مدیر پر حاشیه دولت رئیسی؛ مدعی صادرات مراکز اقامتی پنج‌ستاره

عبدالملکی با مطرح کردن ادعای ساخت خودرو لامبورگینی به دست جوانان ایران شهرت یافت

حجت عبدالملکی، مدیر پرحاشیه دولت‌ــ عکس دنیای اقتصاد

حجت عبدالملکی، مشاور رئیس‌جمهوری و دبیر شورای عالی مناطق آزاد تجاری‌ــ‌صنعتی و ویژه اقتصادی، در یک برنامه تلویزیونی ادعا کرد برای تولید و صادرات مجموعه‌های اقامتی پنج‌ستاره در ایران و مناطق تحت مدیریت او ظرفیت و آمادگی لازم وجود دارد.

عبدالملکی روز سه‌شنبه ۲۸ شهریور با حضور در برنامه «صبح‌بخیر ایران» شبکه۱ صداوسیمای جمهوری اسلامی، مدعی شد مناطق آزاد ایران این توانایی را دارند تا به دیگر کشورهای جهان مجموعه‌های اقامتی پنج‌ستاره را صادر کنند.

مشخص نیست منظور دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد ساخت مجموعه‌های اقامتی پیش‌ساخته است یا آن‌ چیزی که عبدالملکی به‌عنوان امکان صادرات اعلام کرده، توانایی ساخت هتل‌های پنج‌ستاره در دیگر کشورها است. آنچه بر ابهام این ادعا افزوده، اصرار این مدیر پرحاشیه دولت سیزدهم و وزیر سابق رفاه بر پنج‌ستاره بودن مجموعه‌های به‌زعم او‌ ساخت داخل ایران با قابلیت صادرات است.

البته بعید به نظر می‌رسد خانه‌ها یا اقامتگاه‌های پیش‌ساخته در چارچوب استانداردهای بین‌المللی امکان دریافت امتیاز پنج‌ستاره داشته باشند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در مورد این ادعا، کارشناسان تاکید دارند مشخص نیست اگر مناطق آزاد در ایران به توانایی تولید انبوه مجموعه‌های اقامتی پیشرفته تا سطح «پنج‌ستاره» دست یافته‌، چرا این توانایی در جهت تحقق وعده دولت برای ساخت چهار میلیون مسکن طی چهار سال به کار گرفته نشده است.

در سوابق حجت عبدالملکی بیان اظهارات فاقد بار کارشناسی در سال‌های اخیر کم نبوده است. او پیش از روی کار آمدن دولت ابراهیم رئیسی نیز به سبب برخی اظهارنظرهایش در فضای رسانه‌ای هدف انتقاد قرار گرفته بود.

عبدالملکی با مطرح کردن ادعای ساخت خودرو لامبورگینی به دست جوانان ایران شناخته شد؛ خودرویی که هرگز مشخص نشد اگر ایران چنین توان و ظرفیتی برای ساختش دارد، چرا آن را در اختیار خودروسازان داخلی قرار نمی‌دهد تا تولیدات آن‌ها را که از لحاظ ایمنی و استاندارد مشکلات فراوانی دارند، ارتقا دهد و تراز اعتباری تولید خودرو داخلی افزایش پیدا کند.

او یک بار هم در دفاع از رویکرد ضدآمریکایی جمهوری اسلامی و به نام تبلیغ تولید داخل، مدعی شده بود در کره جنوبی پارکینگ خانه‌ها به‌گونه‌ای طراحی شده است که ورود خودروهای آمریکایی به آن‌ها ممکن نباشد؛ اظهارنظری خلاف واقع که او هرگز برای آن سند روشنی ارائه نکرد.

وزیر سابق دولت سیزدهم در زمان دولت حسن روحانی در اظهارنظری حاشیه‌ساز مدعی شده بود می‌توان با یک میلیون تومان اشتغال و فرصت شغلی ایجاد کرد؛ ادعایی که سبب شد با روی کار آمدن ابراهیم رئیسی، صندلی وزارت کار و رفاه اجتماعی در اختیار او قرار بگیرد تا مشکل بیکاری در ایران را به‌آسانی مرتفع کند.

