قدیمی‌ترین نان جهان با قدمتی بیش از ۸۰۰۰ سال در ترکیه کشف شد

ساکنان چاتال‌هویوک پیشگامان دوران اولیه کشاورزی بوده‌اند

تصویری از منطقه باستانی چاتال‌هویوک در ترکیه که قدمت آن به عصر حجر در ۶۶۰۰ سال پیش از میلاد بازمی‌گردد‌ــ Canva

باستان‌شناسان در ترکیه آنچه ممکن است قدیمی‌ترین تکه نان تخمیری تولید بشر باشد در مکانی یافته‌اند که قدمت آن به ۶۶۰۰ سال پیش از میلاد بازمی‌گردد.

این تکه نان در منطقه آناتولی مرکزی در منطقه چاتال‌هویوک متعلق به عصر حجر کشف شده است‌‌ــ یکی از بزرگ‌ترین و دست‌نخورده‌ترین بقایای جامعه کشاورزی باستانی که حدود ۸۶۰۰ سال قدمت دارد.   

پژوهشگران گمان می‌کنند که دوره شکوفایی سکونت اولیه بشر در این منطقه استان قونیه ترکیه بین سال‌های ۶۷۰۰ تا ۶۵۰۰ قبل از میلاد بوده است، و بعد رو به زوال گذاشت و حدود سال ۵۹۵۰ قبل از میلاد متروکه شد.

اشیاء و سازه‌هایی که در گذر سال‌ها در این مکان کشف شده حاکی از آن است که ساکنان چاتال‌هویوک پیشگامان دوران اولیه کشاورزی بوده‌اند، که یافته‌ها نشان می‌دهد گندم و جو پرورش می‌دادند و همچنین گله‌های گوسفند و بز داشتند. 

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

این مکان که جزو میراث جهانی یونسکو است یکی از اولین محل‌های شهرنشینی جهان بود، که در دوره رونق بین حدود ۱۰ تا ۲ هزار سال قبل از میلاد، بیش از ۸۰۰۰ نفر را در خود جای داده بود.

پژوهشگران در حفاری جدید این مکان بقایای یک ساختمان با آنچه به نظر می‌رسد تنوری باستانی باشد کشف کرده‌اند که اطرافش گندم، جو و بذرهای نخود وجود داشت. 

باستان‌شناسان همچنین نزدیک این تنور بقایای آلی «اسفنج‌مانندی» یافته‌اند که اثر فشار انگشت در مرکز آن دیده می‌شود، که مشخص شده است نان تخمیرشده نپخته است.

تصویربرداری میکروسکوپی تایید کرده است که این نمونه خمیر واقعا تخمیرشده بود و در آن حباب‌های هوا همراه آثار دانه‌های نشاسته وجود داشت.

صالح کاواک، زیست‌شناس از دانشگاه غازی عینتاب ترکیه، در بیانیه‌ای گفت: «این کشفی هیجان‌انگیز برای ترکیه و جهان است.»

پیش از این کشف، قدیمی‌ترین شواهد شناخته‌شده از نان تخمیرشده متعلق به مصر باستان در حدود ۱۵۰۰ سال پیش از میلاد بود.

علی اوموت ترکان، باستان‌شناس از دانشگاه نجم‌الدین اربکان، گفت: «این مسئله که ساختمان پوشیده از خاک رس نرم بود این امکان را داده است که هم چوب و هم نان تا امروز باقی بماند.»

یاسین رمضان اکر، باستان‌شناسی دیگر از این دانشگاه، افزود: «ما دریافتیم که این نان ساختاری متخلخل و اسفنجی دارد و پخته نشده بود.»

© The Independent

بیشتر از علوم