ادامه مذاکرات هسته‌ای هم‌زمان با تشدید اختلاف‌نظرها؛ عراقچی: غنی‌سازی قابل معامله نیست

نماینده ترامپ در امور خاورمیانه تاکید کرده است که تاسیسات هسته‌ای ایران در نطنز، فردو و اصفهان باید به‌طور کامل برچیده شود

عباس عراقچی و استیو ویتکاف، مذاکره‌کنندگان ارشد جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا، مذاکرات پرچالش برسر برنامه هسته‌ای تهران را روز یکشنبه، یازدهم ماه مه (۲۱ اردیبهشت)، ازسر می‌گیرند. دور چهارم این مذاکرات در حالی برگزار می‌شود که موضع واشینگتن پیش از سفر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، به خاورمیانه درقبال برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی سخت‌تر شده است.

اگرچه تهران و واشینگتن هر دو می‌گویند که دیپلماسی را ترجیح می‌دهند، اما همچنان درمورد چند خط قرمز اختلاف نظر دارند و دونالد ترامپ گزینه‌هایی چون بمباران را درصورت حاصل نشدن توافق روی میز گذاشته است.

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، و استیو ویتکاف، فرستاده ویژه دونالد ترامپ در خاورمیانه، دور چهارم مذاکرات را از طریق میانجی عمانی در مسقط برگزار خواهند کرد.

ویتکاف روز پنجشنبه به بریتبارت نیوز گفت که خط قرمز واشینگتن این است که تهران غنی‌سازی را کاملا کنار بگذارد. او تاکید کرد: «این به معنای برچیدن کامل تاسیسات هسته‌ای ایران در نطنز، فردو و اصفهان است.»

مذاکره‌کننده ارشد دولت ترامپ در آن مصاحبه گفت: «اگر دیدار روز یکشنبه نتیجه‌ای ندهد، باید مسیر دیگری را در پیش بگیریم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این اظهارات پس از آن مطرح شد که ویتکاف ماه گذشته اعلام کرده بود ایالات متحده فقط به دنبال محدود کردن غنی‌سازی اورانیوم ایران است، اما آن را به طور کامل متوقف نمی‌کند. این موضع، برخلاف خواسته بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، و بسیاری از مخالفان برنامه هسته‌ای ایران بود. ویتکاف پس از آن اظهارات بلافاصله عقب‌نشینی کرد و گفت که هرگونه توافق هسته‌ای با ایران مبتنی بر «توقف و حذف کامل برنامه غنی‌سازی هسته‌ای و تسلیحاتی آن کشور است».

در سوی دیگر نیز عباس عراقچی روز شنبه در واکنش به اظهارات ویتکاف گفت که ایران برسر حقوق هسته‌ای‌اش مصالحه نخواهد کرد.

عراقچی افزود: «ایران با حسن نیت به مذاکرات ادامه می‌دهد... اگر هدف این مذاکرات محدود کردن حقوق هسته‌ای ایران باشد، من به وضوح اعلام می‌کنم که ایران از هیچ‌یک از حقوق خود عقب‌نشینی نخواهد کرد.»

جمهوری اسلامی می‌گوید که مایل است در ازای لغو تحریم‌ها درمورد برخی محدودیت‌های فعالیت هسته‌ای‌اش مذاکره کند، اما پایان دادن به برنامه غنی‌سازی یا تسلیم ذخایر اورانیوم غنی‌شده را نمی‌پذیرد.

رویترز به نقل از یک مقام ارشد جمهوری اسلامی نوشت که درخواست‌های آمریکا برای «غنی‌سازی صفر و برچیدن سایت‌های هسته‌ای ایران که علنی مطرح می‌شود، با آنچه در مذاکرات گفته می‌شود متفاوت است.»

او گفت که مذاکرات روز یکشنبه سوم مه در رم برنامه‌ریزی شده بود، اما فقط به دلیل «دلایل لجستیکی» عمان به تاخیر افتاد.

این در حالی است که ویتکاف به رسانه بریتبارت گفته است که دور چهارم به تعویق افتاده است زیرا «فکرمی‌کردیم مذاکرات هفته گذشته چندان مفید نبوده، می‌بایست به تفاهم‌های خاصی با آن‌ها می‌رسیدیم».

عباس عراقچی روز شنبه در نشست گفت‌وگوی ایران و جهان عرب با تاکید بر مواضع جمهوری اسلامی، بار دیگر مدعی شد: «ایران دستیابی و استفاده از سلاح‌های هسته‌ای را حرام دانسته و این موضوع جایی در دکترین دفاعی ما ندارد.» او در عین حال بر «حق مسلم ایران برای استفاده صلح‌آمیز از انرژی هسته‌ای» تاکید کرد.

