ادامه حملات روسیه به اوکراین هم‌زمان با مذاکرات صلح؛ ترامپ با پوتین و زلنسکی گفت‌وگو می‌کند

مسکو پس از مذاکرات صلح در روز جمعه، حملات هوایی‌اش را افزایش داده است؛ مقام‌های اوکراینی صبح یکشنبه از حمله پهپادی روسیه به آن کشور با ۲۷۳ پهپاد خبر دادند

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، اعلام کرد که درپی مذاکره نمایندگان روسیه و اوکراین برسر توقف جنگ، روز دوشنبه ۱۹ مه  با روسای جمهوری این دو کشور صحبت خواهد کرد.

برخی مقام‌های اوکراینی می‌گویند مقام‌های مسکو پیش از توافق برسر آتش‌بس خواسته‌های جدیدی را مطرح کرده‌اند و در همین حال، دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، به خبرگزاری‌های روسیه گفت که مقدمات گفت‌وگوی ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، و ترامپ در حال انجام است.

مذاکرات روز نمایندگان روسیه و اوکراین در ترکیه برای توقف جنگ، نخستین گفت‌وگوی رودرروی دو طرف طی سه سال گذشته محسوب می‌شد. 

ترامپ با انتشار مطلبی در شبکه اجتماعی‌اش تروث سوشال نوشت که روز دوشنبه ساعت ۱۰ صبح به وقت شرق آمریکا با پوتین صحبت خواهد کرد تا درمورد توقف جنگ گفت‌وگو کند. او نوشت: «موضوع این تماس تلفنی تجارت و همچنین توقف «حمام خونی» است که به طور متوسط ​​بیش از پنج هزار سرباز روسی و اوکراینی را در هفته می‌کشد.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

او گفت که پس از آن با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین، و اعضای مختلف ناتو صحبت خواهد کرد.

ترامپ تاکید کرد: «امیدوارم آتش‌بس برقرار شود و این جنگ بسیار خشونت‌آمیز، جنگی که هرگز نباید اتفاق می‌افتاد، پایان یابد.»

رئیس‌جمهوری آمریکا، پوتین و زلنسکی را تحت فشار قرار داده است تا با آتش‌بس موافقت کنند. او هفته گذشته پیشنهاد داده بود که در صورت حضور پوتین در مذاکرات استانبول به ترکیه سفر کند، اما پوتین خودش به آنجا نرفت و تنها تیمی از مذاکره‌کنندگان را به ترکیه فرستاد.

به گزارش رویترز، یک مقام ارشد اوکراینی گفت که مذاکره‌کنندگان روسی از اوکراین خواسته‌اند تا نیروهایش را از تمام مناطق اوکراین، که مسکو ادعای مالکیت آنها را دارد، خارج کند تا با آتش‌بس موافقت کنند.

کرملین از اظهار نظر درمورد شرایط و خواسته‌هایی که روسیه در جلسه روز جمعه مطرح کرده است خودداری کرد. این مذاکرات یک ساعت و ۴۰ دقیقه طول کشید و به توافقی برای تبادل یک هزار اسیر جنگی از هر طرف منجر شد. دو کشور مشخص نکردند که این تبادل چه وقت عملی می‌شود.

زلنسکی روز شنبه پس از آنکه یک پهپاد روسی سبب کشته شدن ۹ مسافر اتوبوس در منطقه سومی در شمال شرقی اوکراین شد، خواستار تحریم‌های شدیدتر علیه مسکو شد. او گفت: «این قتل عمدی غیرنظامیان بود. باید به روسیه فشار آورد تا این کشتارها متوقف شود. بدون تحریم‌های شدیدتر، بدون فشار قوی‌تر، روسیه به دنبال دیپلماسی واقعی نخواهد بود.»

