مظنون افغان پرونده جاسوسی برای جمهوری اسلامی در اروپا کیست؟

علی‌حسن سروری متولد شهرستان بهسود استان میدان وردک است و نزدیک به ۲۰ سال است که در دانمارک زندگی می‌کند

علی‌حسن سروری در ماه مه ۲۰۲۴ در مشهد، ایران‌ــ ارسالی به ایندیپندنت فارسی

پلیس آلمان و دانمارک با همکاری اطلاعاتی موساد، در ۲۶ ژوئن، یک مرد افغان‌تبار دانمارکی را در شهر آرهوس، در غرب این کشور، بازداشت کردند که متهم است که از مراکز اسرائیلی و یهودی در اروپا، به‌ویژه در آلمان، برای نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، عکس، شواهد و جزئیات تهیه کرده است.

این فرد که متولد افغانستان است، به آلمان منتقل و اکنون در آن کشور در بازداشت است. پلیس آلمان از او تنها با نام «علی.س» یاد کرده و در هیچ‌ یک از بیانیه‌های نهادهای امنیتی و قضایی آلمان، نام و مشخصات کامل این فرد ذکر نشده است.

علی‌حسن سروری، از حدود ۲۰ سال پیش در دانمارک زندگی می‌کند و سرگرم فعالیت‌ اقتصادی است-ارسالی به ایندیپندنت فارسی
 

با این‌ حال، منابع مطلع به ایندیپندنت فارسی گفتند که مرد مظنون به جاسوسی برای نیروی قدس سپاه پاسداران حاجی علی‌حسن سروری، ۵۵ ساله و متولد شهرستان بهسود استان میدان وردک افغانستان است که نزدیک به ۲۰ سال است در دانمارک زندگی می‌کند.

یکی از نزدیکان این شخص گفت: «علی‌حسن سروری سرگرم فعالیت‌های اقتصادی بود و در میان جامعه مهاجران افغان مقیم دانمارک، چهره‌ای مردمی و خیرخواه شناخته می‌شود.» این منبع از روابط و همکاری علی‌حسن سروری با نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی ایران اظهار بی‌اطلاعی کرد، اما گفت که او به‌صورت مرتب به ایران سفر می‌کرد.

یک منبع دیگر هم گفت علی‌حسن سروری در جریان جنگ داخلی دهه ۱۹۹۰ در افغانستان، عضو حزب وحدت به رهبری عبدالعلی مزاری بود. بر اساس تصاویری که علی‌حسن سروری از سفرهایش به افغانستان تا پیش از بازگشت طالبان به قدرت، در فیس‌بوک منتشر کرده، او بارها با محمد محقق، رهبر حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان، در کابل دیدار کرده است. با این حال مشخص نیست که سروری با این حزب سیاسی که تا پیش از فروپاشی دولت جمهوری بخشی از ساختار سیاسی حکومت بود، همکاری رسمی داشته است یا خیر.

 

علی‌حسن سروری، با محمد محقق، رهبر حزب اسلامی مردم افغانستان- مه ۲۰۲۱، کابل، افغانستان- فیسبوک علی‌حسن سروری
 

بر اساس گزارش‌های منتشرشده در رسانه‌های آلمانی از جمله بیلد و اشپیگل، نهادهای امنیتی آلمان و دانمارک، از مدت‌ها پیش فعالیت‌های علی‌حسن سروری را زیر نظر داشته و سفرهای او به کشورهای مختلف از جمله آلمان، ترکیه و ایران را رصد کرده‌اند. این نهادها همچنین مکالمات تلفنی علی‌حسن سروری با یک افسر نیروی قدس سپاه پاسداران در اوایل سال ۲۰۲۵ را شنود کرده‌اند که در آن، برای تهیه عکس و ویدیو از اماکن متعلق به اسرائیل و یهودیان در اروپا، به‌ویژه در آلمان، دستورهایی دریافت می‌کند.

روزنامه بیلد نوشت که علی‌حسن سروری همراه با همسر و فرزندانش در روزهای ۳ تا ۵ ژوئن ۲۰۲۵ از دانمارک به برلین رفتند و از ۱۰ مکان مختلف، از جمله انجمن آلمانی‌اسرائیلی واقع در مرکز برلین، شورای اخلاق آلمان و یک رستوران اسرائیلی، عکس و ویدیو تهیه کردند. 

