پنج نکته مهم در مورد سفر دونالد ترامپ به عربستان سعودی

رئیس‌جمهوری آمریکا: اگر رهبر جمهوری اسلامی این شاخه زیتون را رد کند و حمله به همسایگان خود را ادامه دهد، جز اعمال فشار گسترده و حداکثری چاره‌ای نخواهیم داشت

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده آمریکا، روز سه‌شنبه در اولین توقف در سفر خاورمیانه‌ای تازه‌اش، با استقبال گرم شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد پادشاهی سعودی، و رهبران ارشد تجاری دو کشور، وارد عربستان سعودی شد.

ترامپ در این سفر صدها میلیارد دلار سرمایه‌گذاری از عربستان سعودی جذب کرد و برای تغییر روابط با خاورمیانه گام‌هایی برداشت. او در ریاض با لحنی نرم‌تر، هرچند همچنان سختگیرانه، درباره لزوم تغییر سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران سخن گفت.

نشریه هیل به پنج نکته سفر رئیس‌جمهوری آمریکا به عربستان سعودی اشاره کرده است.

۱ــ استقبال باشکوه ولیعهد عربستان سعودی از ترامپ

هنگامی که ترامپ از هواپیمای ایرفورس وان پیاده شد و بر فرش بنفش‌رنگی که در فرودگاه بین‌المللی ملک خالد پهن شده بود، قدم گذاشت، بلافاصله با استقبال شاهزاده محمد بن سلمان مواجه شد.

پیش از آن نیز در حالی که ایرفورس وان در حال نزدیک شدن به عربستان سعودی بود، حدود نیم ساعت مانده به فرود، جت‌های جنگنده اف‌۱۵ سعودی در دو طرف هواپیمای حامل ریاست‌جمهوری آمریکا ظاهر شدند و آن را تا نزدیکی محل فرود همراهی کردند. پس از ورود، نیز کاروان خودروهای دونالد ترامپ و همراهانش را سوارکارانی با اسب‌های عربی همراهی ‌کردند و هنگام پیاده شدن او از خودرو هم گروه موسیقی سرود دو کشور را اجرا کرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

بعد از این استقبال گرم، ترامپ و ولیعهد عربستان سعودی برای مراسم صرف قهوه عربی به همراه صدها نفر دیگر از شرکت‌کنندگان وارد سالن شدند.

۲ــ همراهی ایلان ماسک

ایلان ماسک، تاجر میلیاردر و از چهره‌های نزدیک به دونالد ترامپ، نیز در مراسم پذیرایی با قهوه در دربار سلطنتی حضور داشت و پس از آن، ناهار و همچنین شام رسمی در کنار مقام‌های ارشد ترامپ صرف شد.

ترامپ ایلان ماسک را به ولیعهد عربستان سعودی معرفی کرد و این سه نفر چند دقیقه‌ای با هم صحبت کردند. مشخص نیست که ماسک در سایر توقف‌های سفر منطقه‌ای ترامپ هم به او ملحق خواهد شد یا خیر؛ رئیس‌جمهوری آمریکا چهارشنبه به قطر می‌رود و سپس به امارات متحده عربی سفر می‌کند.

بیش از ۳۰ نفر از رهبران شرکت‌های بزرگ تجاری و فناوری دو کشور هم در ضیافت ناهار شرکت کردند. گفتگوها در این مراسم بر سرمایه‌گذاری و معاملات مالی متمرکز بود. به باور کارشناسان، این گردهمایی نشانه‌ای از تمرکز ترامپ بر گسترش معاملات تجاری با عربستان سعودی است.

۳ــ سخنرانی در مورد جمهوری اسلامی ایران

ترامپ در یک سخنرانی مهم با موضوع سیاست خارجی در ریاض، در بحبوحه بحث‌ها در مورد برنامه هسته‌ای تهران، از پیشنهاد یک «شاخه زیتون» به ایران سخن گفت.

رئیس‌جمهوری آمریکا که در مجمع سرمایه‌گذاری ایالات متحده و عربستان سعودی، سخن می‌گفت، تصریح کرد: «من می‌خواهم با ایران معامله کنم. اگر بتوانم با ایران معامله کنم، بسیار خوشحال خواهم شد.»

