسلیحات ساخت روسیه در اختیار طالبان قرار دارد و حمایت مسکو از این گروه باعث جاه‌طلبی آن‌ها شده است.