جمهوری اسلامی مدعی است که با دستیابی به سلاح‌ هسته‌ای مخالف است. با این حال، اورانیوم را تا ۶۰ درصد غنی‌سازی می‌کند که به گفته کارشناسان بسیار بالاتر از حد لازم برای مصارف غیرنظامی است و با سطح تسلیحاتی فاصله کمی دارد.
 

این مطلب به‌روزرسانی می‌شود... 

 

عباس عراقچی: غنی‌سازی از خطوط قرمز ایران است و قابل معامله نیست

عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی روز یکشنبه ۲۱ اردیبهشت، پیش از سفر به مسقط، پایتخت عمان، درباره دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا گفت: «مذاکرات از امروز [یکشنبه] بعدازظهر در عمان آغاز» و «همچنان به صورت غیرمستقیم» انجام می‌شود.

عراقچی مدعی شد که رسانه‌های آمریکایی با فضاسازی منفی، در روند مذاکرات اختلال ایجاد می‌کنند.او هشدار داد که مواضع رسانه‌ای طرف آمریکایی فضای مذاکرات را تحت تاثیر قرار داده و «مشکلاتی در روند گفت‌وگوها» ایجاد می‌کند.

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی همچنین گفت که مواضع متناقض واشینگتن یکی از موانع اصلی گفت‌وگوهاست. او تاکید کرد که غنی‌سازی از خطوط قرمز ایران است و قابل معامله نیست. عراقچی همچنین ابراز امیدواری کرد که با حفظ اصول، مذاکرات به پیشرفت مشخصی برسد.

به گفته اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، دور جدید گفت‌وگوهای میان ایران و آمریکا از ساعت ۱۲ ظهر [به وقت تهران] روز یکشنبه، ۲۱ اردیبهشت ماه در مسقط، پایتخت عمان، آغاز می‌شود.

اسماعیل بقایی با اشاره به حضور تیم کارشناسی و فنی در ترکیب هیئت ایرانی تاکید کرد: «این تیم در طول مذاکرات در مسقط مستقر خواهد بود تا مشورت‌های لازم را به تیم مذاکره‌کننده ارائه دهد.»

 

سی‌ان‌ان: تهران گفت‌وگوها را واقعی نمی‌داند

در حالی‌که تنها چند ساعت تا آغاز دور چهارم مذاکرات جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده باقی مانده است، شبکه خبری سی‌ان‌ان به نقل از یک مقام ارشد جمهوری اسلامی گزارش داد که تهران این گفت‌وگوها را «واقعی» نمی‌داند و آن‌ها را ترفند و تله‌ای ازسوی واشینگتن برای افزایش تنش ارزیابی می‌کند.

این مقام ارشد جمهوری اسلامی، که نخواست نامش فاش شود، گفت وقفه‌ها و فاصله‌های چند هفته‌ای میان مذاکرات، برخلاف خواست ایران، نشان‌دهنده بازی سیاسی و تبلیغاتی آمریکا است و جمهوری اسلامی اکنون خود را برای سناریوهایی آماده می‌کند که در آن‌ها مذاکرات به شکست می‌انجامد.

با این حال، یک مقام آمریکایی روز شنبه به سی‌ان‌ان گفت: «رئیس‌جمهوری ایالات متحده با صداقت کامل خواهان دستیابی به توافق با ایران است و با تعهد کامل رسیدن به این هدف را دنبال می‌کند.»

 

سفیر آمریکا در اسرائيل: اقدام نظامی به رفتار تهران بستگی دارد

مایک هاکبی، سفیر آمریکا در اسرائیل، تاکید کرد واشینگتن با هیچ توافقی که به جمهوری اسلامی ظرفیت هسته‌ای بدهد موافقت نخواهد کرد. او همچنین هشدار داد که گزینه اقدام نظامی، بسته به رفتار ایران و واکنش این کشور به تهدیدات دونالد ترامپ، همچنان روی میز است.

هاکبی در گفت‌وگو با شبکه ۱۱ اسرائیل با اشاره به موضع قاطع دولت ترامپ گفت: «همه ما امیدواریم که ایرانی‌ها تصمیم بگیرند به دنبال سلاح هسته‌ای نروند. ترامپ کاملا روشن گفته است که ایران هرگز به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت.»

او با انتقاد از سابقه جمهوری اسلامی در نقض توافق‌های بین‌المللی اظهار داشت: «در ۴۶ سال گذشته، ایرانی‌ها نشان داده‌اند که در زمینه توافق و پایبندی به آن چندان قابل اعتماد نیستند.»

سفیر آمریکا همچنین با رد توجیهات جمهوری اسلامی درباره نیاز به انرژی هسته‌ای گفت: «اگر واقعا به انرژی نیاز دارند برای آن به اورانیوم غنی‌شده نیازمند نیستند. آن‌ها می‌توانند انرژی را از منابع دیگر تامین کنند. علاوه بر این، به اندازه کافی نفت دارند.»