دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، در گفتوگوی تلویزیونی روز یکشنبه برای نخستین بار بهطور روشن اعلام کرد که هدف مذاکرات با جمهوری اسلامی، «برچیدن کامل» برنامه هستهای تهران است. او در ضمن به این نکته اشاره کرد که استدلالها در حمایت از برنامه هستهای غیرنظامی در ایران را میشنود.
او در نخستین روزهای بازگشت به کاخ سفید نیز به «تعطیلی» برنامههای هستهای جمهوری اسلامی اشاره کرده بود اما از آن زمان، مقامات دولت ترامپ مواضع متفاوتی را مطرح کردند. از استیو ویتکاف، نماینده ویژه آمریکا در امور خاورمیانه و طرف مذاکره با تیم مذاکرهکننده جمهوری اسلامی که نخست از پذیرش تلویحی غنیسازی ۳.۶۷ درصدی سخن گفت و سپس موضع خود را به برچیدن فعالیتهای هستهای تغییر داد تا مدل لیبی و مارکو روبیو، وزیر خارجه و مشاور امنیت ملی آمریکا که از غنیسازی صفر و امکان واردات اورانیوم غنیشده به ایران صحبت کرده است.
روشن نبودن خطوط قرمز آمریکا در مذاکرات با جمهوری اسلامی موجب شده بود که رسانههای منتقد، دولت ترامپ را به نداشتن سیاست منسجم در مقابل تهران متهم کنند. علی لاریجانی، مشاور ارشد رهبر جمهوری اسلامی نیز گفته، مقامات آمریکایی حرفهای مختلفی میزنند و روی یک موضع نمیایستند.
در روزهای اخیر، سناتورهای جمهوریخواه و دیگر حامیان ترامپ نیز از او خواسته بودند که موضعش درباره برنامه هستهای ایران را روشن کند.
ترامپ روز یکشنبه در پاسخ به کریستین ولکر که از او پرسید هدف محدود کردن برنامه هستهای ایران است یا برچیدن آن گفت: «برچیدن کامل. بله، فقط همین را میپذیرم».
او سپس موضع خود درمورد علاقمندی به پیشرفت ایران را تکرار کرد: «من میخواهم ایران واقعا موفق، واقعا عالی، واقعا فوقالعاده باشد. تنها چیزی که نمیتوانند داشته باشند یک سلاح هستهای است. اگر بخواهند موفق باشند، اشکالی ندارد. من میخواهم خیلی موفق باشند. من فقط نمیخواهم آنها سلاح هستهای داشته باشند، چون دنیا نابود خواهد شد.»
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
ترامپ همچنین گفت که آماده شنیدن استدلالها در حمایت از داشتن برنامه هستهای غیرنظامی ایران است؛ موضوعی که وزیر خارجهاش نیز از آن حمایت کرده بود. روبیو ماه گذشته در یک پادکست گفته بود: «اگر بخواهند، راهی برای برنامه هستهای صلحآمیز و غیرنظامی وجود دارد.» او همچنین گفته است که جمهوری اسلامی میتواند اورانیوم غنیشده را وارد کند، اما در داخل کشور غنیسازی انجام ندهد.
اکسیوس مینویسد: اظهارات ترامپ، اختلافنظر درون دولتش درباره هدف مذاکرات با ایران را پایان میدهد.
براساس این گزارش، گروهی در دولت میگوید آمریکا باید بر برچیدن کامل برنامه هستهای ایران پافشاری کند، و در صورت لزوم از نیروی نظامی استفاده شود.
اما گروه دیگر معتقد است جمهوری اسلامی برچیدن کامل را نمیپذیرد و پیشنهاد کردهاند که آمریکا اجازه مقداری غنیسازی اورانیوم را بدهد تا به توافق برسد.
مقامات جمهوری اسلامی تا کنون بارها گفتهاند که با غنیسازی صفر موافقت نمیکنند. این موضوع در جریان مذاکرات با دولت اوباما نیز مطرح شده بود و مقامات تهران بر موضع خود پافشاری کردند.
اکسیوس مینویسد که ممکن است مذاکرهکنندگان آمریکا و ایران در اواخر همین هفته وارد چهارمین دور مذاکرات هستهای شوند. جمهوری اسلامی گفته بود که دور چهارم روز شنبه در رم برگزار میشود اما بعدا آمریکا این ادعا را رد کرد و مذاکرهای هم برگزار نشد.
اکسیوس مینویسد: اظهارات ترامپ احتمالا تاثیر مهمی بر روند دور بعدی مذاکرات خواهد گذاشت.