جنگل‌خواری ۹۸۰ هکتاری بنیاد مستضعفان در مازندران با قطع صدها درخت هیرکانی

فروردین سال گذشته نیز هلدینگ متعلق به فرزند احمد علم‌الهدی دست‌کم چهار هزار درخت هیرکانی در مازندران را قطع کرده بود

آگهی  بنیاد مستضعفان برای فروش اراضی جنگلی کلارآباد و تصاویر هوایی از قطع درختان هیرکانی، مهر ۱۴۰۴‌ــ ایندیپندنت فارسی

کنشگران محیط‌زیست در استان مازندران روز سه‌شنبه ۸ مهر از قطع صدها درخت جنگل‌های هیرکانی در منطقه کلارآباد شهرستان عباس‌آباد و برنامه مدیران بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی برای فروش یکی از وسیع‌ترین اراضی جنگلی و جلگه‌ای خبر داده‌اند.

بر اساس گزارش‌های دریافتی ایندیپندنت فارسی و همچنین آگهی فروش منتشرشده، مدیران این نهاد حکومتی که مستقیم زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی فعالیت می‌کند، حدود ۹۸۰ هکتار از جنگل‌های ۵۰ میلیون ساله هیرکانی در بخش یالبندان کلارآباد را به‌طور غیرقانونی تصرف کرده‌اند. سپس در این اراضی صدها درخت کهنسال قطع و زمین‌ها به باغ شخصی تبدیل شده تا آن را به این شکل با دور زدن قانون به فروش برسانند.

مبلغ فروش غیرقانونی این زمین‌ها یک‌هزار و ۹۶۰ میلیارد تومان تعیین شده است. آگهی مربوطه نشان می‌دهد که مدیران اداره کل اموال و املاک بنیاد مستضعفان مازندران با هدف فروش سریع، حتی حاضر شده‌اند این اراضی جنگلی و جلگه‌ای را تنها با دریافت ۱۰ درصد وجه به صورت نقد و مابقی طی اقساط دوساله واگذار کنند.

سهیل اولادزاد، فعال محیط‌زیست در مازندران، با انتشار تصاویر هوایی از این زمین‌ها در سال ۱۳۹۳ و مقایسه آن با وضعیت کنونی نشان داده که درختان قطور و ارزشمند در این محدوده نابود و به جای آن‌ها درختان میوه به‌صورت پراکنده کاشته شده است.

ایندیپندنت فارسی پیش از این در روز ۵ فروردین ۱۴۰۳ به مستنداتی دست یافته بود که نشان می‌داد سهامدار عمده «هلدینگ گردشگری جوانمرد» که در همکاری غیرقانونی با مدیران اداره منابع طبیعی استان مازندران، چهارهزار درخت از جنگل‌های تاریخی هیرکانی را قطع کرد‌ه بود، ماجد علم‌الهدی، کوچک‌ترین فرزند احمد علم‌الهدی، امام جمعه مشهد و نماینده خامنه‌ای در خراسان رضوی است.

وجود فساد و اختلاس‌های مالی هنگفت در بنیادها و هلدینگ‌های تحت مدیریت علی خامنه‌ای سابقه‌ای دیرینه دارد. بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی نیز ثروتمندترین سازمان شبه‌دولتی وابسته به رهبر جمهوری اسلامی است که بخش بزرگی از املاک، صنایع، شرکت‌های بازرگانی و منابع طبیعی ایران را تصاحب کرده است.

با وجود این، رهبر جمهوری اسلامی در دهه‌های اخیر، بارها با حسابرسی دقیق و شفاف‌سازی درباره نحوه فعالیت این بنیادها یا میزان دقیق دارایی‌ها و هزینه‌کرد‌های آنان مخالفت کرده است. به‌عنوان نمونه،‌ احمد توکلی، عضو پیشین مجمع تشخیص مصلحت نظام ایران و رئیس سابق مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، در مرداد ۱۳۹۹ گفته بود: «سال ۱۳۹۷ به رهبری گفتم که شفافیت را از دفتر خودتان آغاز کنید تا بنیاد مستضعفان و سایر نهادها هم پیروی کنند. در ابتدا پذیرفتند و از ما طرح خواستند که ما هم طرحی ارائه دادیم، ولی سپس دفتر ایشان طرح ما را برای ایجاد شفافیت در این نهادها قبول نکرد.»

