گمانه‌زنی‌های رسانه‌ای: ترامپ در عربستان سعودی «کشور فلسطین» را به رسمیت می‌شناسد

«اگر اعلامیه‌ای درباره به‌رسمیت شناختن کشور فلسطین از سوی آمریکا صادر شود، کشورهای بیشتری به پیمان ابراهیم می‌پیوندند»

همزمان با آن که عربستان سعودی قرار است به‌زودی میزبان دونالد ترامپ باشد، گمانه‌زنی‌ها در مورد تصمیم‌های مهم رئيس‌جمهوری آمریکا در این سفر منطقه‌ای، ادامه دارد.

عربستان سعودی در اواسط ماه مه میزبان اجلاس کشورهای خلیج فارس و آمریکا خواهد بود که بخشی از اولین سفر دونالد ترامپ به عربستان سعودی در دوره دوم ریاست‌جمهوری‌اش است. پیشتر اجلاسی در ماه مه سال ۲۰۱۷، در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ برگزار شده بود.

ترامپ روز سه‌شنبه در اظهاراتی گفت که قرار است در سفر تازه‌اش به ریاض «اعلامیه بسیار بسیار مهمی» را صادر کند. همزمان با این گفته‌ها، برخی رسانه‌ها اعلام کردند که او تصمیم داد در این سفر از تغییر نام «خلیج فارس» خبر دهد. این خبر با واکنش‌های شدید کاربران ایرانی در فضای مجازی مواجه شد. با این حال کارولین لویت، سخنگوی کاخ سفید، در نشست خبری روز جمعه در پاسخ به یکی از خبرنگاران تاکید کرد که رئیس‌جمهوری ایالات متحده تصمیم قطعی درباره احتمال جایگزینی نام خلیج فارس نگرفته است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در همین حال، گمانه‌زنی‌های دیگری نیز مطرح شده است از جمله این که رئيس‌جمهوری آمریکا قرار است در سفر به عربستان سعودی، در مورد تشکیل کشور فلسطین بیانیه صادر کند.

رسانه «مدیا لاین» به نقل از یک منبع دیپلماتیک و آگاه به مسائل خلیج فارس نوشت: «رئیس جمهوری آمریکا اعلامیه‌ای در مورد به رسمیت شناختن کشور فلسطین از سوی ایالات متحده صادر خواهد کرد. او قرار است اعلام کند که کشور مستقل فلسطین بدون حضور حماس تاسیس خواهد شد.»

این منبع که مدیا لاین نام او را فاش نکرد، همچنین افزود: «اگر اعلامیه‌ای مبنی بر به رسمیت شناختن کشور فلسطین از سوی آمریکا صادر شود، مهمترین اعلامیه‌ای خواهد بود که موازنه قدرت در خاورمیانه را تغییر می‌دهد و سبب می‌شود کشورهای بیشتری به پیمان ابراهیم بپیوندند.»

پیمان ابراهیم برای عادی‌سازی روابط امارات متحده عربی و اسرائیل ۱۵ سپتامبر ۲۰۲۰ در واشینگتن امضا شد. به این ترتیب، امارات متحده عربی نخستین کشور مسلمانی شد که پس از مصر در سال ۱۹۷۹ و اردن در سال ۱۹۹۴، با اسرائیل رابطه رسمی برقرار کرد. بحرین هم در همان روز این پیمان را امضا کرد و پس از آن سودان و مراکش در جهت عادی‌سازی روابط با اسرائیل گام برداشتند؛ پیشرفتی که با تلاش دولت ترامپ و جرد کوشنر به دست آمد و دریچه همکاری‌های اقتصادی گسترده از جمله سرمایه‌گذاری‌های رسمی را باز کرد.

گزارش مدیا لاین پس از آن است که استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ در امور خاورمیانه روز دوشنبه در اظهاراتی گفت که «انتظار داریم خیلی زود گسترش پیمان ابراهیم را شاهد باشیم.»

این رسانه در ادامه به نقل از منبع آگاه خود نوشت که در سفر منطقه‌ای ترامپ قطعا توافق‌های اقتصادی وجود خواهد داشت، اما بسیاری از آنها قبلا اعلام شده‌اند و در این سفر، ممکن است شاهد معافیت کشورهای خلیج فارس از تعرفه‌ها باشیم.

در همین حال احمد الابراهیم، ​​دیپلمات سابق خلیج فارس، به مدیا لاین گفت: «به نظر نمی‌رسد که ترامپ از کشور فلسطین سخن بگوید زیرا عبدالفتاح السیسی، رئیس جمهوری مصر و عبدالله دوم، پادشاه اردن، به اجلاس عربستان سعودی دعوت نشده‌اند. این در حالی است که حضور این کشورها به دلیل ارتباط نزدیک با فلسطین برای اعلام چنین موضوعی مهم خواهد بود.»

الابراهیم همچنین گفت: «قراردادهای بزرگی در راه خواهد بود، شاید مشابه آنچه در اجلاس خلیج فارس و آمریکا در سال ۲۰۱۷ اتفاق افتاد. فراموش نکنیم که امارات متحده عربی سرمایه‌گذاری‌هایی به ارزش بیش از یک تریلیون دلار در آمریکا و عربستان سعودی سرمایه‌گذاری‌هایی به ارزش بیش از ۶۰۰ میلیارد دلار را اعلام کرده‌اند. همچنین قصد دارد پس از پایان سفر خود به عربستان سعودی، از امارات و قطر بازدید کند که این کشورها اقتصادهای مهم با منابع مالی قابل توجه و سرمایه‌گذاری‌های عمده در ایالات متحده‌اند.»

تحلیلگر دیگری نیز به مدیا لاین گفت: «به نظر می‌رسد اعلامیه مهم ترامپ مربوط به معاملات اقتصادی بزرگی باشد که در پادشاهی عربستان سعودی انجام خواهد شد. شاید دونالد ترامپ وقتی به مردم آمریکا گفت که «قبل از اعلام بزرگ او در دو روز آینده، اکنون سهام بخرید» به این موضوع اشاره کرده باشد.»

بیشتر از جهان