باج‌گیری نقدی و جنسی طالبان از آرایشگران زن در افغانستان

زنان آرایشگر تهدید شده‌اند در صورتی‌که از پرداخت باج خودداری کنند، با تشکیل پرونده تحت عنوان «ترویج‌کننده فحشا و تن‌فروشی» به دادگاه معرفی خواهند شد

عضو طالبان مقابل آرایشگاه‌های زنان در شهر کابل، ۲۰۲۱‌ــ AFP

پس از صدور فرمان رهبر طالبان مبنی بر منع فعالیت آرایشگاه‌های زنان و بسته شدن این مراکز، بسیاری از زنانی که در این زمینه سرمایه‌گذاری کرده بودند و راه دیگری برای کسب درآمد ندارند، به ارائه خدمات در خانه‌هایشان ادامه دادند. در این میان، نیروهای امنیتی طالبان با تجسس و کشف این خانه‌ها، از آرایشگران زن رشوه نقدی و جنسی درخواست می‌کنند تا اجازه ادامه فعالیت داشته باشند.

منابع مطلع در کابل به ایندیپندنت فارسی گفتند هرچند با اجرایی شدن فرمان رهبر طالبان درباره منع فعالیت آرایشگاه‌های زنانه که تیرماه ۱۴۰۲ ابلاغ شد، فعالیت علنی این مراکز متوقف شد، بیشتر زنانی که در این مکان‌ها کار می‌کردند، با انتقال لوازمشان به خانه‌، در آنجا به فعالیت ادامه دادند.

فعالیت مخفیانه این آرایشگاه‌ها باعث شد فرماندهان طالبان که در حوزه‌های امنیتی و بخش «کنترل منطقه‌ای» فعالیت دارند، با کشف و شناسایی خانه‌هایی که در آن‌ها زنان آرایشگر مشغول به کارند، از آنان رشوه نقدی و جنسی طلب کنند.

این منبع افزود که زنان آرایشگر تهدید می‌شوند در صورتی‌ که از پرداخت باج خودداری کنند، علاوه بر متوقف شدن فعالیت و تخریب دستگاه‌ها و وسایل کاری‌شان، با تشکیل پرونده تحت عنوان «مروج فحشا و تن‌فروشی» به دادگاه معرفی خواهند شد.

یکی از این منابع در ناحیه سیزدهم شهر کابل گفت، شخصی به نام مولوی حقانی که مسئول بخش کنترل منطقه‌ای حوزه سیزدهم امنیتی طالبان است، بیش از یک سال است که از ده‌ها زن آرایشگر در این منطقه باج‌ می‌گیرد.

به گفته این منبع، مولوی حقانی ابتدا با کمک نمایندگان نواحی، خانه‌هایی را که در آن‌ها زنان آرایشگر فعالیت دارند شناسایی می‌کند و سپس به همه آنان اخطار می‌دهد که فعالیتشان غیرقانونی است و علاوه بر اینکه باید متوقف شود، برای آن‌ها جریمه‌های سنگین نیز وضع خواهد شد. او با استفاده از تهدید، زنان آرایشگر را به تن دادن به خواسته‌هایش وادار می‌کند و از همه زنان آرایشگر فعال در ناحیه سیزدهم شهر کابل، ماهانه بین سه تا پنج هزار افغانی باج نقدی می‌خواهد و علاوه بر آن، از آنان باج جنسی نیز می‌گیرد.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این منبع گفت: «بیشتر ساکنان ناحیه سیزدهم شهر کابل فقیرند و در این منطقه، نگرانی امنیتی خاصی وجود ندارد که طالبان را مشغول کند. به همین دلیل، مولوی حقانی یک سربازش را مامور کرده که هر روز از زنان آرایشگر پول جمع کند. گهگاه هم از آنان می‌خواهد یا خود یا یکی از مشتری‌هایشان را برای همبستر شدن با او معرفی کنند.»

یک منبع در میان آرایشگران زن در محله پل‌سرخ کابل با تایید اینکه بیشتر آرایشگرها در داخل خانه‌ها فعالیت دارند، گفت ادامه این فعالیت‌ها به میزان باجی بستگی دارد که به فرماندهان طالبان پرداخت می‌شود.

او که از سال ۲۰۱۷ در حرفه آرایشگری فعالیت دارد، گفت برخی فرماندهان اغماض می‌کنند، اما ماموران اداره امر به معروف و نهی از منکر از آنان باج‌گیری می‌کنند. او افزود که آرایشگران با فعالیت در خانه‌هایشان، پول کمتری از مشتری‌ها می‌گیرند، از طرفی توان مالی مردم هم کاهش یافته است.

«فرمان رهبر طالبان زمینه فساد و باج‌گیری از زنان را فراهم کرده است»

اجرایی شدن فرمان ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان، مبنی بر ممنوعیت فعالیت آرایشگاه‌های زنانه، اعتراض‌ گسترده زنان و نهادهای حقوق بشری را به همراه داشت. با این حال، طالبان با ادعای اینکه «در سالن‌های آرایش، موازین شرعی رعایت نمی‌شود» این مراکز را تعطیل کرد.

وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان که مجری فرمان‌های اخلاقی و دینی رهبر این گروه است، در بیانیه‌ای اعلام کرد که فعالیت آرایشگاه‌های زنانه موجب اسراف در برگزاری مراسم‌ عروسی و دیگر مناسبت‌ها می‌شود.

با این حال، منبعی در حوزه سیزدهم کابل که روند فعالیت مخفی آرایشگاه‌های زنان در خانه‌ها و باج‌گیری نقدی و جنسی فرمانده طالبان را دنبال می‌کند، گفت برخی زنان آرایشگر به دلیل شغلشان از سوی خانواده‌ها طرد شده‌اند و بعضی دیگر برای تامین درآمد و حمایت از خانواده‌هایشان راهی ندارند. همین مسئله موجب شده است که با پرداخت باج به طالبان، شغلشان را حفظ کنند. این منبع تصریح کرد که فرمان رهبر طالبان که به زعم او برای جلوگیری از فعالیت‌های غیرشرعی صادر شد، خود زمینه‌ساز فساد و فحشا شده است.

اعتراض آرایشگران زن در کابل به فرمان رهبر طالبان، تیرماه ۱۴۰۲-AFP
 

شمار دقیق زنانی که در آرایشگاه‌های خانگی در افغانستان کار می‌کنند مشخص نیست، اما پیش از این، منابع در اتاق تجارت و صنایع افغانستان گفته بود که با اجرایی شدن فرمان رهبر طالبان در زمینه منع فعالیت آرایشگاه‌ها، بیش از ۶۰ هزار زن که در این مراکز کار می‌کردند، بیکار شده‌اند. 

پیش از این از چندین شهر افغانستان، از جمله سرپل در شمال این کشور، گزارش‌هایی منتشر شد، مبنی بر اینکه اموران اداره امر به معروف و نهی از منکر طالبان با یورش به برخی خانه‌ها، دستگاه‌ها و لوازم کاری زنان آرایشگر را تخریب و برخی از آنان را به نهادهای عدلی و قضایی این گروه معرفی کرده‌اند.

هیئت معاونت سازمان ملل متحد (یوناما) نیز در گزارشی از وضعیت امنیتی و حقوق بشری افغانستان، این اقدام طالبان در سرپل را محکوم کرد و آن را نقض حریم خصوصی و ایجاد محدودیت بیشتر برای زنان دانست.

بیشتر از جهان