نشست مجمع عمومی سازمان ملل در مورد افغانستان؛ آمریکا تعامل با طالبان را بیهوده خواند

جاناتان شرایر، نماینده ایالات متحده در سازمان ملل: چهار سال تعامل با طالبان هیچ بهبودی در وضعیت افغانستان ایجاد نکرده است

ترکیبی از عکس جاناتان شرایر، نماینده ایالات متحده با عکسی از نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مورد افغانستان‌ــ webtv.un.org

مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز دوشنبه ۱۶ تیر در نشستی با حضور نمایندگان کشورهای عضو، قطعنامه‌ای را تصویب کرد که در آن، از رژیم طالبان خواسته شده است حقوق بشر را رعایت کند، به قوانین بین‌المللی پایبند باشد و علیه سازمان‌های تروریستی مستقر در افغانستان اقدام کند.

این قطعنامه که بر تعامل با طالبان تاکید می‌کند، با ۱۱۶ رای موافق، دو رای مخالف و ۱۲ رای ممتنع به تصویب رسید. با این حال نماینده ایالات متحده با آن مخالفت کرد و تعامل با رژیم طالبان را بیهوده دانست. 

مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۲۰۲۲ نیز قطعنامه‌ای مشابه را تصویب کرد، اما نگرانی از ادامه انزوای افغانستان در نظم بین‌المللی، حضور گروه‌های تروریستی و افزایش فقر و بیکاری در این کشور که بستر سربازگیری برای گروه‌های افراطی را مهیا کرده، باعث نگرانی سازمان ملل متحد و نهادهای ناظر بر اوضاع افغانستان شده است.

سازمان ملل متحد در این قطعنامه تصریح کرد که به حمایت مداوم از افغانستان در مسیر بازسازی، ثبات، امنیت و و اقتصاد ادامه می‌دهد و از تلاش‌ها «برای ایجاد حکومتی فراگیر و مبتنی بر قانون اساسی» حمایت می‌کند.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این قطعنامه از رژیم طالبان به‌عنوان «نظامی که در تبعیض، جداسازی، بی‌احترامی به کرامت انسانی و حذف زنان و دختران نهادینه شده» یاد کرد و تاکید شد که زنان، فعالان حقوق بشر و منتقدان طالبان در افغانستان به‌شدت سرکوب می‌شوند.

مخالفت آمریکا از ادامه تعامل با طالبان

نمایندگان شماری از کشورها از جمله روسیه، چین، آلمان و پاکستان از تعامل با طالبان حمایت کردند، اما جاناتان شرایر، نماینده ایالات متحده، از ادامه تعامل جامعه جهانی با طالبان به‌شدت انتقاد کرد و گفت که «چهار سال تعامل هیچ بهبودی در وضعیت افغانستان ایجاد نکرد».

شرایر افزود: «ما نمی‌توانیم بدون بهبود وضعیت، با طالبان تعامل کنیم و نباید به آن‌ها به‌رغم ناکامی‌هایشان، جایزه دهیم.» او مخالفت ایالات متحده با قطعنامه سازمان ملل درباره افغانستان را اعلام کرد و گفت این سند بر تعامل با طالبان تاکید دارد، در حالی که طالبان نه پاسخگو بوده‌اند و نه به خواسته‌های بین‌المللی احترام گذاشته‌اند.

شرایر گفت: «نمی‌توان هم‌زمان از طالبان حمایت کرد و انتظار داشت که آن‌ها حقوق افغان‌ها را رعایت کنند.» او روند نشست‌های دوحه را نیز بی‌نتیجه دانست و گفت طالبان صرفا بر اساس شرایط خود در آن شرکت کرده‌اند.

نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مورد افغانستان، هفتم ژوئیه ۲۰۲۵-webtv.un.org
 

شرایر از جمهوری اسلامی ایران هم به‌ دلیل حمایت از قطعنامه‌ای که تعامل با طالبان را تشویق می‌کند، به‌شدت انتقاد کرد و گفت تهران به‌طور نگران‌کننده‌ای نقشی مخرب در منطقه دارد.

نماینده ایالات متحده در سازمان ملل متحد همچنین هشدار داد که طالبان باید «دیپلماسی گروگان‌گیری» را برای همیشه کنار بگذارند و شهروندان آمریکایی از جمله محبوب‌شاه حبیبی را آزاد کنند. 

در نشست مجمع عمومی سازمان ملل، نماینده آلمان از تعامل با رژیم طالبان حمایت و استدلال کرد که برای تعامل با طالبان هیچ جایگزینی وجود ندارد. او با اشاره به مشارکت فعال کشورش در روند دوحه به رهبری سازمان ملل، تاکید کرد که برلین آماده همکاری عملی با مقا‌م‌های طالبان، از جمله در زمینه بازگشت امن پناهندگان افغان، است. 

در همین حال نصیر احمد فایق، نماینده افغانستان و از دیپلمات‌های دولت جمهوری که سرپرستی کرسی افغانستان در سازمان ملل را بر عهده دارد، گفت که افغانستان از اوت ۲۰۲۱ در عرصه‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و حقوق بشری با افول شدیدی مواجه شده است. او تاکید کرد: «سیاست‌های طالبان حکومت اقتدارگرا را تحکیم و تبعیض سازمان‌یافته به‌ویژه علیه زنان و دختران را نهادینه کرده است.» 

فایق افزود: «افغانستان تنها کشوری در جهان است که در آن دختران به‌طور رسمی از تحصیل در دوره‌های متوسطه و عالی محروم‌اند.»

نماینده ازبکستان هم که کشورش روابط نزدیکی با رژیم طالبان دارد، از تعامل با طالبان حمایت کرد و گفت: «نباید اجازه دهیم افغانستان بیشتر منزوی شود، زیرا سرنوشت میلیون‌ها انسان در خطر است.»

نماینده قطر هم با اشاره به نقش کشورش در تسهیل روند صلح دوحه که به توافق ۲۰۲۰ میان ایالات متحده و طالبان انجامید، یادآور شد که قطر همچنان میزبان این روند به رهبری سازمان ملل است و برای تعامل جامعه جهانی با افغانستان سکویی بی‌طرف فراهم کرده است.

قطر هفته گذشته نیز میزبان نشستی با حضور نمایندگان طالبان و فرستادگان ویژه کشورها در امور افغانستان با میزبانی سازمان ملل متحد بود. در این نشست مقام‌های سازمان ملل متحد و نمایندگان کشورها درباره راه‌های تعامل با طالبان، حمایت از این گروه در مبارزه با مواد مخدر و تروریسم صحبت کردند. 

بیشتر از جهان