او افزود: «ما منطقه و جهان شما را به مکانی امن‌تر تبدیل خواهیم کرد. اما اگر رهبر جمهوری اسلامی این شاخه زیتون را رد کند و حمله به همسایگان خود را ادامه دهد، جز اعمال فشار گسترده و حداکثری چاره‌ای نخواهیم داشت.»

اشاره ترامپ به «فشار حداکثری» بر ایران در حالی است که او پیش‌تر تاکید کرده بود اگر مذاکرات هسته‌ای تهران و واشینگتن به نتیجه نرسد، ایران را «بمباران» خواهد کرد.

رئیس‌جمهوری آمریکا در مورد آینده خاورمیانه هم چشم‌اندازی خوش‌بینانه ارائه داد. او اعلام کرد که به درخواست متحدان، با کاهش تحریم‌ها علیه سوریه موافقت خواهد کرد و گفت: «ما می‌خواهیم به آن‌ها پس از سقوط رژیم بشار اسد و سال‌ها جنگ داخلی، امکان شروعی تازه‌ بدهیم.»

۴ــ دستاوردهای اقتصادی

ترامپ در سفر به ریاض، تعهد ۶۰۰ میلیارد دلاری عربستان سعودی برای سرمایه‌گذاری در ایالات متحده را که شاهزاده محمد بن سلمان چند روز پس از مراسم تحلیف اعلام کرد، قطعی کرد.

توافقی که روز سه‌شنبه میان دو کشور منعقد شد، شامل یک قرارداد دفاعی و امنیتی ۱۴۲ میلیارد دلاری است که عربستان سعودی را به تجهیزات جنگی پیشرفته‌ای که ده‌ها شرکت آمریکایی تهیه می‌کنند، مجهز می‌کند.

به‌عنوان بخشی از این توافق، شرکت سعودی «دیتا ولت» (DataVolt) در حال پیشبرد برنامه‌هایی برای سرمایه‌گذاری ۲۰ میلیارد دلاری در مراکز داده هوش مصنوعی و زیرساخت‌های انرژی در ایالات متحده است و شرکت‌های عظیمی از جمله گوگل، اوراکل و اوبر سرمایه‌گذاری ۸۰ میلیارد دلاری در فناوری‌های هر دو کشور انجام می‌دهند.

در این توافق، پروژه‌های زیرساختی چندین شرکت‌ آمریکایی در عربستان سعودی، از جمله در فرودگاه بین‌المللی ملک سلمان هم گنجانده شده است که در مجموع دو میلیارد دلار صادرات خدمات ایالات متحده را شامل می‌شود.

طبق اعلام کاخ سفید، سایر صادرات عبارت‌اند از توربین‌های گازی و سیستم‌های انرژی به ارزش ۱۴.۲ میلیارد دلار و هواپیمای مسافربری بویینگ ۸ــ۷۳۷ به ارزش ۴.۸ میلیارد دلار.

برای مشارکت در سرمایه‌گذاری، صندوق‌های ویژه‌ای نیز ایجاد خواهند شد؛ از جمله یک صندوق سرمایه‌گذاری انرژی پنج میلیارد دلاری، صندوق فناوری هوافضا و دفاعی پنج میلیارد دلاری و صندوق ورزشی جهانی چهار میلیارد دلاری.

۵ــ دوستی ترامپ و شاهزاده محمد بن سلمان

ترامپ روز سه‌شنبه سخنرانی‌ در مجمع سرمایه‌گذاری ایالات متحده و عربستان سعودی را با ستایش از این پادشاهی و ولیعهد آن، آغاز کرد. او درباره شاهزاده محمد بن سلمان گفت: «او مرد فوق‌العاده‌ای است. مدت‌ها است که او را می‌شناسم و هیچ‌کس را مانند او ندیده‌ام.»

ترامپ در ادامه سخنرانی‌اش متعهد شد که همکاری ایالات متحده با عربستان سعودی را قوی نگه دارد.

رئیس‌جمهوری آمریکا پیش از دیدار دوجانبه آن‌ها در کاخ سلطنتی نیز ولیعهد عربستان سعودی را دوست خود خوانده و گفته بود که آن‌ها رابطه خوبی برقرار کرده‌اند. او در عین حال با لحنی آمیخته به شوخی گفت که سرمایه‌گذاری ۶۰۰ میلیارد دلاری می‌تواند یک تریلیون دلار باشد.

بیشتر از جهان