دفاع وزیر ورزش از دوومیدانی‌کاران زندانی در کره جنوبی: «باید آزاد شوند»

دنیامالی روشن نکرد که بر چه مبنایی چنین ادعایی مطرح شده و چرا باید نهادهای امنیتی کره جنوبی بخواهند با «تور اطلاعاتی» ورزشکاران ایرانی را به اتهام تعرض جنسی بازداشت کنند

احمد دنیامالی در کنار احسان حدادی-آذر ۱۴۰۳-ایرنا

احمد دنیامالی، وزیر ورزش و جوانان ایران، روز شنبه چهارم مرداد با تایید خبر اخذ وکلای دادگستری از سوی این وزارتخانه و وزارت خارجه جمهوری اسلامی برای ۴ عضو بازداشتی تیم ملی دوومیدانی ایران در کره جنوبی، اعلام کرد در تلاش است تا این افراد «تبرئه و هرچه زودتر به ایران بازگردند.»

دنیامالی بدون اشاره به مثبت اعلام شدن نتیجه آزمایش‌های پزشکی تعرض جنسی سه ورزشکار و مربی ایران به زن ۲۷ ساله اهل کره جنوبی، تلاش کرد تا وزارت ورزش و جوانان و فدراسیون دوومیدانی ایران را در این رسوایی بزرگ بی‌تقصیر جلوه دهد و گفت: «نمی‌توانم تور اطلاعاتی ایجاد شده برای ورزشکاران کشورمان را صددرصد رد یا تایید کنم.»

او همچنین مدعی شد: «ان‌شاالله شرایط به گونه‌ای شود تا از این بحث‌هایی که وجود دارد، تبرئه شوند. ما دو مدل پیگیری داریم؛ اول اینکه به دلیل آن‌که چیزی معلوم نیست، طبیعتا ما موظف هستیم پیگیری کنیم به همین منظور ما یک تیم وکالت برای‌شان گرفته‌ایم که جا دارد از سفیرمان در سئول تشکر کنم. ولی تحقیقا همه تلاش‌مان این است که این‌ها ان‌شاالله شرایط‌شان به گونه‌ای شود که از این بحث‌های که مطرح شده تبرئه شوند. قطعا در داخل هم برخوردهای خودمان را خواهیم داشت، اما امیدواریم هرچه زودنر این مرحله به سرانجام برسد و بتوانیم این بچه‌ها را برگردانیم.»

دنیامالی درباره اینکه پس از اتفاقات رخ داده در کره جنوبی، مجلس شورای اسلامی ایران هم از تدوین طرح «صیانت از وزرشکاران و تدوین چارچوب رفتاری برای ورزشکاران اعزامی به خارج از کشور» خبر داد گفت: «بحث وظایف سرپرستان و مدیرانی که همراه تیم هستند، یک بحثی است که ما داریم آئین‌نامه‌هایی را برای‌ آنها تدوین می‌کنیم. تورهای اطلاعاتی را نیز من نمی‌توانم صددرصد رد یا تائید کنم، اما باید مراقبت‌های لازم را داشته باشیم تا ورزشکاران ما همه توجه‌شان برای حوزه قهرمانی و حضور موفق در رویدادها باشد.»

او توضیح نداد که اصلا بر چه اساسی چنین فرضی مطرح شده است و چرا باید نهادهای اطلاعاتی کره جنوبی یا هر کشور دیگری بخواهند با برپایی «تور اطلاعاتی» ورزشکاران ایرانی را به دام بیندازند و آن‌ها را با اتهامی سنگین چون تجاوز جنسی بازداشت کنند.

پیش از این یکی از اعضای تیم ملی دوومیدانی ایران روز دوشنبه ۱۲ خرداد در گفتگو با ایندیپندنت فارسی، ضمن اعلام اسامی افراد بازداشتی و جزئیات این پرونده جنجالی، خبر داده بود که تعداد ملی‌پوشان ایرانی بازداشت‌شده در حاشیه مسابقات قهرمانی دوومیدانی آسیا که از ۶ خرداد امسال در شهر گومی در استان گیونگبوک کره جنوبی آغاز شد، پنج نفر بوده که چهار ورزشکار همچنان در بازداشت به سر می‌برند. بر اساس این گزارش، حسین رسولی، پرتاپگر دیسک، مسعود کامران، دونده ایرانی، امیر مرادی، یکی از مربیان تیم دوومیدانی ایران، به همراه امیر زمانپور، دیگر دونده ایرانی، چهار بازداشتی کاروان ایران به اتهام تعرض گروهی به زن اهل کره هستند.

