گروه «سرایا انصار السنه» در سوریه؛ وحشت‌آفرینی به سبک داعش

سران این گروه با احمد‌الشرع هم مخالفند و هدفشان را نابودی دروزی‌ها، علوی‌ها و کردهای سوریه می‌دانند

تیراندازی یکی از نیروهای ارتش سوریه به سمت شورشی‌ها در غرب این کشور/AFP

رسانه النهار العربی با انتشار گزارشی، فعالیت‌های گروهی موسوم به «سرایا انصار السنه» (سربازان حامی اهل سنت) را که در سوریه وحشت‌آفرینی می‌کنند و گروه‌های دینی و قومی را تحت فشار می‌گذارند، تشریح کرد.

بر اساس گزارش این نشریه، سرایا انصار السنه یک نهاد جدید به شمار می‌رود که به دلیل تعهد آشکارش به مبارزه و انتقام‌جویی از سایر گروه‌های مذهبی، به‌ویژه علوی‌ها، با این توجیه که آن‌ها «کافر» و «مشرک» هستند، در سراسر سوریه، به‌ویژه در امتداد سواحل این کشور، ترس و وحشت بسیاری ایجاد کرده است.

این گروه در عین حال موفق شده است مخفی بماند، زیرا هیچ ساختار شناخته‌شده‌ یا محل استقرار مشخصی ندارد؛ تا جایی که اگر فعالیت‌های این گروه در شبکه‌های اجتماعی، به ویژه در تلگرام، نبود، شاید هیچ‌کس نامش را هم نشنیده بود. البته این ابهام در مورد اصل وجود این گروه هم شک و تردید ایجاد کرده و موجب شده است روایت‌های متفاوتی دراین‌باره مطرح شود. چنانچه برخی آن‌ها را یک «گروه مستقل» می‌دانند که جداگانه عمل می‌کند، در حالی که دیگران آن را «بازوی دولت» می‌دانند که برای ترساندن مخالفان، بدون مسئولیت‌پذیری بابت اعمالش، استفاده می‌شود؛ مانند اعضای «شبیحه» در دوران حکومت رژیم بشار اسد که سرنگون شد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

با این حال نشریه النهار نوشت که توانسته است از طریق تلگرام با یکی از برجسته‌ترین رهبران سرایا انصار السنه گفتگو کند. در این گفتگو، شیخ ابوالفتح الشامی، مسئول بخش شریعت این سازمان، نه‌تنها وجود و گسترش این سازمان را تایید کرد، بلکه افزود که تاسیس این گروه به پیش از سقوط رژیم اسد برمی‌گردد و شرایط فعلی فرصت را برای گسترش نفوذ آن فراهم کرده است.

شیخ الشامی همچنین تایید کرد که این گروه در کشتارهای مناطق ساحلی سوریه مشارکت داشت و آنچه را رخ داد، «قطره‌ای از دریا» دانست و تهدید کرد که در این مرحله، اقلیت‌های مذهبی در صدر اولویت‌های گروه قرار دارند.

کشتار جمعی علویان سوریه در سال ۲۰۲۵ عمدتا در مناطق ساحلی سوریه رخ داد. به گزارش دیده‌بان حقوق بشر سوریه، در این کشتار، ۵۲ نفر از علویان در شهرهای المختاریه و الشیر در حومه لاذقیه اعدام شدند.

در ادامه گزارش النهار، آمده که اگرچه سرایا انصار السنه در هفته‌های اخیر چندین فتوا صادر و احمد الشرع، رئیس‌جمهوری موقت سوریه، هیئت تحریرالشام و همه کسانی را که با آن‌ها می‌جنگند، کافر خوانده، اعلام کرده است که در این مرحله به رویارویی نظامی با الشرع و گروهش نیازی نمی‌بیند، مگر در موارد کاملا ضروری و معتقد است که در حال حاضر باید بر اقلیت‌های مذهبی و مناطق نفوذ آن‌ها تمرکز کرد.

به نظر می‌رسد تمرکز اصلی سرایا انصار السنه بر مناطق علوی‌نشین در حومه حما و حمص‌ــ آن‌طور که در فتواهایشان آمده‌ــ صرفا معطوف به «مبارزه با کفر» نیست، بلکه بخشی از طرح ایجاد جای پایی در مناطق روستایی دور از کنترل هیئت تحریرالشام است و آن‌ها در واقع درصدد آماده‌سازی برای مرحله‌ بعدی‌اند که احتمالا رویارویی نظامی با نیروهای دولتی خواهد بود.

علاوه بر این، طبق بیانیه‌ای که این گروه منتشر کرد، حضور در حومه حمص به سرایا انصار السنه برای رسیدن به مرز لبنان یک مزیت جغرافیایی می‌دهد و راه را برای ورود احتمالی آن‌ها به لبنان هموار می‌کند.

نام این گروه اولین بار اول فوریه، طی حمله‌ای به شهری در حومه حما، مطرح شد. در آن حمله حدود ۱۵ غیرنظامی کشته و صدها نفر از اهالی این شهر که بعدها از حضور علویان خالی شد، مجبور به فرار شدند. با این حال، الشامی در گفتگو با النهار تایید کرد که سرایا انصار السنه پیش از این تاریخ وجود داشته و پیش از سقوط رژیم بشار اسد، دور از چشم دستگاه امنیت عمومی، در ادلب تاسیس شده است.

الشامی تایید کرد که اعضای سرایا انصار السنه پیشینه‌های متنوعی دارند. برخی از آن‌ها از هیئت تحریرالشام جدا شده‌اند، برخی دیگر از جناح‌های مختلف‌ یا غیرنظامیانی‌اند که به این گروه پیوسته‌اند. او محدود بودن فعالیت این سازمان به مناطق روستایی را تکذیب کرد و گفت که آن‌ها «هرجا که کفر باشد»، حضور دارند.

این مقام سرایا انصار السنه تاکید کرد که اولویت در این مرحله، «ضربه زدن به فرقه‌های مرتد مثل نصیریه، دروزی‌ها، رافضی‌ها و شبه‌نظامیان کرد» است.

اگرچه این سازمان بسیاری از عقاید و روش‌های داعش را اتخاذ کرده و از دوره‌های آموزشی مذهبی آن برای آموزش اعضایش استفاده می‌کند، الشامی بیعت سرایا انصار السنه با رهبر داعش را تکذیب و تاکید کرد که این سازمان به داعش وابسته نیست. با این حال، افزود که «هر که در توحید خالص و جهاد خالصانه با ما موافق باشد، برادر ما است».

الشامی در این گفتگو از احمد الشرع، حاکم جدید سوریه، هم انتقاد کرد و گفت: «او غیرقابل اعتماد است. او چهره‌ای است که به نام امنیت، مردم را فریب می‌دهد و خیانت می‌کند.»

بیشتر از جهان