نتانیاهو: با یا بدون توافق با حماس به رفح حمله می‌کنیم

نخست‌وزیر اسرائیل تاکید کرد که از تصمیمش برای نابودی گردان‌های حماس در رفح عقب‌نشینی نمی‌کند

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، روز سه‌شنبه بار دیگر اعلام کرد که به رفح در جنوب غزه حمله خواهد کرد تا گردان‌های باقی‌مانده حماس را که معتقد است در آن شهر حضور دارند، نابود کند.

اعلام چندین باره تصمیم برای حمله به رفح از سوی نتانیاهو در حالی است که صدها هزار فلسطینی از شروع جنگ حدودا هفت ماهه غزه در آن شهر پناه گرفته‌اند و جامعه جهانی نسبت به سرنوشت غیرنظامیان فلسطینی هشدار داده است.

به گزارش آسوشتیدپرس، اظهارات نخست‌وزیر اسرائیل ساعاتی قبل از ورود آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا به تل‌آویو انجام شد. بلینکن که برای پیشبرد مذاکرات آتش‌بس میان اسرائیل و حماس تلاش می‌کند، از عربستان سعودی به اردن رفت و سپس قرار است با رهبران اسرائیل گفتگو کند.

به عقیده برخی از کارشناسان، دور جدید مذاکرات آتش‌بس یکی از جدی‌ترین گفتگوها بین اسرائیل و حماس از زمان آغاز جنگ غزه است. هدف از پیشنهاد جدید در این مذاکرات، آزادی گروگان‌های اسرائیلی در ازای آزادی اسرای فلسطینی، افزایش کمک‌رسانی به غیرنظامیان غزه، ایجاد یک آتش‌بس موقت و جلوگیری از حمله اسرائیل به رفح عنوان شده است.

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

به‌رغم در جریان بودن این مذاکرات و با آن که هنوز حماس پاسخش را به پیشنهاد متقابل اسرائیل ارائه نداده است، نتانیاهو در گفتگو با گروهی از خانواده‌های گروگان‌ها تاکید کرد که اسرائیل برای نابودی گردان‌های حماس وارد رفح می‌شود، صرف نظر از اینکه آیا توافق آتش‌بس با حماس انجام بگیرد یا خیر.

 نتانیاهو در این دیدار افزود: «این ایده که ما جنگ را قبل از دستیابی به همه اهدافمان متوقف خواهیم کرد، قابل بحث نیست. ما با توافق یا بدون آن، وارد رفح می‌شویم و گردان‌های حماس را در آنجا حذف می‌کنیم تا به پیروزی کامل برسیم.»

اظهارات نخست‌وزیر اسرائیل در شرایطی است که او با فشارهای متحدان ملی‌گرای داخلی‌اش مواجه شده که با معامله‌ای که ممکن است مانع از حمله اسرائیل به رفح شود، موافقت نکند. در سوی دیگر، جامعه بین‌المللی و متحد اصلی اسرائیل یعنی ایالات متحد به تل‌آویو نسبت به هرگونه حمله‌ای که غیرنظامیان را در معرض خطر قرار دهد، هشدار داده است.

در این وضعیت، مشخص نیست که آیا اظهارات نتانیاهو برای راضی کردن شرکای حکومتی‌اش بوده است یا متحدان تندروی او می‌توانند به طور جدی بر توافق در حال ظهور با حماس نقش داشته باشند.

به گفته یک مقام مصری و رسانه‌های اسرائیلی، توافق فعلی که با میانجیگری ایالات متحده، مصر و قطر مورد بحث قرار گرفته است، منجر به آزادی ده‌ها گروگان اسرائیلی در ازای توقف شش هفته‌ای درگیری به عنوان بخشی از مرحله اولیه می‌شود. صدها اسیر فلسطینی نیز که در اسارت اسراییل قرار دارند آزاد خواهند شد.

اما یک نقطه تعارض در مورد آنچه در آینده اتفاق می‌افتد باقی می‌ماند و آن هم این است که حماس آزادی نهایی همه گروگان‌ها را به پایان حمله اسرائیل و خروج نیروهایش از غزه منوط کرده، اما اسرائیل تنها یک مکث طولانی در جنگ پیشنهاد داده و متعهد شده است که پس از پایان مرحله اول توافق، حملاتش را از سر بگیرد. این موضوع در طول ماه‌ها گفتگو مانع تلاش‌های میانجی‌ها شده است.

آنتونی بلینکن روز دوشنبه در نشست ویژه مجمع جهانی اقتصاد از حماس خواست که پیشنهاد «فوق‌العاده سخاوتمندانه» اسرائیل را برای آتش‌بس در غزه به‌سرعت بپذیرد.

در همین حال، جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، در تماسی تلفنی از رهبران مصر و قطر خواست «برای آزادی گروگان‌های نزد حماس تمام تلاششان را به کار ببرند» و این موضوع را «تنها مانع» امدادرسانی به غیرنظامیان در نوار غزه خواند.

گروه حماس اعلام کرده که در حال بررسی پیشنهاد متقابل اسرائیل است و هنوز پاسخ روشنی به آن ارائه نکرده است.

بیشتر از جهان