ویتکاف: توافق با جمهوری اسلامی برای توقف غنی‌سازی قابل دستیابی است

نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه بار دیگر تاکید کرد که دونالد ترامپ «چهره خاورمیانه را تغییر می‌دهد»

هم‌زمان با سفر بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، به آمریکا برای دیدار با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، درباره اینکه چنین دیداری چه پیامدها و دستاوردهایی خواهد داشت، پیش‌بینی‌های مختلفی مطرح می‌شود.

به گزارش وای‌نت، استیو ویتکاف، فرستاده ویژه ایالات متحده در امور خاورمیانه، درباره نتایج دیدار نتانیاهو و ترامپ ابراز خوش‌بینی کرده و گفته است که دستاوردهای آن را می‌توان در چند جنبه جداگانه در نظر گرفت.

ویتکاف که پیش از این با چندین بار مقام‌های جمهوری اسلامی بر سر برنامه هسته‌ای تهران دیدار کرده، گفت که امیدوار است «توافق با جمهوری اسلامی برای توقف غنی‌سازی قابل دستیابی باشد». او که در گردهمایی جامعه یهودیان در همپوتنز سخنرانی می‌کرد، اطمینان داد که ترامپ «چهره خاورمیانه را تغییر خواهد داد».

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

فرستاده ویژه ایالات متحده در امور خاورمیانه در عین حال حمایت تزلزل‌ناپذیر رئیس‌جمهوری آمریکا از اسرائیل را تکرار و خاطرنشان کرد که ترامپ از زمان بازگشت به قدرت در ژانویه، سه بار نتانیاهو را به کاخ سفید دعوت کرده است.

ویتکاف تاکید کرد که در سه جبهه «خوش‌بین» است: آتش‌بس در غزه، توافق با جمهوری اسلامی برای توقف غنی‌سازی اورانیوم و گسترش پیمان ابراهیم به کشورهای جدید از جمله سوریه و لبنان.

مذاکرات پیشین نمایندگان آمریکا و جمهوری اسلامی ایران پیش از این به دلیل اختلاف نظر بر سر غنی‌سازی اورانیوم، بی‌نتیجه ماند و پس از جنگ ۱۲ روزه اسرائیل با جمهوری اسلامی، دور جدیدی از این دیدارها برگزار نشد.

به باور برخی کارشناسان و بر اساس ارزیابی‌های انجام‌گرفته در اورشلیم و واشینگتن، کارزار علیه برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران موفقیت‌آمیز بوده و اکنون تهران در موقعیتی قرار گرفته است که برای پذیرش شروط مدنظر مذاکره‌کنندگان آمریکایی احتمال بیشتری وجود دارد.

دونالد ترامپ هم روز یکشنبه اعلام کرد که در دیدار روز دوشنبه با بنیامین نتانیاهو در کاخ سفید، موضوع «توافق دائمی» با جمهوری اسلامی یکی از محورهای گفتگو خواهد بود. او تاکید کرد که تهران باید «از همه آن چیزهایی که شما به‌خوبی می‌دانید چیست» دست بکشد.

ترامپ روز جمعه بار دیگر حمله اخیر آمریکا به تاسیسات هسته‌ای جمهوری اسلامی را «یکی از موفق‌ترین حملات نظامی تاریخ» توصیف کرد. او در مراسم بزرگداشت سالروز استقلال آمریکا گفت: «دو هفته پیش، خلبانان خارق‌العاده نیروی هوایی ما یکی از موفق‌ترین حملات نظامی تمام تاریخ را انجام دادند: عملیات چکش نیمه‌شب. واقعا یک چکش بود.»

رئیس‌جمهوری آمریکا جمعه‌شب در هواپیمای ویژه ریاست‌جمهوری هم به خبرنگاران گفت که برنامه هسته‌ای تهران به عقب رانده شده، اگرچه ایران ممکن است آن را در مکانی دیگر از سر بگیرد.

ترامپ همچنین در این مورد که جمهوری اسلامی هنوز توقف غنی‌سازی را نپذیرفته، گفت که اگر تهران با بازرسی برنامه هسته‌ای‌ خود یا توقف غنی‌سازی اورانیوم موافقت نکرد، باید ببینیم چه پیش می‌آید.

ترامپ پیش‌تر هم گفته بود که قصد دارد در دیدار با نتانیاهو در کاخ سفید برای موفقیت‌ها درباره جمهوری اسلامی جشن کوچکی بگیرد.

در همین حال بدر عبدالعطی، وزیر خارجه مصر روز یکشنبه ۱۵ تیر و در ادامه رایزنی‌های برای بازگشت جمهوری اسلامی به مذاکرات هسته‌ای و تثبیت آتش‌بس با اسرائیل، با شاهزاده فیصل بن فرحان، وزیر خارجه عربستان سعودی، گفتگو کرد. این مکالمه تلفنی در ادامه تلاش‌های مصر برای کاهش تنش و بازگرداندن ثبات به منطقه پرآشوب و جنگزده خاورمیانه به شمار می‌رود.

وزیر خارجه مصر هفته گذشته با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، استیو ویتکاف، نماینده ویژه دونالد ترامپ در خاورمیانه، ژان نوئل بارو، وزیر خارجه فرانسه، و بدر البوسعیدی، وزیر خارجه عمان، هم گفتگو کرده بود.

از زمان حمله حماس به اسرائیل و آغاز جنگ در غزه، مصر یکی از میانجی‌گران اصلی برای برقراری آتش‌بس بود.

چنین تلاش‌هایی در حالی انجام می‌شود که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز جمعه اعلام کرد گروهی از بازرسان این سازمان برای بازگشت به مقر آژانس در وین تهران را ترک کرده‌اند.

حساب آژانس در شبکه اجتماعی ایکس با انتشار این خبر اعلام کرد: «رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، بر اهمیت حیاتی ادامه و تعمیق گفتگوهای این نهاد با جمهوری اسلامی تاکید کرده است. او این مذاکرات را کلید اصلی ازسرگیری نظارت‌های ضروری و راستی‌آزمایی فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی در کوتاه‌ترین زمان ممکن می‌داند.»

مسعود پزشکیان روز چهارشنبه اجرایی شدن قانون تعلیق همکاری با آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای را اعلام و ابلاغ کرد. این ابلاغ در حالی صورت می‌گیرد که چند روز پیش از آن، رافائل گروسی، اعضای گروه ۷ و اتحادیه اروپا خواستار همکاری تهران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی شدند.

در واکنش به این موضوع، گیدعون سعار، وزیر خارجه اسرائیل، در پیامی شدیداللحن در شبکه اجتماعی ایکس، این اقدام جمهوری اسلامی را معادل «نقض کامل تعهدات هسته‌ای بین‌المللی» توصیف کرد.