روسیه که هدف قرار دادن غیرنظامیان را انکار می‌کند، اعلام کرد که به یک هدف نظامی در سومی حمله کرده است. همچنین وزارت دفاع این کشور اعلام کرد که نیروهای روسی یک شهرک دیگر را در شرق اوکراین تصرف کرده‌اند.

در همین حال، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، تلفنی با مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، صحبت کرد و گفت که از «نقش مثبت» ایالات متحده در کمک به ازسرگیری مذاکرات استقبال می‌کند. در بیانیه وزارت امور خارجه روسیه به نقل از لاوروف آمده است که تماس‌ها ادامه خواهد یافت.

روبیو در مصاحبه با شبکه سی‌بی‌اس گفت که لاوروف گفته است روس‌ها «روی مجموعه‌ای از ایده‌ها و الزاماتی کار می‌کنند که برای پیشبرد آتش‌بس و مذاکرات بیشتر ضروری است».

روبیو که پیش از این در رم به خبرنگاران گفته بود واتیکان می‌تواند محلی برای تسهیل گفت‌وگوهای روسیه و اوکراین باشد، به سی‌بی‌اس گفت که این «پیشنهادی بسیار سخاوتمندانه است که ممکن است مورد توجه قرار گیرد».

اوکراین و دولت‌های غربی، ازجمله ایالات متحده، از روسیه خواسته‌اند که با یک آتش‌بس فوری ۳۰ روزه و بدون قید و شرط موافقت کند.

اما یک منبع آگاه اوکراینی به رویترز گفت که مذاکره‌کنندگان مسکو خواستار خروج نیروهای اوکراینی از مناطق دونتسک، زاپوریژیا، خرسون و لوهانسک اوکراین شده‌اند و آتش‌بس پس از آن برقرار خواهد شد. این منبع گفت که این خواسته و سایر خواسته‌های روسیه فراتر از مفاد پیش‌نویس توافق صلحی است که ایالات متحده ماه گذشته پس از مشورت با مسکو پیشنهاد داده است.

پسکوف از اظهار نظر درمورد روایت اوکراین خودداری کرد و گفت که مذاکرات باید «پشت درهای بسته» انجام شود.

او گفت که گام‌های بعدی تبادل زندانیان و عملی شدن کارهای بیشتر از سوی دو طرف خواهد بود. پسکوف گفت که ممکن است پوتین با زلنسکی ملاقات کند، اما این کار تنها در صورتی شدنی است که «توافق خاصی» حاصل شود.

زلنسکی اوایل هفته پوتین را به دیدار حضوری دعوت کرده بود، پیشنهادی که رهبر روسیه آن را نادیده گرفت.

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه، گفته است که کشورش پس از میزبانی مذاکرات، به ادامه نقش میانجیگری میان مسکو و کی‌یف مصمم است.

پس از جلسه روز جمعه، اوکراین به جلب حمایت متحدانش برای اتخاذ اقدامات سختگیرانه‌تر علیه مسکو ادامه داد. اورسولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، گفت که اتحادیه اروپا در حال کار روی بسته جدیدی از تحریم‌ها علیه مسکو است. با این حال، پس از تشدید تحریم‌ها طی بیش از سه سال، مشخص نیست که آن‌ها چقدر می‌توانند نتیجه‌بخش باشند.

در همین حال، مقام‌های اوکراینی روز یکشنبه اعلام کردند که بزرگ‌ترین حمله پهپادی روسیه از زمان آغاز جنگ، به کشته شدن یک زن در منطقه کی‌یف و زخمی شدن حداقل سه نفر منجر شد. 

مسکو پس از مذاکرات صلح در روز جمعه، حملات هوایی‌اش را افزایش داده است و نیروی هوایی اوکراین اعلام کرده است که روسیه تا ساعت هشت صبح به وقت محلی ۲۷۳ پهپاد را به پرواز درآورده و عمدتا منطقه مرکزی کی‌یف و مناطق دنیپروپتروفسک و دونتسک در شرق این کشور را هدف قرار داده است.

بیشتر از جهان