در این میان مهدی هفت‌چشمه، پرتابگر چکش کاروان ایران نیز به دلیل سرقت تلفن همراه یکی از دوومیدانی‌کاران خارجی بازداشت شد که در ادامه با پرداخت جریمه مالی به شاکی و البته دریافت حکم انضباطی دو سال محرومیت از سوی اتحادیه دوومیدانی آسیا، پس از گذشت چند ساعت آزاد شد.

همچنین اطلاعات رسیده به ایندیپندنت فارسی نشان می‌دهد امیر زمانپور، نفر چهارم بازداشتی که پیش از این جواب آزمایش‌های پزشکی او در مورد اتهام تعرض، منفی اعلام و به همین دلیل از زندان آزاد شده بود، به دلیل شکایت و ارائه مدارک جدید از سوی وکلای شاکی پرونده که زنی ۲۷ ساله و اهل کره جنوبی است، مجددا بازداشت شده است.

در آخرین گزارش از جزئیات برگزاری دادگاه این متهمان، روز پنجشنبه دوم مرداد، ایرج اکبرلو، سخنگوی کارگروه حمایت‌های حقوقی و دیپلماتیک از ورزشکاران ایرانی گفته بود: «قضات دادگاه اعتراض وکلای ایرانی را وارد دانستند و تصمیم به تجدید وقت رسیدگی گرفتند. جلسه بعدی دادگاه پس از پایان دو هفته تعطیلات رسمی تشکیلات قوه قضاییه کره جنوبی، در هفته نخست شهریورماه برگزار می‌شود.»

یک منبع آگاه در فدراسیون دوومیدانی ایران، روز ۶ تیر در گفتگو با ایندیپندنت فارسی خبر داده بود که با وجود تلاش‌های عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، و احمد دنیامالی، وزیر ورزش و جوانان، دولت و دستگاه قضایی کشور کره جنوبی حاضر نشدند چهار ورزشکار ایرانی بازداشتی در کره جنوبی را به ایران مسترد کنند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

روز ۲۱ خرداد، یکی از اعضای تیم ملی دوومیدانی ایران که نخستین‌بار ۱۰ روز پیش از آن در گفتگو با ایندیپندنت فارسی اسامی بازداشت‌شدگان به اتهام تعرض جنسی و سرقت در شهر گومی کره جنوبی و جزئیات این پرونده‌ها را افشا کرده بود، تایید کرد که نتیجه آزمایش‌های پزشکی سه ملی‌پوش متهم، مثبت گزارش شده است.

در ادامه مقام ارشد فدراسیون دوومیدانی ایران هم توضیح دادند که «بعد از مثبت اعلام شدن جواب آزمایش‌های دی‌ان‌ای و معاینه فیزیکی از امیر مرادی، حسین رسولی و مسعود کامران، حالا به نظر می‌رسد کار برای بازگشت آنان و آزادی از زندان کره جنوبی بسیار سخت‌تر شده و دیگر بعید می‌دانیم دست‌کم تا زمان تحمل بخشی از حکم سنگین احتمالی، به ایران بازگردند، مگر آنکه مقام‌های نظام بتوانند از طریق دیپلماتیک به این ملی‌پوشان کمک کنند».

در صورت اثبات جرم دست‌کم سه ورزشکار و مربی بازداشتی ایرانی و با توجه به قوانین قضایی کره جنوبی، پیش‌بینی می‌شود حسین رسولی، مسعود کامران و امیر مرادی، بین هفت تا ۳۰ سال حکم زندان دریافت کنند.

پیش از این، شروین اسبقیان، معاون وزیر ورزش و از اقوام مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهوری ایران، در یک گفتگوی تلویزیونی از دوومیدانی‌کاران متهم به تعرض به دختر کره‌ای در هتل شهر گومی، دفاع کرد و گفت: «این‌ها فرزندان ایران‌اند. مرتکب قصور، اشتباه و تخلف بزرگی شدند، اما پیگیری‌هایی انجام می‌گیرد که بتوانیم این افراد را به کشور برگردانیم.»

قوه قضاییه جمهوری اسلامی پیش از این در سال ۱۳۹۵، احسان حدادی، رئيس فدراسیون دوومیدانی جمهوری اسلامی، را به اتهام تعرض به یک زن ورزشکار ایرانی به تحمل ۱۰۰ ضربه شلاق، سه ماه حبس و تبعید به جنوب ایران محکوم کرده بود، اما او در نهایت در سایه ارتباطاتش با مقام‌های ارشد، توانست از تحمل شلاق و حبس رهایی یابد و حتی از تیرماه ۱۴۰۳ صندلی ریاست فدراسیون دوومیدانی را نیز تصاحب کند.

بیشتر از ورزش