طالبان خواستار دسترسی به فهرست زندانیان افغان محکوم به اعدام در ایران شدند

بیشترین تعداد شهروندان خارجی اعدام‌شده در ایران شهروندان افغان بوده‌اند

دادگاه عالی طالبان اعلام کرد که هیئت اعزامی این گروه به تهران در روز شنبه، ۲۹ جدی/دی (۱۸ ژانویه)، با کاظم غریب‌آبادی، معاون امور بین‌المللی قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران، دیدار کرده و خواستار دسترسی به فهرست زندانیان افغان، به‌ویژه زندانیان محکوم به اعدام، شده است.  

براساس اطلاعیه این دادگاه، عبدالمالک حقانی، معاون اداری دادگاه عالی طالبان، در دیدار با مقام‌های ایرانی درباره جایگزینی مجازات اعدام زندانیان افغان در ایران گفت‌وگو کرده است.  

به نقل از این اطلاعیه، حقانی در این دیدار گفته است: «درخواست ما از مسئولان ایرانی این است که درمورد افغان‌های محکوم به اعدام طبق اخوت اسلامی نرمی نشان دهند و به جای اعدام، راه‌‌های دیگری را جست‌وجو کنند.»  

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

همچنین، در این اطلاعیه تاکید شده است که هیچ افغان نباید بدون حکم دادگاه در ایران بازداشت شود یا مورد آزار و اذیت قرار گیرد. 

این دادگاه در ادامه از قول کاظم غریب‌آبادی نقل کرده است که او وعده داده است به‌زودی یک‌هزار و ۵۰۰ زندانی افغان به افغانستان منتقل می‌شوند. غریب‌آبادی گفته است: «ایران در تمامی زمینه‌ها تلاش خواهد کرد تا به افغان‌ها با حسن سلوک و نرمی رفتار کند.»  

براساس گزارش این دادگاه، هیئت طالبان از کانون اصلاح و تربیت ویژه نوجوانان در ایران نیز بازدید کرده است. عبدالمالک حقانی در این بازدید با شماری از زندانیان افغان دیدار کرده و مشکلات و خواسته‌های آنان را بررسی کرده است.  

حقانی از مقام‌های ایرانی درخواست کرده است که علاوه بر حل مشکلات زندانیان افغان، در زمینه تحصیل و آموزش فن و حرفه نیز با آنان همکاری شود.  

اعضای این هیئت بلندپایه‌ چهره‌های ارشد قضایی طالبان، ازجمله عبدالمالک حقانی، محمد شریف حقانی، عتیق‌الله درویش، شیخ عبدالرحمن فراهی، محمد ابراهیم جان ابوالحفاظ، و مولوی یارمحمد حقمل بودند.  

این سفر در شرایطی انجام شد که یک ماه پیش هیئتی از وزارت دادگستری جمهوری اسلامی ایران به کابل سفر کرد و درباره استرداد زندانیان افغان با مقام‌های طالبان گفت‌وگو کرد. براساس گزارش‌های منتشرشده، دو طرف توافق کرده بودند که مذاکرات برای انتقال زندانیان ادامه یابد.  

به‌رغم انتقاد شدید جامعه جهانی و مدافعان حقوق بشر، جمهوری اسلامی ایران همچنان به اجرای حکم اعدام ادامه می‌دهد. هم‌زمان، درباره اجرا نشدن «عدالت» در دادگاه‌های جمهوری اسلامی نیز نگرانی‌های جدی مطرح است.  

پیش‌تر، سازمان حقوق بشر ایران گزارش داده بود که بیشترین تعداد شهروندان خارجی اعدام‌شده در ایران شهروندان افغان بوده‌اند. بخش قابل توجهی از شهروندان افغان به اتهام قاچاق مواد مخدر در ایران به اعدام محکوم شده‌اند.  

ایران میزبان میلیون‌ها مهاجر افغان است و پس از روی کار آمدن طالبان تمایل شهروندان افغانستان به سفر، پناهندگی یا مهاجرت به ایران به‌‌شکل چشمگیری افزایش یافته است.  

بیشتر از جهان