در حاشیه جنگ اسرائيل و حماس، نیروی هوایی اسرائيل شنبه ۲۰ ژوییه (۳۰ تیر) به بندر حدیده در جنوب یمن حمله کرد. این حمله با توجه به حملات حوثیها به خطوط کشتیرانی در دریای سرخ و خلیج عدن، اقدامی گذرا نبود؛ اگرچه اسرائيل آن را پاسخی به پرتاب پهپاد صماد۳ ساخت جمهوری اسلامی ایران از مناطق تحت کنترل حوثیهای یمن به سمت اسرائيل دانست که پس از اصابت به یک ساختمان مسکونی در قلب تلآویو به کشته شدن یک شهروند اسرائيلی منجر شد. با این حال حمله هوایی اسرائیل که به بندر حدیده و بهویژه مخازن سوخت این بندر خسارت قابلتوجهی وارد کرد، در واقع، پاسخ به دهها حمله موشکی و پهپادی شبهنظامیان حوثی بود که از هفتم اکتبر ۲۰۲۳ و در طول بیش از ۹ ماه گذشته انجام شد.
حمله اخیر اسرائيل به حوثیهای یمن که به بخش لجستیکی این گروه آسیب بسیاری وارد کرد، با حملات قبلی اسرائیل به گروههای نیابتی جمهوری اسلامی در منطقه تفاوت بسیاری داشت؛ بهویژه اینکه بندر حدیده بهعنوان مهمترین گذرگاه ارتباطی این گروه با جهان محسوب میشود.
این نخستین باری است که اسرائيل برای حمله به یک گروه شبهنظامی وابسته به جمهوری اسلامی از ۲۰ جنگنده افــ۱۵ و افــ۳۵، هواپیماهای کنترل و فرماندهی و بویینگ ۷۰۷ سوخترسان استفاده کرد تا اهدافی را در فاصله بیش از یک هزار و ۷۰۰ کیلومتری هدف قرار دهد. هواپیماهای اسرائيلی برای این حمله حداقل سه هزار و ۳۴۰ کیلومتر طی کردند و این هشداری به جمهوری اسلامی است که اهداف مهم و حیاتی آن از جمله شهرهای بزرگ، پایگاههای نظامی و تاسیسات هستهای از اسرائیل حدود یک هزار و ۵۰۰ تا یک هزار و ۸۰۰ کیلومتر فاصله دارد. این حمله در حالی صورت گرفت که جنگ غزه و تحولات جبهه شمال اسرائيل با حزبالله به مرحله حساسی وارد شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
جمهوری اسلامی بهمحض اینکه احتمال حمله اسرائیل به حزبالله در لبنان و سوریه را احساس کرد، تهدید برای شعلهور کردن آتش جنگ در تمام جبهههای فعال در محور موسوم به «وحدت میدانها» را آغاز شد و مقامهای جمهوری اسلامی همچنان به اسرائيل هشدار میدهند. افزون بر آن، رژیم ایران اعلام کرد در صورتی که اسرائيل جنگی گسترده را علیه حزبالله آغاز کند، جمهوری اسلامی جز حمایت از حزبالله چارهای دیگری نخواهد داشت. به عبارت دیگر، جمهوری اسلامی متوجه شده که اسرائيل درصدد راهاندازی جنگی بزرگ و ویرانگر علیه حزبالله است و قصد دارد مهمترین پروژهای را که تهران از سال ۱۹۷۹ تاکنون روی آن سرمایهگذاری کرده است، خنثی کند.
ارتش اسرائیل از یکسو در حال برنامهریزی و شبیهسازی جنگ علیه حزبالله است و از سوی دیگر به ترور فرماندهان برجسته حزبالله ادامه میدهد. محمولههای بزرگ تسلیحاتی، موشکها و بمبهای سنگین سنگرشکن ساختهای آمریکا از جمله بمبهای امک۸۲ با وزن ۲۵۰ کیلوگرم و بمبهای امک۸۴ با وزن یک هزار کیلو پیوسته به انبارهای نظامی اسرائيل وارد میشود. این آمادگیها در حالی است که اسرائیل مرحله سوم جنگ غزه را آغاز کرده و به پایان عملیات نظامی بزرگ در نوار غزه رسیده است.
در حال حاضر، اسرائيل در تلاش است تا کنترل محور نتزاریم را که نوار غزه را به دو بخش تقسیم میکند و محور فیلادلفیا را که غزه را از مصر جدا میکند، در دست بگیرد و در این میان، به تشدید رویارویی با حزبالله هم ادامه میدهد.
اسرائيل با گسترش دامنه عملیات نظامی و ترور شخصیتهای برجسته حزبالله راهبردی جدید را آغاز کرد که حزبالله را بهتدریج به سمت گسترش جنگ سوق میدهد. هدف قرار دادن فرماندهان حزبالله در محیطهای غیرنظامی به این معنی است که اسرائيل برای کشتن جنگجویان حزبالله به تلفات غیرنظامیان اهمیتی نمیدهد. در نتیجه، راهبرد اخیر اسرائيل به افزایش تلفات غیرنظامیان و وادار کردن حزبالله به حرکت به سمت جنگی گسترده منجر میشود.
هرچند حزبالله به دنبال ادامه جنگ محدود و فرسایشی است و از رفتن به سمت جنگی گسترده پرهیز میکند، پس از گذشت ۹ ماه از آغاز جنگ فرسایشی برای حمایت از جنگ غزه، اکنون باید با آنچه اسرائیل میخواهد مواجه شود.
فارغ از اینکه چه کسی قدرت را در تلآویو در دست دارد، حزبالله دانسته یا ندانسته خود را در میدان رویارویی با اسرائيل قرار داد. از اینرو، ممکن است تشدید تنش اخیر از حمله به بندر حدیده در جنوب یمن تا حمله به انبارهای موشک و مهمات در شهر عدلون در جنوب لبنان اقدامی قاطع برای رفتن به سمت جنگی گسترده علیه حزبالله باشد.
برگرفته از روزنامه النهارالعربی