با این حال عبدالملکی در مدت کوتاه وزارتش، نه‌تنها نتوانست ادعایش مبنی بر اشتغال‌زایی را در مقام وزیر محقق کند که عملکرد ضعیف او سبب شد یکی از مهم‌ترین وزارتخانه‌های کشور دچار بحرانی بی‌سابقه شود و موج گسترده‌ای از تجمع‌ها و اعتراض‌ها صنفی در ایران شکل بگیرد.

منتقدان عبدالملکی بر این باورند با حضور او، یکی از گسترده‌ترین تغییرات در بدنه مدیران وزارتخانه تحت اداره او صورت گرفت و این عضو هیئت‌علمی دانشگاه امام صادق بسیاری از دوستان و همفکران سیاسی‌اش را بدون دارا بودن سوابق و تجارب مدیریتی، در سمت‌های حساسی قرار داد که نتیجه آن اعتراض بسیاری از نیروهای دستگاه‌های زیرمجموعه وزارت کار بود.

شدت ضعف مدیریتی عبدالملکی اگرچه در کمتر از یک سال ابراهیم رئیسی را ناچار به تغییر او کرد، این چهره حاشیه‌ساز پس از برکناری سعید محمد، بر مسند دبیرخانه شورای‌عالی مناطق آزاد قرار گرفت که با توجه به دایره عملکرد و گستردگی فعالیت اقتصادی در این‌ مناطق، می‌توان این برکناری را در واقع ارتقای سمت در تیم اقتصادی دولت نامید.

با آغاز مدیریت عبدالمالکی، رویه جابه‌جایی بدون منطق مدیران و استفاده از حلقه همفکران سیاسی در سمت‌های غیرمرتبط با سوابق افراد در مناطق آزاد نیز تکرار شد. تا جایی که این مسئله حتی صدای اعتراض برخی ائمه جمعه از جمله امام‌جمعه کیش را هم درآورد و او جابه‌جایی پی‌درپی مدیران را عامل تزلزل در وضعیت اقتصادی منطقه نامید.

یکی دیگر از اظهارات جنجالی عبدالملکی ادعای درخواست دولت امارات متحده عربی برای سرمایه‌گذاری ۱۰۰ میلیارددلاری در مناطق آزاد ایران بود که حیرت اقتصاددانان را برانگیخت. ادعایی که جعلی بودن آن به‌وضوح و از همان ابتدا مشخص بود و در خوش‌بینانه‌ترین حالت می‌توان گفت دبیر فعلی شورای‌عالی مناطق آزاد از عددی که اعلام کرد، درکی نداشت.

ادعای سرمایه‌گذاری میلیارددلاری امارات مناظره جنجالی سال ۱۳۹۵ عبدالملکی با اکبر ترکان، دبیر وقت شورای‌عالی مناطق آزاد در دولت حسن روحانی، را  به یاد افکار عمومی آورد. ترکان در آن مناظره، در پاسخ به ادعای عبدالملکی مبنی بر ورود ۲۵ میلیارد دلار کالای قاچاق به مناطق آزاد، به او گفت: «شما به‌عنوان اقتصاددان حتی اعداد را نمی‌شناسید.»

به نظر می‌رسد این مدیر تحصیلکرده دانشگاه امام صادق با همین اظهارات جنجالی که همواره موجب تعجب اقتصاددانان شده، پله‌های ترقی را در دولت ابراهیم رئیسی به‌خوبی طی کرده است. او همان فردی است که برای رونق کسب‌وکار روستاییان ایده آزاد شدن مجوز تغییر کاربری زمین‌های کشاورزی را مطرح کرد که به گفته کارشناسان محیط‌ زیست، معنایی جز نابودی اقلیمی ایران نداشت.

با این حال حامیان دولت ابراهیم رئیسی او را با همین سخنان و وعده‌های بی‌سند و خیالی یکی از نمونه‌های تراز مدیران جوان انقلابی معرفی می‌کنند؛ مدیر جوانی که خود را مبدع نظریه اقتصاد مقاومتی می‌داند و به نظر تلاش دارد با نزدیک دانستن دیدگاه‌هایش به علی خامنه‌ای، برای خود سپر محافظی ایجاد کند تا با وجود کارنامه ضعیف مدیریتی کماکان در حلقه مدیران عالی دولت سیزدهم باقی بماند.

بیشتر از اقتصاد