طرح کارتی شدن خرید نان در صورت حذف ارز ترجیحی

به گفته رئیس سازمان برنامه و بودجه نهاده‌های دامی، نان و دارو از کالاهای اساسی هستند که از حذف ارز ترجیحی متاثر می‌شوند

با این کارت، مردم نان را به قیمت فعلی می‌خرند و مابه‌التفاوت آن را دولت به نانوا پرداخت می‌کند-ATTA KENARE / AFP

رئیس سازمان برنامه و بودجه از احتمال کارتی شدن خرید نان پس از حذف ارز ترجیحی خبر داد.

مسعود میرکاظمی، رئیس سازمان برنامه و بودجه، با تایید افزایش احتمالی قیمت برخی کالاها و خدمات در پی حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، از طرحی پرده برداشت که بر اساس آن، مردم با کارت یارانه مخصوص، نان خواهند خرید.

به گفته این مقام نهاده‌های دامی، نان و دارو از جمله کالاهای اساسی‌اند که از حذف ارز ترجیحی متاثر می‌شوند.

میرکاظمی گفت با این کارت، مردم نان را به قیمت فعلی می‌خرند و مابه‌التفاوت آن را دولت به نانوا پرداخت می‌کند.

او به جزئیات بیشتر این طرح اشاره نکرد؛ برای مثال، روشن نیست آیا هر نفر میزان معینی نان با قیمت فعلی می‌تواند بخرد و بیشتر از آن را باید با قیمت بالاتر تهیه کند؟ آیا این کارت به ازای هر فردی صادر می‌شود یا خانوار؟

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

رئیس سازمان برنامه و بودجه در ادامه افزود: « فعلا این بحث در بودجه ۱۴۰۱مطرح نیست. فعلا حذف ارز نهاده‌ها مطرح است و حذف یارانه دارو و نان در فاز دوم تعیین تکلیف می‌شود.»

مقام‌های دولت در هفته‌های گذشته ارز ترجیحی را «فسادزا» توصیف کردند و گفتند در صورت حذف این ارز، یارانه نقدی شهروندان را افزایش خواهند داد.

احسان ارکانی، عضو کمیسیون برنامه‌ و بودجه مجلس، روز سه‌شنبه ۲۱ دی، گفت دولت با حذف ارز ترجیحی ۴۰۰ هزار میلیارد تومان سود خواهد کرد که معادل ۵۵۰ هزار تومان یارانه ماهانه هر شهروند ایرانی است اما دولت فقط می‌خواهد ۱۱۰ هزار تومان یارانه بدهد.

دولت‌های پیشین جمهوری اسلامی نیز با ادعای مبارزه با فساد ناشی از ارز دو یا چند نرخی، تلاش کردند نرخ ارز را همچون دوران پیش از انقلاب ۵۷، تک‌نرخی کنند. اما هر بار پس از مدتی، عوامل ساختاری اقتصادی نرخ ارز را دوباره «دولتی» و «آزاد» کردند و فقط به گران شدن قیمت کالاهای اساسی انجامید.

نگاهی به تجربه کارت سوخت نشان می‌دهد که چه سرنوشتی در انتظار کارت نان خواهد بود. در حالی که کارت سوخت به سهمیه‌بندی و نوسان میان دو‌نرخی و تک‌نرخی بودن قیمت بنزین انجامید، مسئله بنزین هیچ‌گاه حل نشد و افزایش قیمت آن به یکی از خونبارترین اعتراض‌ها و سرکوب‌های تاریخ معاصر ایران منجر شد.

بیشتر از اقتصاد