تورم فزاینده و سیر صعودی قیمتها که طی سالهای اخیر در نظام اقتصادی جمهوری اسلامی به امری روزمره تبدیل شده، پس از جنگ با اسرائیل، شتابی نگرانکننده پیدا کرده است. با وجود مصوبه دولتی بازگشت قیمتها به قبل از جنگ، گزارشهای میدانی و رسمی از وضعیت بازار نشان میدهد که قیمت کالاهای اساسی بهشدت افزایش یافته و در این شرایط، نهتنها اقلامی مانند گوشت قرمز که حتی نان هم به کالایی نیمهلوکس تبدیل شده و افزایش بیش از ۵۰ درصدی قیمت آن بهطور مستقیم سفره اقشار کمدرآمد را هدف قرار داده است.
دولت جمهوری اسلامی با واگذاری اختیار تعیین قیمت نان به استانها، مقدمه چندنرخی شدن قیمت نان در نقاط مختلف ایران را فراهم کرد تا به این وسیله، در موضوع گرانی نان از خود سلب مسئولیت کرده باشد. طی هفتههای اخیر، قیمت نان در برخی استانها از جمله قم، خراسان رضوی، همدان و گیلان تا ۵۲ درصد افزایش یافت و آنطور که محمدجواد کرمی، رئیس کارگروه آرد و نان، اعلام کرده است، بهزودی نوبت به دیگر استانها نیز میرسد.
بر این اساس، قیمت نان دولتی به پنج هزار و ۲۰۰ تومان، سنگک ماشینی به چهار هزار و ۶۵۰ تومان، بربری به سه هزار و ۵۰۰ تومان، تافتون به هزار و ۹۰۰ تومان و لواش به ۹۲۰ تومان رسیده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
پیشتر اعلام شده بود که سهم تهران از میزان افزایش قیمت نان ۱۰۰ درصدی است؛ با این حال، اتحادیه نان سنتی تهران اعلام کرد که هنوز با این میزان افزایش قیمت موافقت نشده است. در صورت موافقت با درخواست نانوایان سنتی در تهران برای افزایش قیمت نان، قیمتها تا دو برابر افزایش مییابند و بهعنوان مثال نان بربری سه هزار و ۵۰۰ تومانی، هفت هزار تومان میشود.
البته این نرخها فقط مربوط به نانواییهای دولتی است و نرخ نان آزاد و غیرکارتی پیش از این و در مقاطع مختلف، افزایش یافته بود.
علاوه بر نان، برنج نیز در روزهای پس از جنگ، با شتابی فزاینده گران شد. هر کیلو برنج ایرانی که تا قبل از جنگ ۲۵۰ هزار تومان بود، با اعلام آتشبس به ۳۵۰ هزار تومان رسید. حالا دولتیها مدعیاند که با مداخله، قیمت برنج را پایین آوردهاند. در صورتی که بررسی بازار نشان میدهد میزان کاهش قیمت کمتر از ۳۰ هزار تومان است و قیمت برنج به قبل از جنگ بازنگشته و فاصله قیمتی با پیش از جنگ، همچنان حدود ۱۰۰ هزار تومان است.
به همین ترتیب، گوشت قرمز و مرغ نیز افزایش قیمت داشتهاند. گزارشهای میدانی حاکی از آن است که بهای یک کیلو گوشت قرمز گوسفندی، بر اساس نرخ دستوری دولت، ۷۴۰ هزار تومان است، اما واقعیت بازار با این قیمت تفاوت آشکار دارد و برخی بابت خرید یک کیلو گوشت، باید بیش از یک میلیون تومان پرداخت کنند.
غلامرضا نوری قزلجه، وزیر جهاد کشاورزی دولت چهاردهم، بهتازگی در توجیه قیمت افسارگسیخته گوشت، گفت: «باید پذیرفت که گوشت قرمز هیچگاه به قیمت گوشت مرغ نخواهد رسید. گوشت قرمز، گوشت قرمز است و طبیعتا نسبت به سایر منابع پروتئینی قیمت بالاتری دارد.»
سخنان این مقام دولتی واکنشهای زیادی در شبکههای اجتماعی داشت و برخی کاربران به این نکته اشاره کردند که وزیر کشاورزی وقتی خیلی راحت میگوید قیمت گوشت قرمز بالا است، دو واقع به میلیونها نفر این پیام را میدهد که آن را فراموش کنند.
نگاهی به قیمتهای روز نشان میدهد که قیمت مرغ نیز افزایشی چشمگیر داشته و در برخی استانها از کیلویی ۱۰۴ هزار تومان، به حدود ۲۰۰ هزار تومان رسیده است.
جمعبندی قیمتها از سه قلم کالای خوراکی نان، برنج و گوشت قرمز نشان میدهد تنها خرید یک عدد نان، یک کیلو برنج و نیم کیلو گوشت قرمز حدود یک میلیون تومان تمام میشود. ضمن اینکه دیگر اقلام خوراکی از حبوبات و لبنیات گرفته تا میوه و سبزی نیز از گرانیها بینصیب نماندهاند و گرانیها قدرت خرید مردم را بهشدت کاهش داده و سفره آنان را خالیتر کرده است. در چنین شرایطی مسئولان دولتی مدام ادعای تامین کالاهای اساسی را مطرح میکنند و میگویند هیچگونه کمبودی در بازار نیست.