پنج مقام ارشد جمهوری اسلامی با احتمال اخراج از کانادا روبرو شدند

سازمان خدمات مرزی کانادا بررسی پرونده ۸۷ مقام‌ ارشد وابسته به جمهوری اسلامی را آغاز کرده است

پرچم جمهوری اسلامی و کانادا

وب‌سایت گلوبال‌نیوز در گزارشی از احتمال اخراج پنج مقام ارشد وابسته به جمهوری اسلامی ایران که ساکن کانادا هستند، خبر داد.

به گزارش این وب‌سایت، سازمان خدمات مرزی کانادا اعلام کرده که این پنج نفر احتمالا در دولت سرکوبگر جمهوری اسلامی ایران پست‌های بالایی داشته‌اند و لازم است درباره پرونده آن‌ها بررسی‌های بیشتری انجام شود.

اگر وابستگی این پنج نفر، که نامشان اعلام نشده است، به حکومت ایران محرز شود، مشمول تحریم‌های مصوب سال ۲۰۲۲ خواهند شد. این تحریم‌ها ورود و اقامت ده‌ها هزار مقام ارشد جمهوری اسلامی، از جمله اعضای سپاه پاسداران، را در خاک کانادا منع می‌کند.

تحریم‌های سال ۲۰۲۲ پس از آن تصویب شد که مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد کشته و اعتراض‌های مردمی گسترده‌ای که در پی آن شکل گرفت، به طرز وحشیانه‌ای سرکوب شد.

کانادا تاکنون با استناد به همین تحریم‌ها دستور اخراج دو مقام ایرانی وابسته به حکومت به نام‌های مجید ایرانمنش و سلمان سامانی را صادر کرده است. مجید ایرانمنش مدیرکل دفتر فناوری اطلاعات و ارتباطات معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری در دولت حسن روحانی بود و سلمان سامانی ساکن تورنتو هم سخنگوی سابق وزارت کشور بوده است و سمت قائم‌مقام وزیر کشور در امور مجلس در دولت حسن روحانی را در کارنامه دارد.

برخلاف رسیدگی علنی به پرونده این دو نفر، اعلام شده که جلسات رسیدگی به پنج پرونده بعدی پشت درهای بسته برگزار می‌شود و مشخصات آن‌ها نیز اعلام نشده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

وب‌سایت کانادایی گلوبال‌نیوز با استناد به اینکه جلسات اخراج از خاک کانادا باید علنی برگزار شود، مگر اینکه فرد موردنظر درخواست پناهندگی داده باشد، خواستار دسترسی رسانه‌ها به اطلاعات این افراد شد.

به اعتقاد برخی تحلیلگران، کانادا برای مدت طولانی پناهگاهی امن برای افرادی بوده است که با رژیم ایران در ارتباطند؛ بنابراین لازم است علاوه بر اخراج این چهره‌های حکومتی، در وهله اول ورود آن‌ها را نیز بیش‌ازپیش بررسی کند.

کانادا در سال ۲۰۱۲ روابط دیپلماتیکش را با جمهوری اسلامی ایران قطع کرد. پس از آن در جریان وقایعی از جمله ساقط کردن هواپیمای اوکراینی در سال ۲۰۲۰، حمایت جمهوری اسلامی از گروه‌های شبه‌نظامی مانند حماس و حزب‌الله، همچنین ارسال پهپاد به روسیه برای استفاده در جنگ علیه اوکراین، در نوامبر ۲۰۲۲، جمهوری اسلامی را «رژیمی درگیر تروریسم و ​​نقض سازمان‌یافته و فاحش حقوق بشر» معرفی کرد.

دولت کانادا ۱۹ ژوئن ۲۰۲۴ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را هم در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داد و تاکید کرد که این گروه آگاهانه اقدام‌های تروریستی انجام داده و حماس، حزب‌الله و جهاد اسلامی را تقویت کرده است.

ایرانی‌های ساکن کانادا مدت‌ها است که از ورود مقام‌های رژیم ایران به این کشور شکایت دارند. طی یک دهه اخیر، بسیاری از مدیران حکومتی و دولتی در نظام جمهوری اسلامی پس از پایان دوران مدیریتشان ایران را ترک و به همراه اعضای خانواده‌شان به کانادا مهاجرت کردند.

طبق آمار منتشرشده در سوم ژوئن، سازمان خدمات مرزی کانادا بررسی پرونده ۸۷ فرد مظنون به داشتن مقام در رژیم ایران را که اکنون در کانادا ساکن‌اند، آغاز کرده است. گفته می‌شود که در ۴۳ مورد، تحقیقات مختومه شده است زیرا افراد موردنظر یا در کانادا نبودند یا به نظر می‌رسید که از مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی نبوده‌اند.

مقام‌های اداره مهاجرت کانادا تاکنون ۱۴ پرونده با اطلاعات مستند را درباره اعضای ارشد نظام جمهوری اسلامی تکمیل کرده‌اند که هفت مورد آن اکنون برای رسیدگی به مراجع بالاتر ارسال و پنج مورد هم اکنون به‌عنوان «در جریان» فهرست شده‌ است.

جاستین ترودو، نخست‌وزیر کانادا، پیش‌تر به عزم جدی دولت این کشور برای ممانعت از ورود مقام‌های ارشد جمهوری اسلامی و سپاه پاسداران به خاک کانادا اشاره و اعلام کرده بود که برای مسدود کردن دارایی‌ چهره‌های نظام ایران که تحت تحریم کانادا قرار دارند، نهادی ویژه تشکیل می‌دهد.

بیل بلر، وزیر دفاع ملی کانادا، هم در اتاوا گفته بود: «این افراد در کانادا جایی ندارند و اخراج خواهند شد. ما به همکاری افراد جامعه در این روند نیاز داریم. ما برای برخورد موثر با این افراد به اطلاعات بیشتری نیاز داریم. زمانی که آن‌ها وارد این کشور شوند، ما برای اخراجشان هرکاری که بتوانیم انجام خواهیم داد.»