ترامپ از موافقت روسیه و اوکراین با مذاکرات فوری آتش‌بس خبر داد؛ زلنسکی: پوتین وقت‌کشی می‌کند

در حالی که رئیس‌جمهوری آمریکا می‌گوید مسکو و کی‌یف با مذاکرات فوری برای رسیدن به آتش‌بس موافقت کردند، کرملین هیچ زمان مشخصی را تعیین نکرده است

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، روز سه‌شنبه روسیه را متهم کرد که برای صلح وقت‌کشی می‌کند تا بتواند به جنگ در اوکراین و اشغال خاک آن کشور ادامه دهد.

به گزارش رویترز، زلنسکی گفت اوکراین شکی ندارد جنگ باید سر میز مذاکره پایان یابد، اما لازم است پیشنهادهایی روشن و واقع‌بینانه‌ روی میز باشند. او در ادامه، خواستار اعمال تحریم‌های بین‌المللی بیشتر بر روسیه شد.

دونالد ترامپ پس از تماس تلفنی روز دوشنبه با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، گفت که مسکو و کی‌یف مذاکرات برای آتش‌بس را بلافاصله آغاز خواهند کرد، با این حال کرملین اعلام کرد که این روند زمان‌بر خواهد بود.

به رغم تلاش متحدان اروپایی زلنسکی برای اعمال فشار بیشتر بر مسکو، رئیس‌جمهوری آمریکا اعلام کرد که آماده پیوستن به اروپا برای اعمال تحریم‌های جدید بر روسیه نیست. ترامپ با انتشار پستی در شبکه‌های اجتماعی گفت که پس از گفتگو با رهبر روسیه، دیدگاه‌هایش را در یک تماس گروهی به ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین و همچنین رهبران اتحادیه اروپا، فرانسه، ایتالیا، آلمان و فنلاند منتقل کرده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

ترامپ افزود: «روسیه و اوکراین بلافاصله مذاکره برای آتش‌بس و مهم‌تر از آن، پایان جنگ را آغاز خواهند کرد.» او سپس اعلام کرد که فکر می‌کند «پیشرفت‌هایی در جریان است».

پوتین از ترامپ به دلیل حمایت از شروع مذاکرات مستقیم بین مسکو و کی‌یف پس از دیدار نمایندگان دو طرف در ترکیه، تشکر کرد. دیدار هفته گذشته اولین مذاکرات رودررو بین روسیه و اوکراین از مارس ۲۰۲۲ بود. با این حال، پوتین پس از تماس دوشنبه با ترامپ، فقط گفت که تلاش‌ها «به طور کلی در مسیر درست» قرار دارند و از بیان اینکه در مسیر پایان جنگ قرار است چه اتفاقی رقم بخورد، اجتناب کرد.

رئيس‌جمهوری روسیه در گفتگو با خبرنگاران افزود: «ما با رئیس‌جمهوری ایالات متحده توافق کرده‌ایم که روسیه پیشنهادش را ارائه دهد و آماده است با طرف اوکراینی در مورد تفاهم‌نامه‌ای برای توافق صلح احتمالی آینده همکاری کند.»

در حالی که نشانه‌های مبنی بر ادامه تماس‌های مستقیم اوکراین و روسیه پس از بیش از سه سال جنگ حاکی از پیشرفت است، این مذاکرات نتوانسته‌اند انتظارات را برای دستیابی به یک موفقیت بزرگ براورده کنند.

فردریش مرتس، صدراعظم آلمان، اواخر روز دوشنبه با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «رهبران اروپایی پس از آنکه ترامپ آن‌ها را در جریان تماس خود با پوتین قرار داد، تصمیم گرفتند فشار بر روسیه را از طریق تحریم‌ها افزایش دهند.»

رهبران اروپایی و اوکراین از روسیه خواسته‌اند که فورا با آتش‌بس موافقت کند و ترامپ بر متعهد کردن پوتین به آتش‌بس ۳۰ روزه تمرکز کرده است. پوتین در برابر این درخواست مقاومت می‌کند و اصرار دارد که ابتدا شرایط لازم براورده شوند.

یوری اوشاکوف، دستیار کرملین، گفت که ترامپ و پوتین در مورد جدول زمانی برای آتش‌بس صحبت نکردند، اما در مورد مبادله ۹ روس با ۹ آمریکایی در یک توافق تبادل زندانی مذاکره کردند. او گفت که رهبر ایالات متحده چشم‌انداز روابط بین مسکو و واشینگتن را «چشمگیر» خوانده است.

خبرگزاری‌های دولتی روسیه به نقل از دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، اعلام کردند که مسکو و کی‌یف برای تدوین متن یکپارچه تفاهم‌نامه صلح و آتش‌بس با «تماس‌های پیچیده‌ای» مواجه‌اند. خبرگزاری ریانووستی به نقل از این مقام روس نوشت: «هیچ ضرب‌الاجلی وجود ندارد و نمی‌تواند وجود داشته باشد. واضح است که همه می‌خواهند این کار را در اسرع وقت انجام دهند.»

زلنسکی پس از صحبت با ترامپ گفت که کی‌یف و شرکایش ممکن است به‌عنوان بخشی از تلاش برای پایان دادن به جنگ، به دنبال برگزاری یک جلسه سطح بالا بین اوکراین، روسیه، ایالات متحده، کشورهای اتحادیه اروپا و بریتانیا باشند. زلنسکی تاکید کرد: «اوکراین آماده مذاکرات مستقیم با روسیه در هر قالبی است که نتیجه‌بخش باشد.» او گفت که این مذاکرات را می‌توانند ترکیه، واتیکان یا سوییس برگزار کنند. هنوز مشخص نیست آیا این بخشی از مذاکراتی خواهد بود که ترامپ گفته است بلافاصله آغاز خواهد شد یا خیر.

پوتین که نیروهایش یک‌پنجم خاک اوکراین را گرفته‌اند و همچنان در حال پیشروی‌اند، بر شرایط خود برای پایان دادن به جنگ، از جمله خروج نیروهای اوکراینی از چهار منطقه اوکراین که روسیه ادعای مالکیت آن‌ها را دارد، قاطعانه ایستاده است. رئیس‌جمهوری روسیه تاکید کرده که «نکته اصلی برای ما از بین بردن ریشه‌های این بحران است. ما باید موثرترین راه‌ها را برای حرکت به سمت صلح تعیین کنیم».

در سوی دیگر، ولودیمیر زلنسکی تاکید دارد که برای عقب‌نشینی نیروهای اوکراینی از مناطق شرقی و جنوبی تحت کنترل کی‌یف هیچ برنامه‌ای وجود ندارد و خواسته‌های مسکو برای پایان دادن به تهاجم سه‌ ساله روسیه را رد کرده است.

بیشتر از جهان