ناوهای آمریکایی چندین موشک بالیستیک جدید جمهوری اسلامی را سرنگون کردند

پیش از این تایید شده بود که کشتی‌های آمریکایی به پدافند هوایی اسرائیل کمک می‌کنند، اما مشخص نبود به هدفی اصابت کرده‌اند یا نه

نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا در گزارش جدیدی تایید کرد که ناوهای این کشور در طول هفته‌های گذشته چندین موشک بالیستیک جمهوری اسلامی ایران را که به سمت اسرائیل پرتاب شده بودند، رهگیری کردند.

به گزارش بیزینس اینسایدر، در این گزارش جدید، جزئیات تازه‌ای از دفاع ایالات متحده از اسرائیل به اشتراک گذاشته شده است. البته پیش از این تایید شده بود که کشتی‌های آمریکایی به پدافند هوایی اسرائیل کمک می‌کنند، اما مشخص نبود هدفی را هم ساقط کرده‌اند یا نه.

اسرائیل از ۲۳ خرداد (سیزدهم ژوئن) عملیات نظامی جدیدی علیه جمهوری اسلامی آغاز کرد و تهران در مقابل، با موجی از حملات موشکی به تل‌آویو پاسخ داد. در بحبوحه درگیری‌های جمهوری اسلامی و اسرائيل، نیروی دریایی ایالات متحده پنج ناوشکن کلاس آرلی برک خود را برای پشتیبانی به شرق مدیترانه منتقل کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این ناوشکن‌ها به نام‌های یواس‌اس توماس هادنر، یواس‌اس آرلی برک، یو‌اس‌اس سالیوانز، یواس‌اس اسکار آستین و یواس‌اس پاول ایگناتیوس، به رهگیرهای پیشرفته‌ای‌ مجهزند که به طور خاص برای دفاع از موشک‌های بالیستیک طراحی شده‌اند.

نیروی دریایی ایالات متحده در بیانیه‌ای که روز یکشنبه منتشر شد، اعلام کرد که این ناوشکن‌ها از ۱۴ ژوئن تاکنون «چندین» موشک بالیستیک ایرانی را رهگیری کرده‌اند. البته مشخص نیست ناوشکن‌ها از کدام رهگیرها علیه موشک‌های جمهوری اسلامی استفاده کرده‌اند و پاسخ به جزئیات بیشتر در این زمینه به فرماندهی مرکزی ایالات متحده که بر عملیات خاورمیانه نظارت دارد، ارجاع داده شده است.

کشتی‌های جنگی نیروی دریایی آمریکا در آوریل و اکتبر ۲۰۲۴ هم برای دفاع از اسرائیل در برابر حملات موشکی گسترده جمهوری اسلامی چندین رهگیر اس‌ام‌ــ۳ (SM-3) شلیک کردند.

موشک اس‌ام‌ــ ۳ عنصری مهم از سیستم رزمی نیروی دریایی آمریکا است که در برخی ناوشکن‌ها مستقر شده است. به گفته مقام‌های نظامی آمریکا، اس‌ا‌م‌ــ۳ در انواع مختلفی تولید می‌شود که می‌تواند در پایین‌ترین حالت ۱۰ میلیون دلار و در بالاترین حالت نزدیک به ۳۰ میلیون دلار هزینه داشته باشد.

تحلیلگران اشاره کرده‌اند که ذخایر اس‌ا‌م‌ــ۳ نیروی دریایی در خاورمیانه در حال اتمام است و ابراز نگرانی کرده‌اند که بدون تدابیر لازم برای جایگزینی آن، در صورت بروز یک درگیری در اقیانوس آرام، ممکن است برای نیروی دریایی ایالات متحده مشکل‌ی ایجاد شود. چین یکی از نگرانی‌های اصلی در این زمینه است، زیرا زرادخانه بزرگی از موشک‌های بالیستیک دارد.

اس‌ا‌م‌ــ۳ تنها موشک رهگیر نیست که نیروی دریایی ایالات متحده در خاورمیانه از آن استفاده می‌کند. کشتی‌های جنگی آمریکایی صدها اس‌ا‌م‌ــ۲ (SM-2) و اس‌ا‌م‌ــ۶ (SM-6) هم برای دفاع در برابر حملات شورشیان حوثی یمن تحت حمایت جمهوری اسلامی شلیک کرده‌اند.

برنامه‌ریزان نظامی ایالات متحده گفته‌اند که یکی از چالش‌های درگیری دریای سرخ اجبار به استفاده از رهگیرهای گران‌قیمت برای شکست دادن پهپادهای ارزان‌قیمت حوثی‌ها است. آن‌ها خواهان حفظ موشک‌های پیشرفته‌ برای مقابله تهدید‌هایی جدی‌تری از پهپادها، شدند.

پیش از این سی‌ان‌ان در گزارشی بر اساس داده‌های ارتش اسرائیل و تحلیل کارشناسان، نوشت که جمهوری اسلامی در ۱۴ ماه گذشته حدود ۷۰۰ موشک بالیستیک میان‌برد (MRBM) به سمت اسرائیل شلیک کرده و چیزی بین ۳۰۰ تا هزار و۳۰۰ موشک از این نوع در انبارش باقی مانده که این موجودی باقی‌مانده نیز در حملات هوایی شدید اسرائیل هدف قرار گرفته است.

بنا بر اعلام ارتش اسرائیل، در این مدت دست‌کم یک‌سوم پرتابگرهای زمین‌به‌زمین جمهوری اسلامی که برای شلیک این موشک‌ها استفاده می‌شدند، منهدم شده‌اند.

به رغم ادعاهای جمهوری اسلامی مبنی بر توان نظامی بالا، ارتش اسرائيل اعلام کرده که جمهوری اسلامی در طول این جنگ حدود ۵۵۰ موشک بالیستیک و یک هزار پهپاد به سمت اسرائیل شلیک کرد که پدافند هوایی اسرائیل و آمریکا بیشتر موشک‌ها را رهگیری کردند. دقت این رهگیری حدود ۹۰ درصد گزارش شده که تقریبا مشابه نرخ رهگیری در حملات آوریل و اکتبر ۲۰۲۴ جمهوری اسلامی به اسرائیل است.

در این بررسی اشاره شده که دست‌کم ۳۱ موشک بالیستیک به مناطق پرجمعیت یا زیرساخت‌های حیاتی، از جمله یک نیروگاه در جنوب اسرائیل، یک پالایشگاه نفت در حیفا و یک دانشگاه در مرکز اسرائیل اصابت کرده است و ده‌ها موشک هم بدون ایجاد خساراتی قابل‌توجه، به زمین‌های خالی برخورد کردند.

در مورد پهپادها که کندتر حرکت می‌کنند، اما ردیابی آن‌ها دشوارتر است، نیز نرخ رهگیری بسیار بالا گزارش شده است و گفته می‌شود بیشتر آن‌ها حتی نتوانستند به مرزهای اسرائیل برسند.

طبق اعلام ارتش اسرائيل، نیروی هوایی این کشور با جت‌های جنگنده، هلی‌کوپترها و سیستم‌های دفاع هوایی زمینی، نیروی دریایی و گردان ۵۱۱۴ با ابزارهای جنگ الکترونیکی، تقریبا ۹۹ درصد پهپادهایی را که تهدیدی برای اسرائیل ایجاد کرده بودند‌ (حدود ۵۰۰ پهپاد‌) رهگیری کرد و فقط یک پهپاد به یک منطقه پرجمعیت برخورد و خسارات سنگینی وارد کرد، اما هیچ زخمی به جا نگذاشت.