هند در تلاش نزدیک شدن به امارت طالبان است

دولت هند بودجه ۲۷ میلیون دلاری برای کمک به افغانستان را تصویب کرده است

دولت هند تمایل خود را برای ایجاد رابطه نزدیک‌تر با گروه طالبان نشان داده است - Money SHARMA / AFP

دولت هند در یک اقدام ‌پیش‌بینی نشدنی در سال مالی ۲۰۲۲- ۲۰۲۳ خود، یک بودجه ۲۷ میلیون دلاری برای کمک به مردم افغانستان تصویب کرده است. به گزارش آسیا تایمز، این بودجه برای استفاده در پروژه‌های توسعه‌ای هند در افغانستان، کمک‌هزینه دانشجویان افغان در هند و همچنین کمک‌های بشردوستانه برای مردم افغانستان در نظر گرفته شده است. علاوه بر این، دولت هند بیش از ۱۳ میلیون دلار نیز به توسعه بندرهای تجاری چابهار در ایران اختصاص داده است. توسعه این بندر برای افغانستان نیز مهم  و حیاتی است، زیرا بخش مهمی از واردات افغانستان از بندر چابهار صورت می‌گیرد.

هرچند این مبلغ از ۴۷ میلیون دلاری که هند در سال ۲۰۲۱ به دولت اشرف غنی کمک کرد، کمتر است، اما به‌وضوح نشان‌دهنده تغییر رویکرد دولت هند در قبال رژیم طالبان است که تاکنون هیچ کشوری آن را به رسمیت نشناخته است. آسیا نیوز گزارش داد که دولت هند از رابطه بسیار نزدیک دولت پاکستان -دشمن دیرینه هند- با امارت طالبان آگاه است و این را نیز می‌داند که سرویس اطلاعاتی پاکستان (ISI) در پیروزی طالبان نقش مهمی داشته است. بااین‌حال دولت‌مداران هند باور دارند که طالبان تلاش می‌کند خود را کاملا وابسته به سیاست‌های منطقه‌ای پاکستان نشان ندهد و هند می‌خواهد از همین ظرافت سیاسی موجود استفاده و خود را به طالبان نزدیک کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

دولت هند، پیش‌ازاین نیز در حدود ۵۰ هزار تن گندم به مردم افغانستان کمک کرد. این محموله گندم قرار بود از طریق پاکستان وارد افغانستان شود، اما سنگ‌اندازی‌های دولت پاکستان باعث شد تا هند به دنبال مسیر دیگری باشد و قرار شد که این محموله از طریق بندرهای آبی ایران وارد افغانستان شوند. اما پاکستان پس از کش‌وقوس‌های زیاد متعهد شد که این محموله گندم از طریق بندر واگه این کشور به افغانستان منتقل شود. نخستین بخش از محموله کمکی می‌بایست اوایل فوریه وارد افغانستان شود، اما دولت افغانستان تاکنون درباره ورود این محموله خبری منتشر نکرده است.

بااینکه دولت هند تمایل خود را برای ایجاد رابطه نزدیک‌تر با گروه طالبان نشان داده است، اما طالبان تاکنون عکس‌العملی برای محکم شدن این رابطه انجام نداده است. به‌تازگی رسانه‌های طالبان از ایجاد یک واحد نظامی به نام واحد عملیاتی «پانی‌پت» در چهارچوب وزارت دفاع این گروه خبر دادند. ایجاد این واحد نظامی به حمله‌های خونین احمدشاه ابدالی در اواخر قرن ۱۸ میلادی برمی‌گردد که به کشته شدن هزاران هندی منجر شد. حتی اگر این واحد نظامی طالبان هیچ‌گاه حرکتی برخلاف منافع هند انجام ندهد، اما گذاشتن اسم پانی‌پت بر روی این واحد می‌تواند سوال‌برانگیز باشد و به‌نوعی هند‌ستیزی طالبان را نشان بدهد. بااین‌حال هیئت‌های گروه طالبان در ماه‌های آخر حکومت اشرف غنی با دیپلمات‌های هند ملاقات کردند. آنان در این ملاقات که از چشم مردم و رسانه‌ها پوشیده ماندند، تلاش کردند مقام‌های هندی را قانع کنند که این گروه در صورت سلطه بر افغانستان هیچ‌ خطری برای هند نخواهد داشت.

به نظر نمی‌رسد طالبان بتواند به این تعهد وفادار بماند؛ زیرا طالبان نمی‌تواند مانع نفوذ سازمان‌های جهادی پاکستان که سال‌های زیادی برای این گروه سربازگیری کرده‌اند، شود؛ سازمان‌هایی چون لشکر جهنگوی و جیش محمد که مهم‌ترین گروه‌های ضد هند محسوب می‌شوند و در میان طالبان نفوذ دارند و این نفوذ می‌تواند برای سازمان‌دهی حمله‌های تروریستی علیه هند استفاده شود. دولت‌مداران پاکستانی، پیش‌از پیروزی طالبان در افغانستان به‌نحوی بر پیروزی پاکستان بر هند در نزاع‌های منطقه‌ای حساب باز کرده بودند. حالا باید ببینیم که پاکستان از این امتیاز بر ضد هند استفاده خواهد کرد یا طالبان اجازه نخواهند داد که افغانستان تخته پرش سازمان‌های تروریستی ضد هند شود.