مخترع ویکی‌پدیا می‌گوید هیچ‌کس نباید به آن اعتماد کند

روزانه میلیون‌ها نفر از ویکی‌پدیا بازدید می‌کنند و نخستین مخزن مجازی اطلاعات برای بسیاری است

لری سنگر یکی از بنیانگذاران ویکی‌پدیا - عکس از یوتیوب Dave Erasmus 

لری سنگر، مردی که یکی از موسسان ویکی‌پدیا است، هشدار داد برای رسیدن به حقیقت نباید همیشه به این تارنما اعتماد کرد.

به گفته او ویکی‌پدیا می‌تواند «در موارد بسیار زیادی در هر زمینه‌ای دیدگاه تثبیت‌شده‌ قابل اتکایی» به دست دهد.

آقای سنگر که همراه جیمی ویلز در سال ۲۰۰۱ ویکی‌پدیا را پایه‌گذاری کرد، می‌گوید: «اما آیا همیشه می‌توان به حقیقت بودن مطالب ویکی‌پدیا اعتماد کرد؟ بستگی دارد که در مورد حقیقت چه دیدگاهی داشته باشیم.»

او در مصاحبه با شبکه تلویزیونی لاکداون گفت: «اگر فقط یک ویراست از واقعیات مجاز باشد ثروتمندان و قدرتمندان برای در اختیار گرفتن امثال ویکی‌پدیا انگیزه پیدا می‌کنند تا اعمال قدرت کنند و این کار را هم می‌کنند.»

به گفته او در ویکی‌پدیا «انگار فرض بر این است که در تمامی مسائل مناقشه‌برانگیز فقط یک ویراست قابل دفاع و مشروع از حقیقت وجود دارد. ویکی‌پدیا در گذشته این طور نبود».

روزانه میلیون‌ها نفر از ویکی‌پدیا بازدید می‌کنند و نخستین مخزن مجازی اطلاعات برای بسیاری است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

آقای سنگر مقاله‌ای در مورد جو بایدن، رئیس‌جمهور ایالات متحده، را مثال زد و گفت که اطلاعات آن حاوی دیدگاه جمهوری‌خواهان نیست.

او می‌گوید: «اگر به مقاله ویکی‌پدیا در مورد بایدن نگاهی بیاندازیم از انتقادهای جمهوری‌خواهان به او چندان خبری نیست. یعنی اگر بخواهیم اندکی از دیدگاه جمهوری‌خواهان را درباره بایدن بدانیم از این مقاله چیزی عاید ما نمی‌شود.»

به عقیده سنگر باید دست‌کم در حد یک بند راجع به جنجال اکراین در این مقاله می‌نوشتند ولی بسیار کم به این موضوع پرداخته‌اند.

او می‌گوید: «اطلاعات بسیار کمی در این باره در ویکی‌پدیا می‌توان پیدا کرد. واقعیت این است که وقتی در مورد موضوعی اطلاعات کمی پیدا کنیم آن اطلاعات بسیار جانبدارانه است و مثل گزارش وکلای مدافع می‌شود.»

این موسس ویکی‌پدیا هم‌چنین گفت شرکت‌هایی به نویسندگان و ویراستاران پول می‌دهند که وارد گود شوند و مقالات را تغییر دهند.

سنگر می‌گوید: «چنین سامانه‌ای به نحوی می‌تواند کارساز باشد اما نه در حالتی که نام نقش‌آفرینان مزدبگیر مشخص نباشد. اگر رسما برای شرکت ویرایش مطالب ویکی‌پدیا کار می‌کنند باید نامشان مشخص باشد و بگویند "نماینده این شرکت هستیم"».

او افزود: «اما چون در مورد اعلام اسامی واقعی الزامی وجود ندارد مجبور به چنین کاری نیستند. همان‌طور که گفتم با نوعی بازی بسیار پیچیده مواجه‌ایم ... و هر نوع ترفندی برای برنده شدن در این بازی به کار می‌رود.»

سنگر یادآور شد: «اکنون همه می‌دانند که ویکی‌پدیا نفوذ بسیار زیادی در جهان دارد. بنابراین در پشت پرده بازی‌های بسیار پیچیده، کثیف و گسترده‌ای وجود دارد تا مقالات بیانگر خواسته‌های افراد باشند.»

© The Independent

بیشتر از جهان