بر اساس گزارش این روزنامه، سروری پس از تهیه این عکس‌ها و ویدیوها، به ترکیه سفر کرد تا اطلاعاتش را در اختیار افرادی که از آنان دستور دریافت کرده بود، بگذارد. او ۲۲ ژوئن به دانمارک بازگشت و چند روز بعد، بازداشت شد.

آخرین مطلب منتشرشده در فیس‌بوک او مربوط به روز پنجشنبه ۲۶ ژوئن است؛ روزی که رسانه‌های آلمانی از بازداشت او خبر دادند. در این مطلب، علی‌حسن عکس‌هایی از خود، همسر و دخترانش منتشر کرده و نوشته بود که سه تن از دخترانش از مدرسه فارغ‌التحصیل شده‌اند.

در همین حال، رسانه اسرائیلی وای‌نت‌نیوز در گزارشی نوشت که موساد در عملیات ردیابی و بازداشت علی‌حسن سروری نقش داشته و در این زمینه اطلاعاتی را در اختیار نهادهای امنیتی دانمارک و آلمان گذاشته است. این رسانه به نقل از مقام‌های آلمانی افزود یکی از اهدافی که علی‌حسن سروری از آن عکاسی کرد، دفتر شورای مرکزی یهودیان آلمان و محل اقامت یوزف شوستر، رئیس این نهاد، بود.

 

یوزف شوستر در یادداشتی که در وب‌سایت شورای مرکزی یهودیان آلمان منتشر شد، بازداشت «جاسوس مظنون وابسته به رژیم تروریستی جمهوری اسلامی» را زنگ خطری آشکار دانست و افزود: «این فرد ظاهرا از مدت‌ها پیش زیر نظر سازمان اطلاعاتی دانمارک و اداره حفاظت قانون اساسی ما بود و من از همه نهادهای مسئول به‌خاطر تلاش آن‌ها و این دستگیری موفق تشکر می‌کنم.»

یوزف شوستر همچنین گفت که «بازوی ترور رژیم ملاها» تا آلمان و اروپا نیز رسیده است و دولت فدرال آلمان نباید تنها به هوشیاری بسنده کند، بلکه باید فعالانه به‌صورت سیاسی علیه رژیم جمهوری اسلامی وارد عمل شود.

یک هفته پس از بازداشت علی‌حسن سروری در دانمارک و استرداد او به آلمان، وزارت خارجه آلمان مجید نیلی احمدآبادی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در برلین را احضار و به او اعلام کرد که هیچ‌گونه تهدیدی علیه زندگی یهودیان در آلمان تحمل نخواهد شد.

دادستانی فدرال آلمان اعلام کرده که پرونده علی‌حسن سروری «بر اساس یافته‌های سرویس اطلاعات داخلی آلمان» تشکیل شده و قرار است او در دادگاه حاضر شود. علی‌حسن متهم است که با دریافت دستور از نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، درباره مناطق یهودی‌نشین و افراد خاص یهودی در برلین اطلاعات جمع‌آوری کرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

گاردین در گزارشی نوشت که این مرد متهم است که «در حال آماده‌سازی برای اجرای فعالیت‌های اطلاعاتی بیشتر در آلمان، از جمله حملات تروریستی علیه اهداف یهودی» بوده است.

یوهان وادفول، وزیر خارجه آلمان، در واکنش به بازداشت علی‌حسن سروری گفت که اگر اتهامات او تایید شود، «یک‌ بار دیگر نشان خواهد داد که جمهوری اسلامی تهدیدی برای یهودیان در سراسر جهان است». استفانی هوپیگ، وزیر دادگستری آلمان، هم این عملیات را «اقدامی شوکه‌کننده» خواند و در بیانیه‌ای افزود: «حفاظت از زندگی یهودیان از بالاترین اولویت‌های دولت آلمان است.»

هنوز اتهامات واردشده به علی‌حسن سروری در دادگاه تایید نشده و پاسخ او به این اتهام‌ها نیز روشن نیست، با این حال نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، پیش‌تر نیز از افغان‌ها برای فعالیت‌های اطلاعاتی و نظامی استفاده کرده است. لشکر فاطمیون با حدود ۳۰ هزار جنگجو که در جنگ داخلی سوریه نقش برجسته‌ای داشتند، از مهاجران افغان مقیم ایران تشکیل شده بود.