پایگاه خبری عربنیوز در گزارشی به بررسی تفصیلی چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی و پیشرفت چشمگیر این طرح پرداخت که فراتر از پیشبینیهای انجامشده در حال پیشروی است.
براساس این گزارش، تازهترین ارزیابیها نشان میدهد که طرح چشمانداز ۲۰۳۰ عربستان سعودی از زمان آغاز آن در ۹ سال گذشته به ۹۳ درصد شاخصهای کلیدی به طور کامل یا جزئی دست یافته است.
برنامه چشمانداز ۲۰۳۰، که با هدف تنوعبخشی به اقتصاد، بهبود کیفیت زندگی شهروندان عربستان سعودی و ایجاد محیطی پویا برای سرمایهگذاران محلی و بینالمللی تدوین شده است، براساس دو معیار اصلی ارزیابی میشود: پیشرفت ملموس طرحها و ارزیابی شاخصهای قابل اندازهگیری.
گزارش سال ۲۰۲۴ بررسی چشمانداز ۲۰۳۰ نشان میدهد که از ۳۷۴ شاخص کلیدی مدنظر در سطح سوم، ۲۹۹ مورد کاملا محقق شدهاند و ۲۵۷ مورد از اهداف اولیه خود فراتر رفتهاند. ۴۹ شاخص دیگر نیز به تحقق کامل نزدیک شدهاند و بین ۸۵ تا ۹۹ درصد اهداف مدنظر را محقق کردند.
به اعتقاد تحلیلگران، موفقیت شاخصهای سطح سه چشمانداز ۲۰۳۰ نشاندهنده هماهنگی قوی در بخشهای مختلف مرتبط با این برنامه است و نشان میدهد که اقدامات اصلاحی با سرعت در حال پیشروی است.
طرحهای در دست تکمیل
براساس تازهترین گزارش، تا سال ۲۰۲۴، ۸۵ درصد کل ابتکارات این طرح یا تکمیل خواهد شد یا در مسیر خود پیشروی خواهد کرد.
از مجموع یک هزار و ۵۰۲ طرح آغازشده تحت این سند، ۶۷۴ طرح تکمیل شده و ۵۹۶ طرح دیگر طبق برنامه پیش میرود. این به معنای موفقیت بسیار این طرح تحولآفرین است و نشاندهنده سالها سرمایهگذاری و نظارت جدی است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
دستاوردهای اخیر عربستان سعودی ریشه در یک دهه کار زیربنایی و اجرای چندین مرحلهای اصلاحات دارد که از سال ۲۰۱۶، زمانی که برای اولین بار از چشمانداز ۲۰۳۰ رونمایی شد، آغاز شدهاند.
پنج سال اول بر تثبیت پایه اقتصاد کلان و اصلاحات ساختاری متمرکز بود، در حالی که مرحله دوم بر جزئيات و شتابدهی به اجرای طرحها تمرکز داشت. نتیجه این اقدامات، پیشرفت و توسعه چشمانداز ۲۰۳۰ است که توجه بینالمللی را به خود جلب کرده است.
آمار تحولات اقتصادی
در سال ۲۰۲۴، تولید ناخالص داخلی واقعی غیرنفتی عربستان سعودی در مقایسه با سال ۲۰۲۳، ۳.۹ درصد رشد کرده است که ناشی از گسترش مداوم سرمایهگذاری در بخشهای غیرنفتی است.
تا سه ماهه چهارم سال ۲۰۲۴، میزان بیکاری در میان شهروندان عربستان سعودی به ۷ درصد کاهش یافته است. این رقم نشان میدهد ریاض توانسته است شش سال زودتر از موعد به هدف چشمانداز ۲۰۳۰ در زمینه کاهش بیکاری دست یابد.
در عین حال، میانگین تورم سالانه در سطح پایین ۱.۷درصد باقی مانده است که در میان پایینترین نرخهای تورم در اقتصادهای گروه ۲۰ قرار دارد. به باور کارشناسان، این موضوع نتیجه تلاشهایی است که برای دستیابی به یک سیاست اقتصادی سالم انجام شده است.
از سوی دیگر، جریان سرمایهگذاری مستقیم خارجی در سال ۲۰۲۴ در عربستان سعودی به ۷۷.۶ میلیارد ریال سعودی رسید که نشاندهنده افزایش اعتماد بینالمللی به بازار این کشور است.
تاثیرات و واکنشهای جهانی
موسسات جهانی مانند صندوق بینالمللی پول، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی و بانک جهانی پیشبینی میکنند که رشد اقتصادی عربستان سعودی همچنان ادامه داشته باشد.
براساس گزارش این نهادها، صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان سعودی در تامین مالی و پیشبرد طرحهای چشمانداز ۲۰۳۰ نقش محوری داشته است. داراییهای تحت مدیریت این صندوق تا پایان سال ۲۰۲۴ به ۳.۵۳ تریلیون ریال سعودی رسیده است که بیش از سهبرابر دارایی این صندوق در آغاز چشمانداز ۲۰۳۰ است.
داراییهای این صندوق از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۴ بیش از ۳۹۰ درصد رشد داشته و نرخ رشد مرکب سالانه آنها ۲۲ درصد گزارش شده است که از هدف سالانه فراتر است.
به موازات آن، ارزش منابع معدنی کشفشده در عربستان سعودی به ۹.۴ تریلیون ریال سعودی افزایش یافته است، که در قیاس با برآوردهای سال ۲۰۱۶ که ۴.۹ تریلیون ریال سعودی بود، ۹۲ درصد افزایش را نشان میدهد.
در سطح جهانی، عربستان سعودی جایگاهش را در چندین معیار بینالمللی بهبود بخشیده است. اکنون این کشور در شاخص رقابتپذیری جهانی موسسه بینالمللی توسعه مدیریت رتبه شانزدهم را دارد که از سال ۲۰۱۷، ۲۰ رتبه ارتقا یافته است.
این پادشاهی همچنین در زمینه حکومتداری دیجیتال پیشرفت کرده است و از سال ۲۰۱۶، ۲۵ رتبه در شاخص توسعه دولت الکترونیک سازمان ملل متحد صعود کرده و جایگاه ششم جهانی را به دست آورده است.
پیشرفت شاخصهای اجتماعی
افزون بر پیشرفت اقتصادی، شاخصهای اجتماعی نیز پیوسته پیشرفت کردهاند. نرخ مالکیت خانه در سال ۲۰۲۴ به ۶۵.۴ درصد افزایش یافته است که از هدف ۶۴ درصدی برای آن سال فراتر است.
همچنین برنامههای زیستمحیطی عربستان سعودی مطابق برنامه تعیینشده و حتی فراتر از آن پیش میروند. تا سال ۲۰۲۴ حدود ۱۱۵ میلیون درخت در این پادشاهی کاشته شد و ۱۸۸ هزار هکتار از زمینهای تخریبشده با موفقیت احیا شدند.
عربستان سعودی با انجام اقداماتی برای تسهیل ورود گردشگران و زائران در سال ۲۰۲۴ تعداد ۱۶.۹۲ میلیون زائر عمره خارجی را ثبت کرد که بالاترین رکورد این کشور تاکنون است و بسیار فراتر از هدف سالانه ۱۱.۳ میلیون نفر به شمار میرود.
این کشور همچنین با برگزاری رویدادهای فرهنگی و ورزشی توانسته است توجه گردشگران را جلب کند و پیشبینی میشود که با میزبانی رقابتهای مهمی مانند جام جهانی فوتبال ۲۰۳۴ بیش از پیش در جذب گردشگر بینالمللی موفق باشد.