بهرغم همسویی ایالات متحده و اسرائيل، دیدگاه دو کشور درباره حمله به رفح نسبتا متفاوت باقی خواهد ماند. دولت بایدن بیش از این نمیتواند در برابر انتقادهای داخلی و خارجی روزافزون به حمایت همهجانبه واشینگتن از جنگ اسرائيل در نوار غزه مقاومت کند؛ بهویژه اینکه موج اعتراضهای دانشگاهی بر افکار عمومی آمریکا نیز سایه افکنده است. این اعتراضها اگرچه در تعطیلات تابستانی اندکی کاهش مییابند، صحنههای جنگ خشونتآمیز اسرائیل که از طریق رسانهها و شبکههای اجتماعی بازتاب داده میشود، شعله اعتراضها را در داخل آمریکا، بهویژه میان جوانان و اقشاری که معمولا به دموکراتها رای میدهند، روشن نگه میدارد. این در حالی است که در مرحله پیش رو افزون بر برگزاری انتخابات ریاستجمهوری، اعضای مجلس نمایندگان آمریکا که تعداد آنها به ۴۳۵ نفر میرسد، نیز انتخاب خواهند شد. بنابراین، رویکرد دولت بایدن در قبال جنگ غزه تاثیر بسیاری در سمت و سو دادن به انتخابات آینده آمریکا خواهد داشت.
در سطح خارجی، پیامدهای جنگ غزه و رفتار اسرائيل لطمه سنگینی به اعتبار آمریکا وارد کرد. علاوه بر آن، ایالات متحده با دو چالش بزرگ روبرو است؛ از یک سو با توجه به اینکه اسرائيل سنگ بنای راهبرد آمریکا و غرب در خاورمیانه و غرب آسیا و نقطه تلاقی سه قاره آسیا، آفریقا و اروپا محسوب میشود، ناگزیر است از اسرائیل حمایت کند. از سوی دیگر، حمایت از اسرائيل شمشیری دولبه است که بر اعتبار آمریکا در جوامع عربی و اسلامی تاثیر منفی بسیاری به جا میگذارد.
افزون بر آن، متحدان سنتی آمریکا در منطقه که به دلیل ناامیدیهای دو دهه گذشته اعتماد آنها به ایالات متحده کاهش یافته است، حمایت آمریکا از اسرائيل را از منظر دیگری میبییند. سیاست آمریکا در برابر رفتارهای رژیم ایران در منطقه بهویژه در دوران ریاستجمهوری باراک اوباما و جو بایدن، رئیسجمهوری فعلی، عمدهترین عاملی است که به کاهش اعتماد متحدان واشینگتن منجر شده است.
Read More
This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)
بنابراین، ادامه جنگ غزه ایالات متحده را که در میدان نبرد روسیه و اوکراین هم شکستهای بزرگی متحمل شده بود، در شرایط حساسی قرار داد و باعث شد تصویب بسته کمک ۶۰ میلیارد دلاری آمریکا به اوکراین در کنگره بیش از هفت ماه معلق بماند. تاخیر در کمک به اوکراین به ارتش روسیه کمک کرد نیروهایش را برای حملات تاکتیکی که مسکو را به سمت پیروزیهای بزرگتری سوق میدهند، آماده کند. تردیدی نیست که در صورت سقوط خارکیف، دومین شهر اوکراین، روسیه به یک پیروزی بزرگ و راهبردی دست خواهد یافت.
البته اختلافنظر آمریکا و اسرائيل بر سر حمله به رفع، این واقعیت را نفی نمیکند که هدف راهبردی هر دو طرف، حذف نظامی حماس و تغییر واقعیت سیاسی در نوار غزه است تا حماس یا متحد اصلی آن یعنی جهاد اسلامی در حکومت آینده غزه هیچ نقشی نداشته باشند. مرحله بعدی موسوم به «روز بعد از جنگ» هم از اهمیت بسیاری برخوردار است تا عملیات طوفانالاقصی در جای دیگری تکرار نشود. از سوی دیگر، واشینگتن و تلآویو میخواهند به تهران که نهتنها به حمایت از جناحها و نیروهای مخالف آمریکا و اسرائیل ادامه میدهد، بلکه متحدان آمریکا را هم تهدید میکند، پیام هشدارآمیزی بفرستند مبنی بر اینکه تلاش برای آسیب رساندن به متحدان آمریکا در منطقه پیامدهای خطرناکی دارد.
آنچه در غزه اتفاق میافتد و آنچه ممکن است بهزودی در لبنان رخ دهد، بیانگر این واقعیت است که اگر حزبالله دست از جنگ نکشد، اسرائيل دامنه جنگ فرسایشی کنونی را گسترش خواهد داد.
البته اختلافنظر بین جو بایدن و بنیامین نتانیاهو و اقدامهای «تنبیهی» ایالات متحده به جدایی آمریکا و اسرائيل منجر نخواهد شد. ابعاد همبستگی تلآویو و واشینگتن فراتر از آن است که بحران افکار عمومی جوانان در دانشگاههای آمریکا بر آن سایه افکند؛ بهویژه اینکه در حال حاضر واشینگتن با تنشهای بزرگی مواجه است که خطر آنها از اوکراین تا غزه و مرزهای تایوان را فرا گرفته است. این وضعیت ناهنجار بزرگترین چالش پیش روی ایالات متحده از زمان فروپاشی دیوار برلین در سال ۱۹۸۹ است و دولت پنهان آمریکا، فارغ از اینکه چه کسی در دفتر بیضی کاخ سفید نشسته است، محاسبات خود را دنبال میکند.
برگرفته از روزنامه النهارالعربی