رسانههای داخلی روز یکشنبه ۸ تیر خبر دادند که پس از ایران خودرو، شرکت سایپا نیز با کسب مجوز رسمی از دولت مسعود پزشکیان، قیمت انواع محصولاتش را ۱۵ درصد افزایش داده است.
این در حالی است که روز ۲۰ خرداد امسال نیز، بهرغم تکذیب وزارت صمت جمهوری اسلامی، ایران خودرو و سایپا با انتشار اطلاعیههایی اعلام کردند که، بنا بر مصوبه هیئتمدیرهشان، نرخ رسمی محصولاتشان را مجددا گران کردهاند. قیمت محصولات شرکتهای خودروساز ایرانی طی یک سال گذشته بهطور میانگین هر ۲۰ روز یک بار افزایش داشته است.
اکنون فعالان بازار خودرو در ایران میگویند از امروز قیمت فروش ساینا، ارزانترین خودرو ایرانی و محصول سایپا، بهصورت ثبتنامی در محل کارخانه به بیش از ۴۵۰ میلیون تومان و در بازار آزاد به بیش از ۵۰۰ میلیون تومان رسیده است و قیمت شاهین پلاس اتوماتیک هم از یک میلیارد تومان فراتر رفته است.
این وضعیت حتی واکنش روزنامه دولتی ایران را برانگیخته است، به طوری که میپرسد: «آیا واقعا در شرایط فعلی حتی با مجوز، وقت ابلاغ و اعلام افزایش قیمت بود؟ در شرایطی که وضعیت بازار خودرو نامشخص است و مردم در شرایطی سخت و فشارهای بعد از فاجعه تجاوز اسرائیل به خاک ایران به سر میبرند، واقعا افزایش قیمت توجیه دارد؟»
مدیران دو شرکت خودروسازی بزرگ ایران میگویند که افزایش پیاپی قیمت خودرو با هدف «بازنگری و تعدیل قیمتها متناسب با شرایط فعلی بازار و جبران بخشی از هزینههای فزاینده تولید و مواد اولیه» انجام شده است. با این حال منتقدان میپرسند در شرایطی که درآمد کارگران و کارمندان در طول یک سال تغییری نمیکند و افزایش حقوقها بسیار کمتر از نرخ واقعی تورم است، شهروندان ایرانی چگونه توان خرید خودرو یا حتی حفظ خودروهای فعلی خود را با توجه به جهش همزمان قیمت لوازم یدکی خواهند داشت؟
درگیری نظامی جمهوری اسلامی و اسرائیل در روزهای گذشته، یکی از اصلیترین دلایل جهش چشمگیر قیمت انواع محصولات و اقلام اساسی در ایران ازجمله خودرو معرفی میشود.
خودروسازهای دولتی مدعیاند که در شرایط فعلی و بحرانی اقتصاد ایران، با افزایش هزینههای تولید، حقوق کارگران و هزینههای تولید قطعات مواجهاند، اما روزنامه ایران در پاسخ به این دلایل مینویسد: «وقتی بحران هست، انتظار فداکاری از همه است، نه فقط مردم، که در این شرایط به مصرفکننده فشار وارد شود. شرکتها با وجود حمایتهای دولتی، تعرفههای گمرکی و انحصار در بازار، نهتنها کیفیت محصولات خود را بالا نبرده، بلکه حالا با این افزایش قیمت، مستقیما مردم را تحت فشار قرار میدهند. در شرایطی که مردم تحت شدیدترین فشارهای اقتصادی هستند، شرکت سایپا با افزایش ۱۵ درصدی قیمت محصولات خود عملا نمک روی زخم مردم پاشید.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
نگاهی به قیمتها در بازار خودرو ایران نشان میدهد که تا پیش از افزایش ۱۵ درصدی قیمتها در روز جاری، ساینا دندهای بنزینی به ۵۲۵ میلیون تومان رسیده بود، قیمت کوئیک دندهای از ۵۱۰ میلیون تومان عبور کرده بود، شاهین دندهای بیشتر از ۹۰۰ میلیون تومان معامله میشد و شاهین اتوماتیک نیز با افزایش یک میلیارد و ۵۰ میلیون تومان قیمتگذاری شده بود. همچنین شاهین پلاس تا پیش از امروز به یک میلیارد و ۳۳۰ میلیون تومان رسیده بود.
در همین حال دنا پلاس ششدنده با افزایش ۱۰ میلیون تومانی در روز جاری به یک میلیارد و ۱۰ میلیون تومان رسیده است، قیمت پژو ۲۰۷ با موتور تییو۳ از ۷۸۰ میلیون تومان رد شد و همین خودرو با موتور تییو۵ بیش از ۸۵۹ میلیون تومان به فروش میرسد.
از سوی دیگر، فعالان بازا خودرو در ایران به ایندیپندنت فارسی میگویند تارا دندهایV1 پلاس با ۳۰ میلیون تومان افزایش در یک روز به یک میلیارد تومان رسیده است، قیمت تارا اتوماتیک V4 رشد ۲۵ میلیون تومانی را در ۲۴ ساعت ثبت کرد و به یک میلیارد و ۲۴۵ میلیون تومان رسید و ریرا توربو۶ نیز از یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان عبور کرد.
در چنین شرایطی، بسیاری از کارشناسان اقتصادی هشدار میدهند که ادامه روند گرانی افسارگسیخته خودرو، آن هم بدون بهبود کیفیت و امکان رقابتپذیری و شفافیت در قیمتگذاری، نهتنها بازار خودرو ایران را بیش از پیش از دسترس طبقه متوسط خارج میکند، که به یکی از نمادهای آشکار بحران ساختاری در اقتصاد جمهوری اسلامی تبدیل میشود، اقتصادی که بار هزینههای ناکارآمدی، تحریم و جنگطلبی را بیوقفه بر دوش مردم میگذارد.