پس از کشتار وسیع معترضان؛ خامنه‌ای خواستار مشارکت مردم در انتخابات شد

تحلیلگران سیاسی معتقدند که میزان مشارکت مردم در انتخابات اسفندماه از میزان مشارکت در انتخابات ۱۴۰۰ نیز کمتر خواهد بود

علی خامنه‌ای، رهبر نظام جمهوری اسلامی-۲دی۱۴۰۲-تسنیم

علی خامنه‌ای، رهبر نظام جمهوری اسلامی، روز شنبه دوم دی‌ماه در دیدار با گروهی از چهره‌های وابسته به بسیج و سپاه پاسداران که از کرمان و خوزستان به تهران سفر کرده بودند، مردم ایران را به «حضوری پرشور» در انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان تشویق کرد و مدعی شد که وجود «انتخاباتی آزاد» در ایران موجب شده است تا در این کشور خبری از دیکتاتوری و ناامنی نباشد.

خامنه‌ای در این سخنرانی گفته است: «بعضی‌ها در مورد برگزاری انتخابات اشکال‌تراشی می‌کنند و دلسرد می‌کنند، اما توجه نمی‌کنند که اگر انتخابات در کشور نباشد، یا دیکتاتوری رخ می‌دهد یا هرج‌ومرج و ناامنی خواهد بود. دو کلمه جمهوری و اسلامی، هردو وابسته به انتخابات است. با انتخابات می‌شود در کشور تحول ایجاد کرد. جمهوری یعنی مردم‌سالاری، یعنی حاکمیت کشور به دست مردم است. مردم چطور در حاکمیت دخالت کنند؟ هیچ راهی به جز انتخابات وجود ندارد.»

این سخنان در حالی بیان شده است که رهبر جمهوری اسلامی و نیروهای تحت امر او در سال‌ها و دهه‌های اخیر با هرچه تنگ‌تر کردن دریچه کاندیداتوری (نامزدی) انتخابات مجلس، ریاست‌جمهوری، مجلس خبرگان و حتی شوراهای شهر، از طریق «نظارت استصوابی» در شورای نگهبان یا نهادهای امنیتی که اختیار ردصلاحیت هر کاندیدایی را دارند، عملا ارکان اصلی تصمیم‌گیرنده و حکمران در نظام جمهوری اسلامی را به محل تجمع افراد مطیع و وابسته به خامنه‌ای تبدیل کرده‌اند.

همچنین پس از خیزش سراسری سال گذشته که میلیون‌ها ایرانی در خیابان‌های شهرهای مختلف خواستار کنار رفتن جمهوری اسلامی از قدرت شده بودند، علی خامنه‌ای روز ۲۹ فروردین ۱۴۰۲ در دیدار با جمعی از حامیانش، تقاضاهای مردمی برای برگزاری یک «رفراندوم» به منظور ارزیابی نظر شهروندان درباره نظام جمهوری اسلامی را رد کرد و گفت: «مسائل گوناگون کشور قابل رفراندوم نیست و همه مردم قدرت تحلیل مسائل را ندارند.»

انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری روز ۱۱ اسفند سال جاری برگزار خواهد شد و پس از تحریم شدید این دو انتخابات در سال ۱۳۹۸ و همچنین انتخابات ریاست‌جمهوری در سال ۱۴۰۰ که کمترین میزان مشارکت مردمی در تاریخ جمهوری اسلامی در آن ثبت شد، حالا خامنه‌ای و مدیران حکومتی در تلاش‌اند تا با کتمان کردن برخی از حقایق، مجددا گروهی از معترضان را به پای صندوق‌های رای بیاورند.

در همین راستا خامنه‌ای روز شنبه در ادامه سخنانش گفته است: «انتخابات مسیر صحیحی است که مردم می‌توانند به‌وسیله آن و از آن مسیر، حاکمیت ملی، مردم‌سالاری و جمهوریت را در کشور تامین کنند. انتخابات در کشور تحول ایجاد می‌کند. بعضی‌ها اظهار طرفداری از تحول می‌کنند، اما عملا آن چیزی که مقدمه حتمی تحول است را مورد بی‌اعتنایی قرار می‌دهند. صاحبان دیدگاه‌‌های گوناگون سیاسی و اقتصادی و فرهنگی می‌خواهند به نفع دیدگاه سیاسی یا فرهنگی یا اقتصادی خودشان تحول ایجاد کنند، خیلی خب راهش چیست؟ راهش این است که با انتخابات، حالا چه انتخابات مجلس شورای اسلامی، چه انتخابات مجلس خبرگان، چه انتخابات ریاست‌جمهوری و چه انتخابات شوراها، کسانی را که با فکر سیاسی آن‌ها و جهت‌گیری سیاسی یا اقتصادی یا فرهنگی آن‌ها همراه‌ هستند سرکار بیاورند.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

در آخرین انتخابات حکومتی که در ایران برای تعیین گزینه ریاست‌جمهوری برگزار شد، میزان رد صلاحیت کاندیداها از دوره‌های قبل نیز گسترده‌‌تر شد، به‌طوری که ۱۰ نامزد اصولگرا و ۱۵ نامزد اصلاح‌طلب که جزو دو طیف اصلی مورد قبول نظام جمهوری اسلامی محسوب می‌شوند نیز حذف شدند.

علی لاریجانی، رئيس پیشین صداوسیما و مجلس شورای اسلامی، اسحاق جهانگیری، معاون اول حسن روحانی از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۰، محمد شریعتمداری، وزیر کار و وزیر صنعت دولت روحانی، محمد احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهوری پیشین ایران، صادق خلیلیان، وزیر جهاد کشاورزی در دولت احمدی‌نژاد، عباس آخوندی، وزیر راه و شهرسازی در دولت روحانی و علی مطهری، مسعود پزشکیان و مصطفی کواکبیان، از نمایندگان باسابقه مجلس ایران، جزو چهره‌های مشهود رد صلاحیت‌شده در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۴۰۰ بودند تا در نهایت ابراهیم رئیسی به‌عنوان گزینه اصلی خامنه‌ای، در انتخاباتی بدون رقیب که با مشارکت تنها ۴۸ درصد از واجدین شرایط برگزار شد، رئیس‌جمهوری ایران شود.

۱۳ درصد از آرای ریخته شده به صندوق‌ها نیز آرای باطله بوده‌اند تا در کنار ثبت رکورد کمترین میزان مشارکت، بیشترین آرای باطله نیز برای یک انتخابات در تاریخ جمهوری اسلامی ثبت شود.

بسیاری از تحلیل‌گران مستقل سیاسی در ایران معتقدند که پس از خیزش سراسری سال گذشته که با کشتار بیش از ۵۰۰ شهروند معترض و بازداشت ده‌ها هزار ایرانی سرکوب شد، اکنون میزان محبوبیت نظام جمهوری اسلامی میان مردم ایران به کمترین حد خود در ۴۵ سال اخیر رسیده است و در نتیجه در صورت دست‌کاری نکردن تعداد واقعی آرا، مشارکت ایرانیان در انتخابات پیش‌ رو از سال ۱۴۰۰ نیز کمتر خواهد شد.