هیولای فساد بنیادهای حکومتی

در موردی دیگر از فسادهای مالی رخ‌داده در بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی و سایر نهادهای اقتصادی زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی، مجیدرضا حریری، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین، اردیبهشت سال جاری در یک برنامه تلویزیونی گفت: «یک‌ بار در صادرات کم‌اظهاری می‌کنند، یک‌ بار در واردات بیش‌اظهاری می‌کنند. این‌ها آدم‌های نظام‌اند، آدم‌های بنیاد مستضعفان، بنیاد شهید، ستاد اجرایی فرمان امام، شستا، آستان‌های مذهبی و ... حتی وزیر کشور وقت سال‌ها قبل می‌گفت این‌ها پول‌هایشان در انتخابات هم اثر می‌گذارد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بهمن ۱۴۰۱ هم دادستان عمومی و انقلاب گرگان از قطعی شدن اتهام اختلاس ده‌ها میلیارد تومانی  سه مدیر اداره بنیاد مستضعفان استان گلستان خبر داده بود.

در تیرماه ۱۴۰۱ نیز امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، رئیس بنیاد شهید جمهوری اسلامی، چنین اذعان کرد: «متاسفانه بنیاد شهید هم در این سال‌های اخیر به آفت‌های زیادی گرفتار شده است. مثلا یک گروه عمده‌ای از مدیران بانک دی (زیرمجموعه بنیاد شهید) دستگیر شدند و هنوز ما حجم خساراتی که وارد شده است و اختلاس‌هایی که اتفاق افتاده، را نمی‌دانیم. روز‌های گذشته مدیرعامل فعلی بانک دی پیش من بود و گزارش می‌داد که فقط یکی از شرکت‌ها حدود پنج هزار میلیارد تومان اختلاس کرده است.»

با وجود چنین گستره‌ای از دارایی‌ها و منابع مالی، هیچ سازوکار مستقلی برای حسابرسی و نظارت بر عملکرد بنیاد مستضعفان و سایر بنیادهای اقتصادی زیر نظر رهبر جمهوری اسلامی وجود ندارد. به طوری که حتی نمایندگان مجلس شورای و مدیران و دیوان محاسبات کشور نیز در دهه‌های اخیر، بارها از اینکه امکان بررسی ترازنامه و هزینه‌کرد این امپراتوری اقتصادی را ندارند، گلایه کرده‌اند.

این روزها نیز با وجود پرونده جدید، پرسش‌های کلیدی درباره اینکه سود خالص بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی دقیقا صرف چه اموری می‌شود، چه میزان از درآمدها به جیب مدیران و شبکه‌های قدرت می‌رود و اساسا چرا چنین نهاد‌های عظیمی از پرداخت مالیات معاف‌اند، همچنان بی‌پاسخ باقی مانده است.

افزون بر این، تجربه‌ سال‌های گذشته نشان داده است که بنیاد مستضعفان و دیگر نهادهای زیر نظر خامنه‌ای نه‌تنها در زمینه محرومیت‌زدایی و کمک به اقشار آسیب‌پذیر کارنامه درخشانی ندارند، بلکه خود به کانون فساد، زمین‌خواری، اختلاس و رانت‌خواری بدل شده‌اند. پرونده‌های متعدد از قطع درختان جنگل‌های هیرکانی در مازندران گرفته تا اختلاس‌های چند هزار میلیارد تومانی در بانک‌ها، شرکت‌های وابسته به بنیادها یا آستان قدس رضوی، نشان می‌دهد که این نهادها از هدف اولیه‌ای که در اساس‌نامه خود برای حمایت از مستضعفان تعیین شده بود، کاملا دور شده‌اند.

بنیاد مستضعفان که در آغاز با مصادره اموال پهلوی و چهره‌های مخالف جمهوری اسلامی و با شعار «کمک به محرومان» تشکیل شد، امروز به یکی از قدرتمندترین و در عین حال غیرپاسخگوترین بازیگران اقتصادی و سیاسی جمهوری اسلامی بدل شده که جنگل‌خواری و تخریب منابع طبیعی مازندران تنها یکی از نمونه‌های عینی فساد ساختاری در این مجموعه است.