شرکت بیمه نروژی: سپاه پاسداران در حمله به کشتی‌ها در بندر فجیره دست داشته است

 AFP / EMIRATI NATIONAL MEDIA COUNCIL

گزارش‌های منتشر شده از سوی شرکت‌های بیمه نروژی حاکی از آن است که سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران در حملات خرابکارانه‌ای که چهار شنبه گذشته کشتی‌های نفت‌کش را در نزدیکی بندر فجیره هدف قرار داد، دست داشته است.

در حالی که امارات متحده عربی، عربستان سعودی و نروژ همچنان در حال بررسی سر نخ حملات به دو کشتی عربستان سعودی، یک کشتی امارات متحده عربی و یک کشتی نروژی در نزدیکی بندر فجیره هستند، یک ارزیابی محرمانه که توسط «انجمن بیمه‌های در معرض خطر جنگ» در مورد کشتی‌های مذکور انجام شده است، حاکی از آن است که آن حملات توسط قایق‌های زیر آبی صورت گرفته است. طبق این گزارش، هر قایق زیر آبی، بین ۳۰ تا ۳۵ کیلوگرم مواد انفجاری با خود حمل می‌کرده و به گونه‌ای طراحی شده بوده تا هنگام برخورد با چیزی، منفجر شود.

حمله به چهار کشتی نفت کش در نزدیکی بندر فجیره زمانی رخ داد که تنش‌ها میان ایالات متحده و ایران با سرعت و حدت رو به فزونی است؛ به ویژه پس از تصمیمات اخیر واشنگتن در ماه جاری با هدف کاهش صادرات نفت ایران تا صفر و تقویت حضور نظامی ایالات متحده در خلیج فارس.

حملات بندر فجیره شباهت زیادی به حملاتی دارد که از سوی حوثی‌ها انجام می‌شود

گزارش شرکت‌های بیمه نروژی، نحوه دست داشتن سپاه پاسداران ایران را در حمله اخیر در نزدیکی بندر فجیره، بدین گونه ارزیابی می‌کند: 

نخست، ممکن است سپاه پاسداران، ابزار و آلات جنگی (قایق‌های زیر آبی و مواد انفجاری) استفاده شده در حملات بندر فجیره را قبلا در اختیار نیروهای حوثی وفادار به ایران که در جنگ با دولت یمن هستند، قرار داده باشد.

دوم، شباهت میان قطعات ابزار جنگی یافت شده در کشتی نروژی با قطعات آلات و ابزارهای جنگی‌ دیگری که از سوی حوثی‌ها در سواحل یمن علیه کشتی‌ها استفاده شده بوده است، نشان از پیوند دو حمله دارد. اگر چه، حملات در سواحل یمن با قایق‌هایی که در روی آب حرکت می‌کردند انجام شده و حمله بر کشتی‌ها در نزدیکی بندر فجیره، با استفاده از قایق‌های زیر آبی صورت گرفته است.

سوم، از مدتی پیش بدین سو، دولت ایران، به‌ویژه سپاه پاسداران، همواره اعلام داشته است که در صورت وقوع اقدامات نظامی علیه ایران، منطقه با واکنش و تهدید نظامی روبه‌رو خواهد شد. بدین ترتیب، حملات خرابکارانه اخیر می‌تواند ریشه در همان تهدیدهایی داشته باشد که ایران قبلا مطرح کرده است.

طبق گزارش شرکت‌های بیمه نروژی، خسارات ناشی از حمله اخیر به کشتی‌ها در نزدیکی بندر فجیره، اندک بوده است. این حمله زمانی صورت گرفت که کشتی‌های جنگی آمریکا در حال حرکت به سوی آب‌های خلیج فارس بودند.

در این حمله، به اتاق موتور کشتی «امجاد» متعلق به عربستان سعودی و اتاق موتور کشتی «ای میشیل» متعلق به امارات متحده عربی آسیب رسیده است، در حالی که خسارات وارده به کشتی «المرزوقه» متعلق به عربستان سعودی و کشتی نروژی «اندریا ویکتوری» نروژ، متوجه سمت عقب بوده است.

حمله به کشتی‌های نفت‌کش در فاصله ۶ تا ۱۰ مایل دریایی از بندر فجیره رخ داده است و نقطه‌ای که حمله در محدوده آن صورت گرفت، فاصله چندانی با «تنگه  هرمز»، یعنی گذرگاه اصلی یک پنجم نفت جهان،  ندارد. البته در پی افزایش تنش‌ها میان ایران و ایالات متحده، ایران بارها تهدید کرده است که «تنگه هرمز» را خواهد بست.

بر اساس گزارش شرکت‌های بیمه نروژی، هدف جمهوری اسلامی ایران از حمله احتمالی به کشتی‌های نفت‌کش، می‌تواند رساندن پیامی به آمریکا باشد، با این مفهوم که برای ایجاد اخلال در حرکت کشتی‌رانی در منطقه، نیازی به مسدود کردن تنگه هرمز نیست. از جانب دیگر، احتمال می‌رود که حملات احتمالی ایران به کشتی‌ها در آب‌های خلیج فارسو منطقه همچنان ادامه یابد، هرچند حجم حملات آینده کم‌تر خواهد بود.

از سوی دیگر ، هنوز هیچ نهادی مسئولیت آن حملات را بر دوش نگرفته است، و دولت جمهوری اسلامی ایران نیز دخالت در آن حملات را رد کرده است. وزیر امور خارجه ایران با اشاره به عملیات خرابکارانه‌ای  که کشتی‌های نفت‌کش را در نزدیکی بندر فجیره هدف قرار داد، گفته است: «افراد تند رو» در دولت آمریکا سیاست‌های خطرناکی را پی گرفته‌اند.»

روز چهارشنبه گذشته کشور های امارات متحده عربی، عربستان سعودی و نروژ نامه را خطاب به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارسال کردند و طی آن اظهار داشتند که حمله به نفت‌کش‌ها در نزدیکی بندر فجیره، اقدامی عمدی بوده است و محتمل می‌بود که علاوه بر تلفات جانی و مالی، موجب ریزش مواد نفتی یا سایر مواد شیمایی زیانبار در دریا شود. گفتنی است که امارات متحده عربی تا کنون هیچ نهادی را در ارتباط با حمله اخیر در نزدیکی بندر فجیره، متهم نکرده است.

آقای سون رینپاکین، مدیر «انجمن بیمه‌هایدر معرض خطر جنگ»، حاضر به توضیح بیشتر در مورد آن گزارش نشد، و گفت: «این یک گزارش داخلی و محرمانه بوده و به‌منظور اطلاع‌رسانی به صاحبان کشتی‌های حادثه دیده در نزدیکی فجیره، تهیه شده است.»

پس از وقوع حملات مذکور، منابعی در دولت آمریکا اظهار داشتند که به باور مقامات آمریکایی، ایران، شبه نظامیان حوثی یا جناح‌های شیعه در عراق را برای انجام حمله یاد شده تحریک کرده است.

گفتنی است که ماه گذشته، ایالات متحده سپاه پاسداران ایران را که بخش‌های عمده‌ای از اقتصاد ایران را در کنترل دارد، در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داد. پیش‌ از آن تیز ایالات متحده برخی از افراد و گروه‌های دیگر مرتبط با سپاه پاسداران را تروریست خوانده بود. در واکنش به آن اقدام آمریکا، دولت جمهوری اسلامی ایران نیز فرماندهی مرکزی نیروهای رزمی ایالات متحده را یک نهاد تروریستی قلمداد کرد.