دولت ترکیه دوشنبه، ۱۱ سپتامبر (۲۰ شهریور)، از حضور شماری از رهبران سیاسی افغان، از جمله مارشال عبدالرشید دوستم، محمد محقق، یونس قانونی، شکریه بارکزی، صلاحالدین ربانی، رحمتالله نبیل و برخی دیگر از سیاسیون در نشستی با عنوان «نظام سیاسی کارآمد و صلح پایدار در افغانستان»، جلوگیری کرد.
این نشست را «حزب شهروندان افغانستان» از حدود سه ماه پیش برنامهریزی کرده بود، اما ساعاتی پیش از آغاز نشست، مسئولان این حزب پیامی از دولت ترکیه مبنی بر اینکه «هیچگونه تضمین امنیتی برای این نشست وجود ندارد»، دریافت کردند.
ذاکر حسین ارشاد، رئیس حزب شهروندان افغانستان، در گفتوگو با ایندیپندنت فارسی گفت که پیام دولت ترکیه در مورد تضمین نشدن امنیت این نشست، باعث شد که رهبران سیاسی دولت پیشین افغانستان که قرار بود که در آن حضور یابند و سخنرانی کنند، قادر به شرکت در نشست نباشند. به گفته ارشاد، دولت ترکیه توضیح بیشتری در مورد این پیام نداده است، اما پیش از این و در جریان برنامهریزی برگزاری نشست، با آن مخالفت نشده بود.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ارشاد افزود که بهرغم حضور نیافتن شماری از چهرههای سیاسی، از جمله دوستم، محقق، ربانی، نبیل، قانونی، بارکزی و برخی دیگر، اعضای حزب شهروندان و شماری از شخصیتهای دانشگاهی، نشست مزبور را برگزار کردند و دستورکار از پیش تعیینشده آن را به بحث گذاردند.
در دستورکار نشست حزب شهروندان افغانستان آمده است: «حزب شهروندان افغانستان به منظور انجام مسئولیت سیاسی خود در قبال سرنوشت مردم افغانستان، کنفرانس ملی یکروزهای را تحت عنوان «نظام سیاسی کارآمد و صلح پایدار در افغانستان» در یازدهم سپتامبر در استانبول ترکیه برگزار میکند. در این کنفرانس مهم ملی، از همه سیاسیون و نخبگان افغانستان دعوت به عمل آمده است و قرار است رابطه ماهیت و ساختار نظام سیاسی با صلح پایدار مورد بحث قرار گیرد.»
بیشتر افرادی که به این نشست دعوت شده بودند، در ترکیه زندگی میکنند. عبدالرشید دوستم، محمد محقق، یونس قانونی، صلاحالدین ربانی و رحمتالله نبیل، از چهرههای کلیدی که قرار بود در این نشست سخنرانی کنند، از دو سال پیش و پس از فروپاشی دولت پیشین افغانستان، در ترکیه زندگی میکنند. این افراد در دو سال گذشته، به دلیل محدودیتهایی که دولت ترکیه وضع کرده است،اجازه برگزاری نشستهای سیاسی و برپایی گردهمایی نداشتهاند. برخی دیگر از رهبران سیاسی دولت پیشین افغانستان نیز که در کشورهای دیگر منطقه زندگی میکنند، اجازه فعالیت سیاسی در کشورهای میزبان ندارند، اما شماری از نظامیان و اعضای پیشین مجلس نمایندگان افغانستان که در کشورهای غربی اقامت دارند، هرازگاهی در برنامههای سیاسی حضور مییابند.
ترکیه در چارچوب سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو)، از ۲۰۰۱ تا ۲۰۲۱ در افغانستان حضور نظامی داشت، اما پس از فروپاشی حکومت پیشین افغانستان، روابط نزدیکی با طالبان برقرار کرد و کنسولگری افغانستان را در استانبول نیز به طالبان سپرد.
ترکیه در دو سال گذشته، چندین بار از هیئتهای طالبان در استانبول و آنکارا میزبانی کرده است و جهاد ایرگینآی، سفیر این کشور در کابل، نیز دوشنبه، ۱۱ سپتامبر (۲۰ شهریور)، با سراجالدین حقانی، وزیر داخله (کشور) طالبان و رهبر شبکه حقانی ملاقات کرد.
پیشتر، یکی از چهرههای سیاسی افغان مقیم ترکیه به ایندیپندنت فارسی گفته بود که طالبان بارها از دولت ترکیه خواستهاند که مانع فعالیت سیاسی رهبران حکومت پیشین افغانستان شود و از برگزاری تجمعهای سیاسی در ترکیه که در آن سخنی علیه طالبان به میان آید، جلوگیری کند.